bannerfoto wijk Zeist Oost

De wijk Zeist-Oost

De gemeente Zeist is opgedeeld in 5 wijken: Zeist-Oost, Zeist-West, Zeist-Noord, Zeist-Centrum, en Den Dolder en omgeving. Elke wijk bestaat op zijn beurt weer uit buurten en/of dorpen.

De wijk Zeist-Oost bestaat uit: het dorp Austerlitz, de buurt Hoge Dennen en de buurt Kerckebosch.

Austerlitz heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De geschiedenis van Austerlitz gaat terug tot 1804. Toen een generaal van Napoleon bij Austerlitz een kamp opzette voor zijn troepen. Er kwamen handelaren om te handelen met soldaten. Uiteindelijk gingen de soldaten weer weg, maar de handelaren bleven. Zij stichtten een nederzetting waarop steeds meer burgers afkwamen. Zo werd Austerlitz geboren. Austerlitz is vernoemd naar de plaats Austerlitz in het oude Moravië (nu Tsjechië), waar Napoleon Bonaparte een slag had gewonnen.

Austerlitz is een dorp met ongeveer 1500 inwoners, gelegen in een mooie groene omgeving. Het dorp bevindt zich 6 kilometer ten oosten van Zeist.

Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is een bekend monument. Hier zit een verhaal achter dat nauw verbonden is met de geschiedenis van Austerlitz. Generaal Marmont wilde niet dat zijn soldaten zich gingen vervelen, dus liet hij ze een monument bouwen. Het monument was geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte; die had de generaal gezien tijdens de veldtocht van Napoleon in Egypte. De pyramide van Austerlitz was na 27 dagen voltooid en is 36 meter hoog. Hoewel het de 'Pyramide van Austerlitz' heet, staat het bouwwerk op grondgebied van Woudenberg.

Beauforthuis

Het Beauforthuis in Austerlitz is een theater, vergaderruimte, café en trouwlocatie. 

Wijkgericht werken

Het is belangrijk dat het fijn is om in de wijk Zeist-Oost te wonen, werken en recreëren. Daarom werken we als gemeente samen met verschillende organisaties in een wijkteam. Wilt u iets bespreken over de wijk, buurt of straat? Heeft u wensen, opmerkingen, zorgen of klachten? Heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij het wijkteam.

Samenstelling wijkteam

Het wijkteam Zeist-Oost bestaat uit:

Spreekuur wijkteam

Het wijkteam houdt elke week spreekuur op woensdag van 11.00 tot 12.00 uur in het Binnenbos, Hoog Kanje 186.

Wijkmanager Bram Wispelweij

Bram Wispelweij

Bram Wispelweij is de wijkmanager van de wijk Zeist-Oost. Volg hem op Twitter via @WM_ZeistOost.

Bram is bereikbaar per e-mail via zeist@zeist.nl of telefonisch via telefoonnummer 14 030.

Wijkmanager Bülent Isik

Bülent Isik

Bülent Isik is binnen de wijk Zeist-Oost de wijkmanager van Austerlitz en het Zeister Bos. Volg hem op Twitter via @WM_ZeistOost.

Bülent is bereikbaar per e-mail via zeist@zeist.nl of telefonisch via telefoonnummer 14 030.

De wijkwethouder van Zeist-Oost is Angèle Welting. Wilt u iets met haar bespreken? U kunt een afspraak maken met de wethouder via het bestuurssecretariaat, via telefoonnummer 14 030.