Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Heeft u een visuele beperking? Dan kunt u in de gemeente Zeist zelfstandig stemmen met behulp van een stemmal en een soundbox met een gesproken kieslijst.

Dit kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart bij het stembureau in de oude voedselbank, Van Renesselaan 32 in Zeist. En op woensdag 17 maart bij het stembureau in het gemeentehuis, Het Rond 1 in Zeist.

Kandidatenlijst in braille

Voor blinden en slechtzienden is de kandidatenlijst in braille opgesteld. Vanaf 8 maart kunt u deze raadplegen in het gemeentehuis, Het Rond 1 in Zeist, tijdens onze openingstijden.

  • Maandag: 8.30 tot 17.00 uur
  • Dinsdag: 8.30 tot 20.00 uur
  • Woensdag: 8.30 tot 17.00 uur
  • Donderdag: 8.30 tot 17.00 uur
  • Vrijdag: 8.30 tot 17.00 uur

Stemmal en soundbox

U gebruikt in het stembureau een stemmal en soundbox met een gesproken kieslijst.

De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen. 

Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren. 

Lees de instructie van de stemmal en soundbox.