Aardgasvrij Austerlitz

Ook Austerlitz zal aardgasvrij worden: uiterlijk in 2050, of eerder als dat mogelijk is. Hoe kunnen inwoners zonder aardgas hun woningen, winkels en bedrijfspanden verwarmen, hoe kunnen ze koken en hoe krijgen ze warm water? Een werkgroep met vertegenwoordigers van Austerlitz' Belang, Austerlitz Duurzaam, gemeente Zeist, woningcorporatie Woongroen en Stedin zoeken antwoorden op deze vragen. Zij doen dit in nauw overleg met de inwoners van Austerlitz.

Onderzoek naar alternatief voor aardgas

De werkgroep onderzoekt wat het beste alternatief is voor inwoners van Austerlitz, als vervanging van aardgas. Want inwoners moeten ook zonder aardgas kunnen blijven genieten van een warme woning, eten koken en warm water. De mogelijke alternatieven noemen we warmte-opties.

De werkgroep betrekt inwoners van Austerlitz bij alle stappen van het onderzoek. Uiteindelijk beslist u als eigenaar van een woningen of bedrijfspand uiteraard zelf over welk alternatief voor aardgas u kiest voor uw pand. 

Eerst energie besparen en isoleren

Uit het onderzoek van de werkgroep blijkt dat sommige warmte-opties aantrekkelijker zijn dan andere. Verder kwam de werkgroep tot de conclusie dat de ideale oplossing voor duurzame warmte (nog) niet voor het oprapen ligt. Daarom heeft de werkgroep besloten de aanpak te veranderen. Nu richten we ons op de ontwikkeling van een aanpak om bewoners te ontzorgen bij de verduurzaming van hun woningen. Door te doen leren we wat er mogelijk is en welke warmteoplossing hoort bij welke woning.

De werkgroep adviseert daarom inwoners en ondernemers te starten met het isoleren van hun woning of bedrijfspand. Dat is immers altijd belangrijk, welke warmte-optie in de toekomst ook wordt gekozen. Want energie die u niet verbruikt, hoeft niet te worden opgewekt. Isolatie draagt bovendien bij aan het comfort van uw woning, aan uw gezondheid en aan een lagere energierekening.

U hoeft niet te wachten met maatregelen totdat er een besluit is gevallen over een alternatief voor aardgas. Veel maatregelen zijn sowieso verstandig om te nemen, en zorgen al op korte termijn voor een lagere energierekening. 

Dak-, muur- en vloerisolatie zijn verstandige maatregelen. Ook isolerend glas (HR++ of misschien zelfs tripleglas) is een goede keuze. Denk daarnaast goed na over hoe u uw huis ventileert om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen, Laat u goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Vraag eventueel advies bij Mijn Groene Huis of Austerlitz Duurzaam.

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? En bent u een huiseigenaar? Dan kunt u een (hybride) warmtepomp overwegen. Met een hybride warmtepomp gebruikt u veel minder aardgas, maar wel meer stroom. Netto zijn uw energiekosten en CO2-uitstoot lager. Wacht niet tot uw CV-ketel kapot gaat, want dan wilt u snel iets nieuws. Neem nú de tijd om uw opties te onderzoeken en een goede installateur te vinden.

Bij een verbouwing van uw keuken: kies alvast inductie koken (of een aansluiting hiervoor) in plaats van koken op gas. Denk ook aan de mogelijkheid om op uw dak warmte op te wekken (zonneboiler), elektriciteit (zonnepanelen) of combinatie hiervan.

Nader advies nodig? Neem contact op met de onafhankelijk adviseurs van Mijn Groene Huis

De werkgroep heeft ook een klankbordgroep van inwoners in het leven geroepen. Ongeveer 20 mensen kijken mee met het project en volgen de stappen kritisch vanuit inwonersperspectief: wat betekenen de duurzame maatregelen straks voor woningeigenaren en huurders in Austerlitz?

Wilt u meedenken? U kunt zich dan voor deze klankbordgroep aanmelden. Neem daarvoor contact met ons op.

De werkgroep is sinds 2019 bezig met het verzamelen van informatie en het verkennen van mogelijkheden. Op 19 juni 2019 was de eerste bewonersbijeenkomst om inwoners van Austerlitz op de hoogte te brengen van de stand van zaken.

Van de bewonersbijeenkomst van 19 juni 2019 is een verslag en een overzicht van de vragen en opmerkingen van bezoekers gemaakt:

Hieronder vindt u de brieven die de afgelopen jaren huis aan huis in Austerlitz zijn bezorgd:

De werkgroep 'Aardgasvrij Austerlitz' bestaat uit de volgende vertegenwoordigers:

  • Jouke Numan namens Austerlitz’ Belang,
  • Jan Pereboom en Marinus Jan Veltman namens Austerlitz Duurzaam,
  • Stedin (beheerder van het elektriciteitsnet en het gasnetwerk),
  • Woongoed Zeist (de woningcorporatie met 74 woningen in Austerlitz) en
  • de gemeente Zeist.

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief 'Austerlitz Aardgasvrij' blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. U ontvangt de nieuwsbrief per e-mail. 

Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.

Aanmelden nieuwsbrief