Klimaatklaar

Het klimaat verandert, ook in de gemeente Zeist. Daardoor krijgen we meer last van hitte en droogte. Maar ook van wateroverlast door hoosbuien. Daarom moeten we de ruimte om ons heen slim en flexibel gebruiken.

Zo willen we dat water kan weglopen in de grond. Want daardoor verminderen we wateroverlast en voorkomen we droogte. Ook zijn groen en bomen belangrijk voor schaduw, koelte en het vasthouden van water.

Dat slimme gebruik van de ruimte noemen we klimaatadaptatie. Daarom hebben wij een Klimaatadaptatieplan (pdf, 5 MB)  gemaakt. Hierin leest u onze visie en wat wij al doen in de openbare ruimte.

Hoe u kunt meehelpen

Maar we kunnen dit niet alleen. Om onze gemeente klimaatklaar te maken, hebben we u ook nodig. Met veel kleine aanpassingen maken we samen een groot verschil! Lees hieronder hoe u kunt bijdragen.

Een groendak met plantjes (sedum) heeft veel voordelen:

  • Verkoeling van uw huis in de zomer.
  • Dit zorgt er ook voor dat zonnepanelen op warme dagen efficiĆ«nter stroom opwekken. Groen combineren met zonnepanelen is dus zeker mogelijk!
  • Minder kans op lekkage en langere levensduur van uw dak. Een goede investering dus.
  • Buffering van regenwater. Daardoor minder kans dat het riool overstroomt bij stortbuien.
  • Biedt leefplek voor dieren (insecten, vogels).
  • Draagt bij aan verbeteren luchtkwaliteit, door CO2-opname en het filteren van fijnstof 
  • Vaak in 1 dag aangelegd. En nauwelijks tot geen onderhoud.

Lees meer over Duurzame Daken.

Als inwoner van de gemeente Zeist mag u een geveltuintje aanleggen. Deze fleurt de wijk op, neemt water op en draagt bij aan verkoeling in de zomer. Ook leven er vogels, insecten en andere dieren. Aanleg en onderhoud zijn niet moeilijk. Zie voor tips deze handleiding en dit stappenplan.

Voorwaarden

Wel moet u zich houden aan het volgende:

  • U bent verantwoordelijk voor goed onderhoud en een nette geveltuin. Verzorgingsproducten mogen het milieu niet belasten.
  • De gevel grenst aan de openbare ruimte.
  • U bent de eigenaar van het huis waartegen de geveltuin wordt aangelegd. Of de eigenaar heeft toestemming gegeven.
  • De geveltuin is maximaal 45 cm van gevel tot stoep. Het resterende trottoir is minstens 1,20 m (woonstraten) of 1,50 m (winkelstraten) breed.
  • Bij aanleg moet u een rand maken die voorkomt dat het trottoir verzakt. Deze is maximaal 30 cm hoog. Het groen blijft hierbinnen.
  • Als u verhuist, legt u het trottoir weer terug. Of de nieuwe bewoners moeten akkoord zijn met de overname en het beheer.
  • Bij overlast of slecht onderhoud mag de gemeente de geveltuin verwijderen. Gemaakte kosten kunnen in rekening worden gebracht bij u.
  • Als de gemeente of een nutsbedrijf werkzaamheden moet uitvoeren, kan de geveltuin worden verwijderd.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente en mag niet worden omheind.

Een groene tuin heeft veel voordelen, zoals verkoeling in de zomer. Ook neemt groen regenwater op, zodat het riool minder belast wordt bij veel regen. Vervang uw tuintegels dus door groen! Dit hoeft niet veel werk te zijn. Zie ook: tips en inspiratie.

Tegels gratis opgehaald

Als u tegels vervangt door groen, haalt de gemeente gratis uw oude tegels op met de Tegeltaxi. De Tegeltaxi rijdt tussen maart en oktober; aanmelden kan weer vanaf maart 2024. 

Een groen balkon zorgt voor verkoeling in de zomer. Ook nemen planten regenwater op. Daardoor wordt het riool minder belast bij veel regen. Verrijk uw balkon dus met planten! Dit hoeft niet veel werk te zijn. Zie voor tips de handleiding.

Loopt bij u de regen nog via de regenpijp het riool in? Dat is eigenlijk jammer. Als u de regenpijp afkoppelt (doorzaagt), zakt het regenwater weg in de grond. Zo wordt het riool minder belast en gaan we verdroging van de bodem tegen. Het regenwater kunt u ook opvangen in een regenton, voor uw planten (binnen en buiten). Zie ook:

Gescheiden riolen

Let op: in sommige delen van de gemeente Zeist is een gescheiden riool aangelegd. Er ligt hier een apart stelsel voor hemelwater. Daardoor stroomt dat weg naar het oppervlaktewater of zakt het in de bodem. Afkoppelen is nog steeds zinvol, vooral als u het regenwater opvangt in uw regenton.

U kunt zien of er in uw straat 2 rioolstelsels liggen. En of uw perceel aansluitingen heeft naar die beide rioolstelsels. Zie hiervoor de rioolkaart.