Verantwoord hout stoken

Veel mensen hebben een open haard, houtkachel of vuurkorf en vinden een vuurtje heel gezellig. Voor het milieu maakt het dan uit wát u opstookt. Ook kunnen buurtgenoten last hebben van de rook van uw houtvuur.

Effecten op gezondheid en milieu

In houtrook zitten fijne roetdeeltjes, schadelijke stoffen en gassen zoals stikstofoxiden en koolmonoxide. Als u stookt met vervuild hout of als het vuur niet genoeg brandt, neemt de hoeveelheid roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen toe. Buurtgenoten met bijvoorbeeld astma of COPD, kunnen daar flink last van hebben. Ook kan de luchtkwaliteit in uw huis verslechteren. Hoe kunt u deze effecten beperken?

10 tips om goed te stoken

Met een paar simpele tips kunt u de overlast beperken:

  1. Gebruik alleen hout zonder verf, lijm, beits of impregneermiddel. Stoken van behandeld hout is verboden: het zorgt voor nóg meer schadelijke stoffen.
  2. Gebruik hout dat ten minste 2 jaar gedroogd is. Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bewaar hout dus niet buiten, maar in de schuur en houd voor uzelf bij hoe lang het er al ligt. Vraag de houtleverancier hoe lang het hout is gedroogd.
  3. Gebruik duurzaam hout. Dat hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, zoals de bossen van Staatsbosbeheer. Duurzaam hout draagt het FSC- of PEFC-keurmerk.
  4. Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling.
  5. Stook niet bij windstil of mistig weer. Houtrook blijft dan langer op straat hangen. Stook ook niet als het hard waait (windkracht 5 of hoger); houtrook slaat dan direct neer. Kijk voor meer informatie op www.stookwijzer.nu of www.rivm.nl/stookalert.
  6. Zorg ervoor dat het hout goed verbrandt door een hoge temperatuur. In een optimaal brandend vuur zijn de vlammen helder geel en flikkeren ze nauwelijks. Vuur brandt het beste als er voldoende lucht bij het vuur kan. Zet een raampje open in de woonkamer, zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan.
  7. Laat het vuur vanzelf uitbranden. Verminder dus niet de luchttoevoer. Daardoor verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen.
  8. Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.
  9. Stook minder! Een of twee keer per week stoken is minder belastend voor gezondheid en milieu, dan elke dag de kachel aan.
  10. Informeer eens in uw buurt of mensen last hebben van uw stookgedrag. Maak afspraken en geef mensen het vertrouwen dat ze bij u kunnen aankloppen als ze overlast hebben van uw houtkachel.

Meer weten?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op haar website meer informatie over hout stoken.