Gratis isolatie voor uw huis

Heeft u een eigen koopwoning en een bescheiden inkomen? Dan bieden wij u gratis isolatie bij bepaalde typen woningen. Uw energierekening kan dan honderden euro’s per jaar lager worden. En minder CO2-uitstoot helpt tegen opwarming van het klimaat.

Voorwaarden

U mag deelnemen aan deze actie als u:

 1. Eigenaar bent van een koopwoning. Niet als u eigenaar bent van een appartement of een woning die onderdeel is van een vve.
 2. Niet aan onze vorige actie voor gratis isolatie hebt meegedaan.
 3. Niet meer verdient dan 150% van de bijstandsnorm voor uw huishouden:
  • Gehuwd of samenwonend: € 2.562,12 bruto per maand
  • Alleenstaande (ouder): € 1.793,49 bruto per maand

Meld u snel aan

Voldoet u hieraan? Meld u dan aan vóór 1 oktober 2024. Wees er snel bij: we hebben zo'n 200 plekken. De eerste aanvragers worden het eerst geholpen.

Aanmelden voor gratis isolatie

Muren of vloeren isoleren

Zo mogelijk worden uw spouwmuren geïsoleerd. Dat gaat simpel en snel via de buitenkant. Als dat al eerder gedaan is of niet kan, kijken we of isolatie kan onder uw vloer of in uw kruipruimte. Ook dat helpt flink om warmte in huis te houden.

We maken het makkelijk

 • U hoeft niets te betalen of voor te schieten (bij een rekening lager dan € 2500,-).
 • Wij regelen het papierwerk.
 • Wij schakelen een goed en betrouwbaar isolatiebedrijf in.

Werkwijze

 1. Vóór 1 oktober 2024 kunt u zich aanmelden.
 2. Het isolatiebedrijf belt u en maakt een afspraak bij u thuis.
 3. De monteur kijkt of isolatie in uw huis kan. 
 4. Zo ja, dan maakt het bedrijf een offerte, meestal lager dan € 2500,-. Mocht het meer worden, dan krijgt u voor het extra bedrag een offerte.
 5. U beslist of u doorgaat met isoleren.
 6. Zo ja, dan maakt u vervolgafspraken met het bedrijf over de uitvoering.
 7. De gemeente krijgt en betaalt de rekening (tot € 2500,-).

Lees meer bij de veelgestelde vragen hieronder.

We hebben zo'n actie ook gehouden in begin 2023, voor woningeigenaren met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Ongeveer 50 inwoners deden daaraan mee. Enkele reacties: 

 • Inwoner uit Zeist-West: ‘Het aanbrengen van de vloerisolatie nam drie kwartier in beslag. Nu voelen we ons al tevreden, maar van de winter gaan we echt merken of deze geweldige actie helpt. Ik verwacht van wel. Een dikke 10 voor de gemeente Zeist!’
 • Inwoner uit Zeist-Oost: ‘De isolatiespecialist is een partij die verstand heeft van wat ze doen, dit merk je aan alles. Hartelijk dank voor deze mooie isolatieactie vanuit de gemeente Zeist, ik ben hier erg blij mee.’
 • Inwoner uit Austerlitz: ‘Het is allemaal keurig verlopen, het bedrijf heeft goed werk geleverd. Dus hier een pluim voor het bedrijf en voor de Gemeente Zeist.’
 • Inwoner: “Ik was erg tevreden en vol vertrouwen over de isolatiespecialist. Het echt werk is zeer netjes uitgevoerd, ik ben zeer tevreden. Super veel dank aan de gemeente Zeist.”
 • Inwoner: “Uitvoerders waren stipt op tijd, zeer professioneel en met keurige nette ervaren technische mensen die precies weten wat ze aan het doen zijn. Ik ben de gemeente Zeist bijzonder dankbaar voor de hulp in deze krappe tijden.”
 • Inwoner uit Zeist-West: “Al met al ben ik erg blij met deze isolatie-actie van de gemeente Zeist. Inwoners met een wat kleiner budget kunnen door deze actie besparen op hun energieverbruik. Ik ben heel benieuwd wat de isolatie komende winter gaat betekenen voor de warmte in mijn huis. Dank aan de gemeente Zeist!”

Waarom doet de gemeente dit?

Wij willen isolatie ook mogelijk maken voor woningeigenaren met een bescheiden inkomen. Isoleren bespaart veel energie. De energierekening kan direct met honderden euro’s per jaar omlaaggaan. Ook de uitstoot van CO2 daalt en dat gaat de opwarming van het klimaat tegen.

Wat moet ik zelf regelen?

De gemeente regelt het isolatiebedrijf. U hoeft zelf geen aannemer te zoeken of offertes te vergelijken. U kunt zich aanmelden voor deze isolatie-actie. Dan wacht u tot een isolatiebedrijf belt voor een afspraak.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is een ruimte van enkele centimeters tussen de binnen- en de buitenmuur van uw woning. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Zo kan kou minder snel binnenkomen. Uw huis blijft in de winter warmer en in de zomer koeler. Lees meer over spouwmuurisolatie.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Het isolatiebedrijf boort gaatjes in uw buitenmuur en vult de spouw van buitenaf, via die gaatjes. Daarna worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt, zodat u niet of nauwelijks ziet dat er is geboord.

Met welk materiaal worden de spouwmuren geïsoleerd?

Dat verschilt per woning. Het isolatiebedrijf kijkt bij de eerste afspraak of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie en geeft advies over het materiaal.

Is het veilig? Gebruikt het bedrijf giftige stoffen?

Een betrouwbaar isolatiebedrijf doet de isolatie van uw huis. Dat gebruikt goede apparatuur, de juiste mengverhouding en de juiste instellingen van de machine. Wij verzoeken de isolatiebedrijven bij spouwmuurisolatie EPS-parels of minerale wol te gebruiken. Deze materialen zijn niet giftig en u kunt gewoon in uw woning blijven, tijdens het verwerken van het materiaal.

Wanneer wordt de isolatie uitgevoerd?

Na uw aanmelding belt het isolatiebedrijf u voor een afspraak. Hierna zal de aannemer uw huis natuurvrij maken: er wordt een kastje opgehangen voor beschermde vogels en vleermuizen. (Zie ook bij ‘Wat gebeurt er bij de tweede afspraak?’). In de maanden daarna zal het bedrijf gaan isoleren.

Ik weet niet hoe mijn woning geïsoleerd is. Is mijn huis geschikt?

Spouwmuren isoleren kan in veel woningen. Over het algemeen in huizen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1992. Oudere huizen hebben vaak geen spouw. Nieuwere huizen zijn vaak al goed geïsoleerd. Let op: in monumenten kan het niet. En ook niet in appartementen, flats of bovenwoningen. Twijfelt u of het bij u kan? Weet u niet of u al spouwmuurisolatie heeft? Meld u zich vooral aan. Het isolatiebedrijf komt dan langs om te kijken wat bij u kan. Via een kijkgaatje kunnen ze zien of u al spouwmuurisolatie heeft.

Wanneer word ik gebeld?

Heeft u zich aangemeld? Wacht dan tot het isolatiebedrijf u belt om een afspraak te maken. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen 4 tot 5 weken na aanmelding. U hoeft niet zelf contact op te nemen met de gemeente of met isolatiebedrijven.

Wat gebeurt er bij de eerste afspraak?

Het isolatiebedrijf bekijkt of er spouwmuurisolatie in de woning kan en welk materiaal het beste in uw spouwmuur past. Deze afspraak duurt 1 tot 2 uur. Bij deze afspraak moet u zelf thuis zijn. Zijn uw muren al geïsoleerd? Of is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Dan kijkt de aannemer of isolatie kan onder uw vloer of in uw kruipruimte. Vervolgens krijgt u een offerte met daarop het voorstel. Als u akkoord bent, zet u uw handtekening. Daarna maakt de aannemer 2 nieuwe afspraken met u.

Wat gebeurt er bij de tweede afspraak?

Tijdens de tweede afspraak maakt de aannemer de spouw natuurvrij. Dat is wettelijk verplicht. Er kunnen namelijk vleermuizen of beschermde vogels in uw muren zitten. Aan de buitenmuur wordt een vleermuiskastje of vogelkastje gehangen. Deze moet daar blijven hangen. Bij deze afspraak hoeft u niet zelf thuis te zijn. De beschermde dieren kunnen vervolgens uit de spouw ontsnappen. Daarna is de muur klaar om geïsoleerd te worden.

Wat gebeurt er bij de derde afspraak?

Tijdens de derde afspraak vult de aannemer de muur met isolatiemateriaal. Deze afspraak duurt 2 tot 6 uur. Bij deze afspraak moet u zelf thuis zijn.

Waarom moet ik akkoord geven voor de opdracht?

Voordat er werkzaamheden in en rondom uw woning kunnen worden uitgevoerd, moet u akkoord geven dat de aannemer dit mag uitvoeren. In sommige gevallen zijn de kosten hoger dan € 2500,-. De kosten boven dat bedrag moet u dan zelf betalen. Ook daarvoor is uw akkoord nodig.

Kan ik zelf een isolatiebedrijf zoeken of uitkiezen?

Nee, dit regelt de gemeente. We hebben afspraken gemaakt met meerdere aannemers.

Mijn spouwmuren zijn al geïsoleerd, wat nu?

Als uw spouwmuren al zijn geïsoleerd, kunt u zich tóch aanmelden. Het isolatiebedrijf neemt contact op voor een huisbezoek. Er wordt gekeken of isolatie kan onder uw vloer of op de bodem van uw kruipruimte. Zo ja, dan maakt u een tweede afspraak met de aannemer om de isolatie uit te voeren. Bij het isoleren van uw vloer of uw bodem is natuurvrij maken niet nodig. Kan er bij u ook geen vloer- of bodemisolatie? Dan kunt u helaas niet meedoen aan de actie.

Mijn spouwmuren zijn onlangs geïsoleerd, kan de gemeente de factuur betalen?

Nee. Wij betalen alleen de facturen die de isolatiebedrijven indienen, voor woningen die vooraf zijn aangemeld voor deze isolatie-actie. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of een ánder type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie.

Ik heb al een offerte aangevraagd bij een ander isolatiebedrijf dat niet meedoet aan deze actie. Kan ik alsnog meedoen met dit bedrijf?

Nee. Wij hebben afspraken gemaakt met enkele isolatiebedrijven die tijd hebben gereserveerd voor deze actie. Als u op eigen initiatief zelf opdracht geeft aan een andere aannemer, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Deze kunt u niet terugvragen bij de gemeente. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of aanvullend een ander type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie.

Waarom is de actie alleen voor spouwmuur- of vloer-/bodemisolatie?

Het isoleren van spouwmuren geeft het hoogste rendement. Door de muren lekt de meeste warmte weg (wel 20%). Muren isoleren levert snel een flinke besparing op van honderden euro’s per jaar. Als spouwmuurisolatie bij u al is gedaan of niet mogelijk is, dan kijken we of vloer- of bodemisolatie mogelijk is.

Dakisolatie of plaatsen van isolatieglas is niet mogelijk binnen deze actie. Deze isolatiemaatregelen zijn namelijk een stuk duurder dan spouwmuur- of vloer-/bodemisolatie.

Wat is het beleid op dit gebied?

Lees meer over de beleidsregels.

Meer hulp nodig? Nog vragen?

U kunt ook hulp inroepen van onze energiemaatjes. Dat zijn vrijwilligers die u op maat gratis advies geven over om met eenvoudige, kleine maatregelen uw energierekening te verlagen. U kunt zich daarvoor aanmelden

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan contact met ons op.