headerfoto wijk Den Dolder en omgeving

De wijk Den Dolder en omgeving

De gemeente Zeist is opgedeeld in 5 wijken: Zeist-Oost, Zeist-West, Zeist-Noord, Zeist-Centrum, en Den Dolder en omgeving. Elke wijk bestaat op zijn beurt weer uit buurten en/of dorpen.

De wijk Den Dolder en omgeving bestaat uit: de buurt Beukbergen, het dorp Den Dolder en de buurtschappen Bosch en Duin en Huis ter Heide.

Bosch en Duin

In 1653 werd de Amersfoortseweg aangelegd. Dit was ongeveer 250 jaar voor er over Bosch en Duin gesproken werd. Toch is de aanleg van deze weg heel belangrijk voor het ontstaan van Bosch en Duin. Langs de weg was een prachtig natuurgebied ontstaan bestaande uit bos en heide met stuifzand. Een ideaal gebied om je rustige vakantiehuis te laten bouwen, weg van de dagelijkse drukte. Enkele heren zagen hier brood in en kochten het gebied voor een bedrag wat in de huidige tijd ongeveer 1 miljoen euro zou zijn. Ze bouwden vervolgens wegen en villa’s. In de eerste jaren werden deze villa’s vooral in de zomer bewoond. Later kwamen mensen permanent in deze villa’s wonen. Nog steeds staan er vooral veel villa’s in Bosch en Duin.

Bosch en Duin is nog steeds een mooie, rustige en groene buurtschap. Er wonen ongeveer 2500 mensen. Bosch en Duin is vergroeid met Huis ter Heide, ook een buurtschap.

Den Dolder

‘Dolder’ betekent laagte, dus Den Dolder betekent ‘de laagte’. Deze naam werd voor het eerst genoemd in het jaar 1239. Maar de oude plaats is niet het huidige Den Dolder. In de dertiende eeuw was Den Dolder een plaats in een veengebied iets noordelijker. Het huidige Den Dolder ligt dus op een andere plek.

Den Dolder is een klein, rustig dorp met ongeveer 3800 inwoners. Het ligt in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en staat bekend om het relatief hoge aantal psychiatrische instellingen. De Willem Arntz Hoeve is een van die instellingen. Het dorp heeft een treinstation genaamd 'Den Dolder', wat ligt aan de lijn Utrecht-Amersfoort.

Huis ter Heide

Vroeger was de plek waar nu Huis ter Heide zich bevindt een uitgestrekt heidegebied met stuifduinen. In 1652 werd de Amersfoortseweg gebouwd, een belangrijke weg die zorgde voor een verbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Nog in diezelfde eeuw werd in het gebied een herberg gebouwd. De herberg kreeg de naam ‘‘t Huys ter Heyden’’. Daarna kwamen er wat huizen bij. Het kleine dorp werd vernoemd naar deze herberg en begon te groeien.

Inmiddels is Huis ter Heide vastgegroeid aan Bosch en Duin. Huis ter Heide heeft ongeveer 1400 inwoners. Het is een kleine, gemoedelijke buurtschap met veel groen.

Wijkgericht werken

Het is belangrijk dat het fijn is om in de wijk Den Dolder en omgeving te wonen, werken en recreëren. Daarom werken we als gemeente samen met verschillende organisaties in een wijkteam. Wilt u iets bespreken over de wijk, buurt of straat? Heeft u wensen, opmerkingen, zorgen of klachten? Heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij het wijkteam.

Samenstelling wijkteam

Het wijkteam Den Dolder en omgeving bestaat uit:

Spreekuur wijkteam

Het wijkteam houdt elke week spreekuur op:

  • dinsdag alleen in de even weken van de maand van 11.00 tot 12.00 uur in de Maria Christinakerk, Dolderseweg 123
  • de 1e en 3e donderdag van de maand (alleen voor inwoners boven 23 jaar) van 10.30 tot 11.30 uur in Pelita, Doctor Ramaerlaan 2 

Wijkmanager Bülent Isik

Bülent Isik

Bülent Isik is de wijkmanager van Den Dolder en omgeving. Volg hem op Twitter via @WM_DenDolder_eo.

Bülent is bereikbaar per e-mail via zeist@zeist.nl of telefonisch via telefoonnummer 14 030.

De wijkwethouder van Den Dolder en omgeving is Walter van Dijk. Wilt u iets met hem bespreken? U kunt een afspraak maken met de wethouder via het bestuurssecretariaat, via telefoonnummer 14 030.

Samen verder Den Dolder

De veiligheidspartners werken nauw samen aan uw veiligheid. Ze zijn zichtbaar en aanspreekbaar en ze zijn er voor u. Zij grijpen in op onder meer hinderlijk gedrag op straat of in/bij gebouwen, alcoholgebruik op straat, dronkenschap, hangen in portieken, verstoren van de openbare orde, wildplassen en vervoer van inbrekerswerktuigen. Zodra het komt tot een aanhouding door de politie, geeft het openbaar ministerie prioriteit in de strafrechtelijke vervolging.

Ze staan in nauwe verbinding met elkaar en werken als veiligheidsnetwerk op het instellingsterrein, in Den Dolder en in Huis ter Heide en Bosch en Duin. Ze bezoeken zeer frequent bekende hotspots en surveilleren ook op andere plekken waar nieuwe overlast kan ontstaan.

Overlast melden

Wij vragen u om voorvallen met patiënten te blijven melden, zodat wij ons werk kunnen doen.

Contactgegevens Den Dolder bij overlast

Buurtcoaches (24 uur per dag): 06 51 42 33 09 of per e-mail via buurtcoach@fivoor.nl

Altrecht beveiliging (24 uur per dag): 06 11 28 30 64

Politie: 112 bij acute dreiging of gevaar, 0800 8844 bij geen spoed

Politie: teksttelefoon voor doven en slechthorenden, 0800 8112

Wijkmanager Den Dolder, Bülent Isik: 06 40 87 88 21

Klantcontactcentrum gemeente Zeist: 14 030 of per e-mail via zeist@zeist.nl

Website WA-Hoeve

Op de website www.wa-hoeve.nl vindt u meer informatie over wat Altrecht en Fivoor doen en wat er nog meer op het terrein van de WA-hoeve te vinden is.