graven

Graven en begraven

Wilt u uw dierbare begraven op Zeister Bosrust? Of u bent zich aan het oriënteren op de mogelijkheden? Begraafplaats Zeister Bosrust biedt ruime mogelijkheden voor een graf in een prachtige, bosrijke omgeving. Het gebouw is voorzien van alle moderne faciliteiten, waarmee u het afscheid en de uitvaart naar uw eigen wens kunt vormgeven.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Foto's begraafplaats

Het gebouw van Zeister Bosrust biedt verschillende mogelijkheden om samen afscheid te nemen.

Uitvaartdienst in de aula

De aula van Zeister Bosrust is een lichte ruimte, die wordt gebruikt voor de uitvaartplechtigheid. Een grote raampartij zorgt voor een prachtig uitzicht op de groene parkachtige omgeving.

De aula is voorzien van moderne, audiovisuele techniek. Hiermee kunnen beelden worden getoond tijdens het afscheid, zoals filmpjes en/of foto’s, en muziek worden afgespeeld. Ook is het mogelijk om de plechtigheid thuis live te volgen en kunnen wij voor u een opname maken van de uitvaart. De zaal heeft een goedgekeurde ringleiding voor slechthorenden.

Wilt u graag live muziek tijdens de uitvaart? Dat kan. Er is een orgel. Ook biedt de aula genoeg ruimte bijvoorbeeld om een piano neer te zetten of voor een trio strijkmuzikanten.

Samenkomst na de de begrafenis

In het 'Grand Café' kunt u na de begrafenis uw gasten ontmoeten. Er is - nu in coronatijd - plek voor een beperkt aantal personen. Voor de catering werkt Zeister Bosrust samen met een vaste cateraar. Zij verzorgen en serveren de hapjes en drankjes van uw keuze. Al uw wensen zijn bespreekbaar en er zijn mogelijkheden voor ieders budget. Voor informatie over de prijzen kunt u contact opnemen met de cateraar.

Intiem afscheid

In de familiekamer kunt u met uw familie en vrienden bijeenkomen. Er is daar natuurlijk ook plek om de overledene op te baren. Zo kunt u in een kleine groep afscheid nemen. De familiekamer biedt ruimte aan maximaal 20 personen.

Foto's aula

De begraafplaats biedt diverse soorten graven. Er zijn drie hoofdtypen:

 1. Particulier graf;
 2. Algemeen graf;
 3. Kindergraf.

Elk type graf heeft specifieke mogelijkheden en beperkingen. Overlegt u met uw uitvaartondernemer welke keuze het beste past bij uw wensen. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

1. Particulier graf

 • Rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan maximaal 3 personen;
 • Grafrecht voor een periode van minimaal 15 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengdtot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken;
 • Diverse soorten graven:
  • klasse A heeft een grafgrootte van 4 bij 2,5 meter;
  • klasse B heeft een grafgrootte van 3 bij 1,5 meter;
  • klasse C heeft een grafgrootte van 2,25 bij 1 meter;
  • islamitische graven: uw dierbare kan begraven worden met het gezicht in de richting van Mekka;
  • katholieke graven: uw dierbare wordt begraven in gewijde grond.

2. Algemeen graf

 • Gemeente Zeist bepaalt wie er in het graf wordt begraven;
 • Graf biedt ruimte aan maximaal 3 personen;
 • Grafrecht voor een periode van 15 jaar;
 • Grafrecht kan niet worden verlengd;
 • Beperkte mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken;
 • Eén soort graf:
  • klasse E heeft een grafgrootte van 2,25 bij 1 meter.

3. Kindergraf

Delen van de begraafplaats zijn speciaal ingericht voor het begraven van kinderen.

 • Grafrecht voor een periode van minimaal 15 jaar;
 • Grafrecht kan worden verlengd tot maximaal 100 jaar;
 • Ruime mogelijkheden voor grafsteen of gedenkteken;
 • Drie soorten graven:
  • klasse D-I heeft een grafgrootte van 1,25 bij 1 meter;
  • klasse D-II heeft een grafgrootte van 1,5 bij 1 meter;
  • klasse F heeft een grafgrootte van 35cm bij 25cm.
 • Grafklasse F is bedoeld voor kinderen met een leeftijd tot 24 weken zwangerschap.

De plek van het graf

De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde plek voor het graf. Neemt u contact met ons op voor een afspraak. Dan gaan we ter plekke samen met u bekijken welke plekken er beschikbaar zijn. Voor elke grafklasse zijn er delen gereserveerd op de begraafplaats. Als u de plek heeft uitgekozen, dan regelen we samen met u de formele zaken die daarbij horen.

Bij een uitvaart en begrafenis op begraafplaats Zeister Bosrust moet u rekening houden met verschillende kosten. Hieronder vindt u de belangrijkste. Heeft u hulp nodig heeft bij het berekenen van de kosten of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Uw uitvaartondernemer kan u natuurlijk ook meer informatie geven.

overzicht tarieven begraven (pdf, 254 KB)

Kosten uitvaart met gebruik faciliteiten

U kiest voor de uitgebreide variant: het begraven inclusief het gebruik van de faciliteiten van Zeister Bosrust. Alle faciliteiten van Zeister Bosrust staan tijdens de volledige duur van de uitvaart  tot uw beschikking.

Standaard duurt een uitvaart 2 uur. Soms duurt een uitvaart langer dan 2 uur. U kunt de uitvaart verlengen à € 187,- per half uur.

De faciliteiten die tijdens de uitvaart tot uw beschikking staan:

 • de ontvangstkamer
 • de aula
 • de familiekamer (met opbaarmogelijkheid)
 • het 'Grand Café', catering naar wens
 • gebruik van de audiovisuele apparatuur, inclusief mogelijkheid downloaden opname uitvaartplechtigheid
 • live online uitzenden van de uitvaartplechtigheid voor nabestaanden die niet aanwezig kunnen zijn (zogenaamd 'livestreamen')

Voor de catering in het 'Grand Café' werkt Zeister Bosrust samen met een vaste cateraar. Voor informatie over hun prijzen voor drankjes en hapjes kunt u contact opnemen met de cateraar.

Categorie graf Begraven, met gebruik faciliteiten
klasse A, B of C € 1.224,-
klasse D € 719,-
klasse E € 894,-
klasse F € 435,-

Kosten uitvaart zonder gebruik faciliteiten

U kiest voor de simpele variant: alléén het begraven. U gaat geen gebruik maken van de faciliteiten van Zeister Bosrust. Standaard duurt zo'n begrafenis 1 uur.

Categorie graf Begraven, zonder gebruik faciliteitenklasse
A, B of C € 1.012,-
klasse D € 506,-
klasse E € 682,-
klasse F € 223,-

Kosten grafrecht

Het grafrecht geldt standaard voor 15 jaar. Het is mogelijk om het grafrecht te verlengen met blokken van 5 jaar. Het verlengen van het grafrecht kan niet voor een algemeen graf (klasse E).

Categorie graf Grafrecht (15 jaar) Verlengen grafrecht per 5 jaar
klasse A € 8.613,- € 2.871,-
klasse B € 3.876,- € 1.292,-
klasse C € 1.938,- € 646,-
klasse D € 1.184,- € 395,-
klasse E niet van toepassing niet van toepassing
klasse F € 431,- € 144,-

Kosten onderhoud

Bij Zeister Bosrust vinden we aandacht voor onderhoud van de begraafplaats en het park erg belangrijk. We voeren algemeen onderhoud uit op de begraafplaats en daarnaast:

 • maken we elk jaar alle gedenktekens schoon,
 • verwijderen we twee keer per jaar het onkruid bij de graven en
 • verzorgen we de winterharde beplantingen.

De rechthebbende ontvangt een rekening voor dit onderhoud.

U koopt het onderhoud meteen af bij de keuze van het graf. De afkooptarieven van het grafonderhoud vindt u in de tabel van de Verordening begraaf- en crematierechten 2022.

Overige kosten

Naast de uitvaart, het begraven, het grafrecht en het onderhoud rekent Zeister Bosrust soms nog andere kosten voor de uitvaart of de begrafenis. Bijvoorbeeld als u een grafsteen op of bij het graf wilt. Daarvoor is een vergunning nodig; die kost € 69,-. Uw uitvaartondernemer kan u meer informatie geven. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Wie is de 'rechthebbende' van een graf?

De 'rechthebbende' van een graf noemen we ook wel 'de houder van het grafrecht'. Deze persoon is de contactpersoon voor Zeister Bosrust. Alleen deze persoon mag beslissingen nemen over het graf, zoals het verlengen van het grafrecht en het openen van een graf. Ook mag deze persoon besluiten wat er met de resten van een overledene in een graf gebeurt na het aflopen van het grafrecht.

Een rechthebbende heeft niet alleen rechten, maar ook plichten. Zo is deze verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen van Zeister Bosrust.

Een rechthebbende kan deze rechten overdragen aan iemand anders. Dit noemen we ook wel het 'overschrijven van het grafrecht'. Is een rechthebbende overleden? Dan kunnen de nabestaanden vragen om een overschrijving van het grafrecht.

Formulieren voor rechthebbende

Voor de formulieren die gemarkeerd zijn met (*) heeft u altijd uw Digi-D nodig om het formulier digitaal te kunnen ondertekenen.

Formulier bevestiging uitvaart

Is er geen uitvaartondernemer en regelt u de uitvaart of begrafenis zelf? Dan kan ook de contactpersoon of rechthebbende gebruik maken van het formulier 'Bevestiging uitvaart'.

Overzicht tarieven begraven (pdf, 254 KB) Overzicht tarieven cremeren (pdf, 253 KB)

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een graf? Heeft u hulp nodig heeft bij het berekenen van de kosten van een graf? Of heeft u andere vragen? Neemt u dan gerust contact op met ons. Wij helpen u graag.