Cremeren en asbestemming

Wilt u uw dierbare cremeren bij Zeister Bosrust? Of u bent zich aan het oriënteren op de mogelijkheden? Crematorium Zeister Bosrust biedt ruime mogelijkheden voor zowel crematie als een graf in een prachtige, bosrijke omgeving. Het gebouw is voorzien van alle moderne faciliteiten, waarmee u het afscheid, de uitvaart en de crematie naar uw eigen wens kunt vormgeven.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Foto's urnentuin

Het gebouw van Zeister Bosrust biedt verschillende mogelijkheden om samen afscheid te nemen.

Uitvaartdienst in de aula

De aula van Zeister Bosrust is een lichte ruimte, die wordt gebruikt voor de uitvaartplechtigheid. Een grote raampartij zorgt voor een prachtig uitzicht op de groene parkachtige omgeving. 

De aula is voorzien van moderne, audiovisuele techniek. Hiermee kunnen beelden worden getoond tijdens het afscheid, zoals filmpjes en/of foto’s, en muziek worden afgespeeld. Ook is het mogelijk om de plechtigheid thuis live te volgen en kunnen wij voor u een opname maken van de uitvaart. De zaal heeft een goedgekeurde ringleiding voor slechthorenden.

Wilt u graag live muziek tijdens de uitvaart? Dat kan. Er is een orgel. Ook biedt de aula genoeg ruimte bijvoorbeeld om een piano neer te zetten of voor een trio strijkmuzikanten.

Samenkomst na de de begrafenis

In het 'Grand Café' kunt u na de begrafenis uw gasten ontmoeten. Er is - nu in coronatijd - plek voor een beperkt aantal personen. Voor de catering werkt Zeister Bosrust samen met een vaste cateraar. Zij verzorgen en serveren de hapjes en drankjes van uw keuze. Al uw wensen zijn bespreekbaar en er zijn mogelijkheden voor ieders budget. Voor informatie over de prijzen kunt u contact opnemen met de cateraar.

Intiem afscheid

In de familiekamer kunt u met uw familie en vrienden bijeenkomen. Er is daar natuurlijk ook plek om de overledene op te baren. Zo kunt u in een kleine groep afscheid nemen. De familiekamer biedt ruimte aan maximaal 20 personen.

Aanwezigheid bij de crematie

Wilt u de crematie bijwonen? Dat kan. De crematieruimte biedt plek voor maximaal 8 personen.

Foto's aula

Na de wettelijke termijn van 30 dagen kunnen wij de as van de overledene aan u vrijgeven. U kunt dan doen met de as wat u wilt:

 • de as mee naar huis nemen
 • de as verstrooien op het verstrooiingsveld van Zeister Bosrust
 • een urn met de as begraven in de urnentuin van Zeister Bosrust
 • een urn met de as bijzetten in een bestaand graf of urnennis

Elk keuze heeft specifieke mogelijkheden en beperkingen. Overlegt u met uw uitvaartondernemer welke keuze het beste past bij uw wensen. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Ongeacht uw keuze voor meenemen, verstrooien, begraven of bijzetten, hiervoor maakt u altijd met ons een afspraak.

As meenemen naar huis

Wilt u de as van de overledene mee naar huis nemen? Dat kan. U krijgt de as van ons mee in een container, de zogenaamde 'asbus'. Is het voor u niet mogelijk om de asbus persoonlijk op te komen halen? Wij kunnen die ook met een koerier aan u opsturen.

As verstrooien op verstrooiingsveld

Wilt u de as van de overledene verstrooien? Zeister Bosrust heeft hiervoor een speciaal verstrooiingsveld. Op dit veld mag u ook bloemen neerleggen. Er zijn geen mogelijkheden om planten te planten of voor een grafsteen of gedenkteken.

Urn begraven

Wilt u een urn met de as van de overledene begraven? Daarvoor beschikt Zeister Bosrust over twee urnentuinen en een begraafplaats, die prachtig zijn gelegen in het parkbos. Er zijn vier hoofdtypen:

 1. urnengraf in de urnentuin;
 2. urnennis in de urnentuin;
 3. bijzetten in een bestaande urnennis;
 4. bijzetten in een bestaand gewoon graf.

Elk type graf heeft specifieke mogelijkheden en beperkingen. Overlegt u met uw uitvaartondernemer welke keuze het beste past bij uw wensen. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

1. Urnengraf

 • Rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan 2 urnen;
 • Grafrecht voor een periode van minimaal 10 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengdtot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken.

2. Urnennis

 • Rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan maximaal 2 òf 4 urnen;
 • Grafrecht voor een periode van minimaal 10 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengdtot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken.

3. Bijzetten in een bestaande urnennis

 • Rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan maximaal 2 óf 4 urnen;
 • Grafrecht voor een periode van minimaal 10 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengd tot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken.

4. Bijzetten in een bestaand gewoon graf

 • Rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan maximaal 2-3 personen en 4 urnen;
 • Grafrecht voor een periode van minimaal 15 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengd tot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken;
 • Bijzetten kan bij de volgende grafklasses: A, B, BK, C, CK, D-I, D-II en I.

De plek van het urnengraf of de urnennis

De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde plek voor het urnengraf of de urnennis. Neemt u contact met ons op voor een afspraak. Dan gaan we ter plekke samen met u bekijken welke plekken er beschikbaar zijn. Voor elke grafklasse zijn er delen gereserveerd op de begraafplaats. Als u de plek heeft uitgekozen, dan regelen we samen met u de formele zaken die daarbij horen.

Bij een uitvaart en crematie bij crematorium Zeister Bosrust moet u rekening houden met verschillende kosten. Hieronder vindt u de belangrijkste. Heeft u hulp nodig heeft bij het berekenen van de kosten of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Uw uitvaartondernemer kan u natuurlijk ook meer informatie geven.

overzicht tarieven cremeren (pdf, 253 KB)

Kosten uitvaart met gebruik faciliteiten èn crematie

U kiest voor de uitgebreide variant: het cremeren inclusief het gebruik van de faciliteiten van Zeister Bosrust. Alle faciliteiten van Zeister Bosrust staan tijdens de volledige duur van de uitvaart  tot uw beschikking.

Standaard duurt een uitvaart 2 uur. Soms duurt een uitvaart langer dan 2 uur. U kunt de uitvaart verlengen à € 187,- per half uur.

De faciliteiten die tijdens de uitvaart tot uw beschikking staan:

 • de ontvangstkamer
 • de aula
 • de familiekamer (met opbaarmogelijkheid)
 • het 'Grand Café', catering naar wens
 • gebruik van de audiovisuele apparatuur, inclusief mogelijkheid downloaden opname uitvaartplechtigheid
 • live online uitzenden van de uitvaartplechtigheid voor nabestaanden die niet aanwezig kunnen zijn (zogenaamd 'livestreamen')

Voor de catering in het 'Grand Café' werkt Zeister Bosrust samen met een vaste cateraar. Voor informatie over hun prijzen voor drankjes en hapjes kunt u contact opnemen met de cateraar.

Kosten cremeren, met gebruik faciliteiten

Soort crematie Kosten
kind tot 1 jaar € 597,-
kind tot 12 jaar € 798,-
persoon ouder dan 12 jaar € 1.345,-

Kosten crematie zonder gebruik faciliteiten

U kiest voor de simpele variant: alléén het cremeren. U gaat geen gebruik maken van de faciliteiten van Zeister Bosrust.

Kosten cremeren, zonder gebruik faciliteiten

Soort crematie Kosten
kind tot 1 jaar € 234,-
kind tot 12 jaar € 364,-
persoon ouder dan 12 jaar € 537,-

Kosten grafrecht

Het grafrecht geldt standaard voor 10 jaar. Het is mogelijk om het grafrecht te verlengen met blokken van 5 jaar.

kosten grafrecht

Soort graf Kosten grafrecht (10 jaar) Kosten verlengen grafrecht (per 5 jaar)
urnengraf (UG) € 293,- € 146,50
urnennis voor 2 urnen (NIS) € 431,- € 215,50
urnennis voor 3 of 4 urnen (NIS) € 577,- € 288,50

Kosten onderhoud

Bij Zeister Bosrust vinden we aandacht voor onderhoud van de urnentuinen, de begraafplaats en het park erg belangrijk. We voeren algemeen onderhoud uit op de begraafplaats en daarnaast:

 • maken we elk jaar alle gedenktekens schoon,
 • verwijderen we twee keer per jaar het onkruid bij de graven en
 • verzorgen we de winterharde beplantingen.

De rechthebbende ontvangt een rekening voor dit onderhoud.

U koopt het onderhoud meteen af bij de keuze van het graf. De afkooptarieven van het grafonderhoud vindt u in de tabel van de Verordening begraaf- en crematierechten 2022.

Overige kosten

Naast de uitvaart, het begraven, het grafrecht en het onderhoud rekent Zeister Bosrust soms nog andere kosten voor de uitvaart of de crematie. Bijvoorbeeld als u een grafsteen op of bij het graf wilt. Daarvoor is een vergunning nodig; die kost € 69,-. Uw uitvaartondernemer kan u meer informatie geven. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Wie is de 'rechthebbende' van een graf?

De 'rechthebbende' van een graf noemen we ook wel 'de houder van het grafrecht'. Deze persoon is de contactpersoon voor Zeister Bosrust. Alleen deze persoon mag beslissingen nemen over het graf, zoals het verlengen van het grafrecht en het openen van een graf. Ook mag deze persoon besluiten wat er met de resten van een overledene in een graf gebeurt na het aflopen van het grafrecht.

Een rechthebbende heeft niet alleen rechten, maar ook plichten. Zo is deze verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen van Zeister Bosrust.

Een rechthebbende kan deze rechten overdragen aan iemand anders. Dit noemen we ook wel het 'overschrijven van het grafrecht'. Is een rechthebbende overleden? Dan kunnen de nabestaanden vragen om een overschrijving van het grafrecht.

Formulieren voor rechthebbende

Voor de formulieren die gemarkeerd zijn met (*) heeft u altijd uw Digi-D nodig om het formulier digitaal te kunnen ondertekenen.

Formulier voor uitvaartonderneming

Regelt u zelf de uitvaart of crematie? Dan kan ook de contactpersoon of rechthebbende gebruik maken van dit formulier.

Formulier bevestiging uitvaart

Is er geen uitvaartondernemer en regelt u de uitvaart of begrafenis zelf? Dan kan ook de contactpersoon of rechthebbende gebruik maken van het formulier 'Bevestiging uitvaart'.

Overzicht tarieven begraven (pdf, 254 KB) Overzicht tarieven cremeren (pdf, 253 KB)

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een asbestemming? Heeft u hulp nodig heeft bij het berekenen van de kosten van een asbestemming? Of heeft u andere vragen? Neemt u dan gerust contact op met ons. Wij helpen u graag.