Particuliere bomen

Zowel inwoners als de gemeente hoeven in een aantal gevallen geen kapvergunning voor een boom aan te vragen. Dat staat in de ‘Bomenverordening Zeist 2016’, die de raad heeft vastgesteld.

Het bijzondere groene karakter van Zeist blijft dankzij de bomenverordening behouden. Bijzondere groene gebieden worden beschermd.

Onderdeel van de nieuwe bomenverordening is de Groene Kaart van de gemeente Zeist. Op de kaart staan, binnen de gemeentegrens van Zeist, groene gebieden aangegeven.

In de groene gebieden moeten inwoners een kapvergunning aanvragen voor het kappen van particuliere bomen. In de gebieden daarbuiten, hoeven inwoners géén vergunning aan te vragen.

Alleen in bijzondere gevallen kan de gemeente iemand verplichten om een nieuwe boom te planten.

De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentelijke bomen: bomen langs wegen, op pleinen, in parken enzovoorts.

De Bomenverordening geeft aan voor welke soorten bomen geen kapvergunning meer nodig is. Die regels gelden ook voor gemeentelijke bomen.

De Groene Kaart geldt alleen voor particuliere bomen, niet voor gemeentelijke bomen. Voor gemeentelijke bomen is een andere werkwijze ontwikkeld. Meer daarover leest u op de webpagina over gemeentelijke bomen.