Opvang

De Veiligheidsregio Utrecht coördineert de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in de regio. De gemeente is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke opvang. Hierbij is ook aandacht voor gezondheid, veiligheid, registratie en begeleiding van de mensen.

In Zeist verblijven ongeveer 200 mensen in gemeentelijke opvanglocaties. Hier kunnen de vluchtelingen een langere periode wonen en voor zichzelf zorgen. 

Ook het leegstaande pand aan de Dreef is ingericht voor opvang. Hier verblijven sinds begin september ongeveer 70 mensen.

Opvang door gastgezinnen

Ruim 100 mensen logeren bij 35 gastgezinnen thuis. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u verantwoordelijk bent om voor hen te zorgen en onderdak te bieden. We bieden hulp om de opvang bij particulieren zo comfortabel en duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Wellicht heeft u als gastgezin vragen over deze opvang. Hier vindt u de belangrijkste informatie.

Voor hulp bij de screening en matching van de Oekraïense vluchtelingen kunt u terecht bij Takecarebnb

Lees de informatie van de Rijksoverheid over wat u kunt doen als u wilt helpen of lees de Handreiking Particuliere opvang.

Terugkeer naar Oekraïne

Vluchtelingen die terug willen keren naar Oekraïne, kunnen daarbij hulp krijgen. Lees meer over hulp en werkwijze bij terugkeren.

In het kort komt het er op neer dat de vluchteling een e-mail kan sturen naar info@dtv.minvenj.nl. De vluchteling wordt vervolgens in contact gebracht met een regievoerder van Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De regievoerder kan hulp bieden bij de voorbereidingen voor vertrek uit Nederland. Denk aan vliegtickets en reispapieren. Ook voor vluchtelingen met een andere nationaliteit bestaat deze mogelijkheid. 

Uitschrijven BRP

Bij voorgenomen terugkeer, dient de vluchteling zich uit te schrijven. Daarvoor is (online) een verhuisformulier (pdf, 583 KB) beschikbaar. Dit formulier kunt u ook afhalen bij de balie van het gemeentehuis.

Vraag en antwoord

Hieronder staan vragen en antwoorden specifiek over de gemeente Zeist. 

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich in de regio Utrecht melden bij de gemeente. De gemeente zorgt in beginsel voor noodopvangplekken voor de vluchtelingen.

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen na registratie in een gemeente leefgeld uitgekeerd. Net zoals asielzoekers die bij het COA wonen, gaat het hierbij om een wekelijkse vergoeding voor voedsel en kleding. De gast kan dit bedrag ook gebruiken om vrijwillig bij te dragen aan het gasthuishouden. Hierover kunnen de gast en het gasthuishouden gezamenlijk afspraken maken. Er is géén financiële vergoeding voor het gasthuishouden. 

Kijk voor meer informatie in de Handreiking particuliere opvang.

Het is niet toegestaan om mensen te laten verblijven in een caravan op eigen terrein. Wel op een camping.