Gratis isolatie voor uw huis

Samen met de provincie Utrecht willen wij woningeigenaren met een laag inkomen helpen met het isoleren van hun woning. Woningeigenaren die de energietoeslag krijgen en in een minder goed geïsoleerde woning wonen, ontvangen hierover een brief.

Het gaat daarbij om woningen op de begane grond.

Aanmelden

Heeft u de brief ontvangen? Meld u dan voor 31 januari aan.

Aanmelden voor gratis isolatie

Muren isoleren

In de winter is het snel koud. Om het binnen warm te houden, isoleren veel mensen hun muren. De energierekening gaat direct omlaag. Het isoleren gaat simpel en snel via de buitenkant. Zijn uw muren al geïsoleerd? Dan kijken we of isolatie kan onder uw vloer of in uw kruipruimte.

We maken het makkelijk

  • U betaalt 0 euro
  • Wij regelen het papierwerk
  • Wij schakelen betrouwbare isolatiebedrijven in

Werkwijze

  1. Het isolatiebedrijf belt u en maakt een afspraak bij u thuis.
  2. De monteur kijkt of isolatie in uw huis kan. Zo ja, dan maakt u samen vervolgafspraken.

Gratis

Dit is gratis voor de mensen die een brief hebben ontvangen. De gemeenten en de provincie Utrecht willen isolatie ook mogelijk maken voor woningeigenaren met lagere inkomens. Isoleren bespaart veel energie. De energierekening gaat direct met honderden euro’s per jaar omlaag. Ook de uitstoot van CO2 daalt en dat gaat klimaatverandering tegen.

Meedoen

U kunt meedoen als u een brief over deze actie van ons heeft gekregen.

Meer informatie

U vindt hieronder een aantal vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

De provincie subsidieert de uitvoering van de isolatiemaatregel.

Waarom doet de overheid dit?

De gemeente en de provincie Utrecht willen isolatie ook mogelijk maken voor woningeigenaren met lagere inkomens. Isoleren bespaart veel energie. De energierekening gaat direct met honderden euro’s per jaar omlaag. Ook de uitstoot van CO2 daalt en dat gaat klimaatverandering tegen.

Wat moet ik zelf regelen?

De overheid regelt isolatiebedrijven. U hoeft zelf geen aannemer te zoeken of offertes te vergelijken. U meldt zich aan voor de actie. Dan wacht u tot een isolatiebedrijf belt om een afspraak te maken.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van uw woning. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Zo kan kou minder snel binnenkomen. Uw huis blijft in de winter warmer en in de zomer koeler.

Met welk materiaal worden de spouwmuren geïsoleerd?

Dat verschilt per woning. Het isolatiebedrijf kijkt bij de eerste afspraak of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie en geeft advies over het materiaal.

Is het veilig? Gebruiken jullie giftige stoffen?

Een betrouwbaar isolatiebedrijf doet de isolatie van uw huis. Hij of zij gebruikt goede apparatuur, de juiste mengverhouding en de juiste instellingen van de machine. Wij verzoeken de isolatiebedrijven bij spouwmuurisolatie EPS-parels en minerale wol te gebruiken. Deze materialen zijn niet giftig en u kunt gewoon in uw woning blijven tijdens het verwerken van het materiaal.

Wanneer wordt de isolatie uitgevoerd?

Na uw aanmelding belt het isolatiebedrijf u op om een afspraak te maken. Hierna zal de aannemer uw huis natuurvrij maken: er wordt een kastje opgehangen voor beschermde vogels en vleermuizen. In de maanden daarna zal hij of zij isoleren.

Ik weet niet hoe mijn woning geïsoleerd is. Is mijn huis geschikt?

Spouwmuren isoleren kan in veel woningen. Over het algemeen in huizen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1992. Oudere huizen hebben vaak geen spouw. Nieuwere huizen zijn vaak al goed geïsoleerd. Let op: in monumenten kan het niet. En ook niet in flats/bovenwoningen. Twijfelt u? Meld u zich vooral aan. Het isolatiebedrijf komt dan langs om te kijken wat bij u kan.

Ik heb hulp nodig bij het aanmelden.

De gemeente kan u helpen, bij het aanmelden én daarna. Bel daarvoor telefoonnummer 14 030.

Hoe komen jullie aan mijn gegevens?

Alle huishoudens die kunnen meedoen, hebben een brief ontvangen van de gemeente. Deze brief is verstuurd naar alle adressen die ook de energietoeslag van de Rijksoverheid ontvangen.

Wanneer word ik gebeld?

Heeft u zich aangemeld? Wacht dan tot het isolatiebedrijf u belt om een afspraak te maken. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen 4 tot 5 weken na aanmelding. U hoeft niet zelf contact op te nemen met de gemeente of met isolatiebedrijven.

Wat gebeurt er bij de eerste afspraak?

Het isolatiebedrijf bekijkt of er spouwmuurisolatie in de woning kan en welk materiaal het beste in uw spouwmuur past. Deze afspraak duurt 1 tot 2 uur. Bij deze afspraak moet u zelf thuis zijn. Zijn uw muren al geïsoleerd? Of is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Dan kijkt de aannemer of isolatie kan onder uw vloer of in uw kruipruimte. Vervolgens krijgt u een offerte met daarop het voorstel. U zet uw handtekening voor akkoord. Daarna maakt de aannemer 2 nieuwe afspraken met u.

Wat gebeurt er bij de tweede afspraak?

Tijdens de tweede afspraak maakt de aannemer de spouw natuurvrij. Dat is wettelijk verplicht. Er kunnen namelijk vleermuizen of beschermde vogels in uw muren zitten. Aan de buitenmuur wordt een vleermuiskastje of vogelkastje gehangen. Deze moet daar blijven hangen. Bij deze afspraak hoeft u niet zelf thuis te zijn. De beschermde dieren kunnen vervolgens uit de spouw ontsnappen. Daarna is de muur klaar om geïsoleerd te worden.

Wat gebeurt er bij de derde afspraak?

Tijdens de derde afspraak vult de aannemer de muur met isolatiemateriaal. Deze afspraak duurt 2 tot 6 uur. Bij deze afspraak moet u zelf thuis zijn.

Waarom moet ik akkoord geven voor de opdracht?

Voordat er werkzaamheden in en rondom uw woning kunnen worden uitgevoerd, moet u akkoord geven dat de aannemer dit mag uitvoeren.

Kan ik zelf een isolatiebedrijf zoeken of uitkiezen?

Nee, dit regelt de gemeente. Er zijn afspraken gemaakt met meerdere aannemers. Zij staan klaar om deze actie uit te voeren in de eerste helft van 2023.

Mijn spouwmuren zijn al geïsoleerd, wat nu?

Als uw spouwmuren al zijn geïsoleerd, kunt u zich wel aanmelden. Het isolatiebedrijf neemt contact op voor een huisbezoek. Hij of zij kijkt of isolatie kan onder uw vloer of op de bodem van uw kruipruimte. Zo ja, dan maakt u een tweede afspraak met de aannemer om de isolatie uit te voeren. Bij het isoleren van uw vloer of uw bodem is natuurvrij maken niet nodig. Kan er bij u ook geen vloer- of bodemisolatie? Dan kunt u helaas niet meedoen aan de actie.

Mijn spouwmuren zijn onlangs geïsoleerd, kan de gemeente de factuur betalen?

Nee, de overheid betaalt alleen de facturen die de isolatiebedrijven indienen, voor woningen die vooraf zijn aangemeld voor deze isolatie-actie. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of een ander type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie.

Ik zit al in een offertetraject met een ander isolatiebedrijf die niet meedoet aan deze actie. Kan ik alsnog meedoen met deze aannemer?

Nee, de provincie en gemeenten hebben afspraken gemaakt met enkele isolatiebedrijven die tijd hebben gereserveerd voor deze actie. Als u op eigen initiatief zelf opdracht geeft aan een andere aannemer, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Deze kunt u niet terugvragen bij de provincie of gemeente. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of een ander type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie.

Waarom is de actie alleen voor spouwmuurisolatie?

Het isoleren van spouwmuren geeft het hoogste rendement. Door de muren lekt de meeste warmte weg (wel 20%). Muren isoleren levert snel een flinke besparing op van honderden euro’s per jaar. Het isoleren van de spouw is gemakkelijk te doen in één dag. Het is te doen vanaf buiten. Als spouwmuurisolatie bij u al is gedaan of niet kan, dan kijken we of vloerisolatie mogelijk is. Dakisolatie of plaatsen van isolatieglas is niet mogelijk binnen deze actie.