Duurzaam Zeist

Steeds meer Zeistenaren vinden duurzaamheid vanzelfsprekend. De gemeente ook! Daarom stimuleren en ondersteunen we duurzame initiatieven van inwoners en bedrijven. Bijvoorbeeld om energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen te nemen. Ook proberen we zelf het goede voorbeeld te geven. De gemeentelijke ambities staan beschreven in de Brede Milieu Visie.

Op deze pagina vindt u informatie en tips om duurzamer en milieuvriendelijker te wonen, leven en werken.

aanmelden nieuwsbrief

Samen Duurzaam Zeist

Samen Duurzaam Zeist is een brede groep van inwoners, ondernemers en gemeente sámen. Deze beweging ontwikkelt initiatieven die bijdragen aan een duurzaam, groen en gezond Zeist en staat open voor iedereen met goede ideeën en zin om aan te pakken. Meer weten, of meedoen? Kijk op:

samenduurzaamzeist.nl

Hulp bij het energiezuinig maken van uw woning

Voor hulp bij het energiezuinig maken van uw woning, kunt u terecht bij mijngroenehuis.nu en bij jouwhuisslimmer.nl.

Mijngroenehuis.nu is de website van de Stichting Energie Zeist (SEZ). Onder de naam ‘Mijn Groene Huis’ stimuleert SEZ het verduurzamen van bestaande particuliere woningen.

mijngroenehuis.nu

Momenteel lopen de campagnes:

Jouwhuisslimmer.nl is hét onafhankelijke energieplatform van onze gemeente. Wilt u graag weten hoe u energie bespaart of wilt u meer weten over verschillende duurzame maatregelen als dakisolatie, zonnepanelen of warmtepomp? Begin met energie op Jouw Huis Slimmer!

De website is een onafhankelijk initiatief, gesteund door de gemeente Zeist en een aantal andere gemeenten

jouw huis slimmer.nl

Doel van Jouw Huis Slimmer

Veel mensen willen hun huis verduurzamen. Vaak weten ze echter niet waar ze moeten beginnen of hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. De website jouwhuisslimmer.nl biedt uitkomst. De site helpt u als huiseigenaar van A tot Z met het verduurzamen van uw huis. Het doel is om u van onafhankelijke en betrouwbare inzichten te voorzien en optimaal te helpen bij het verbeteren van uw huis.

Zo helpt Jouw Huis Slimmer u om te besparen

  • Hoe kan ik geld en energie besparen?
  • Kies ik voor isolatie, HR++ glas of zonnepanelen?
  • Wat is een verstandige investering voor mijn huis, die past bij mijn portemonnee?

Dit zijn herkenbare vragen, maar de antwoorden zijn voor ieder huis anders. Met de gratis, online quickscan neemt u uw huis onder de loep en krijgt u een vrijblijvend energieadvies op maat. Na ongeveer 10 vragen over uw huis, leest u welke energiebesparende maatregelen bij uw specifieke woonsituatie passen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten en de baten en laat mijnhuisslimmer zien welk nieuw energielabel uw huis volgens hen kunt halen.

Huurwoning verbeteren

Woont u in een huurwoning? Vraag dan aan uw woningbouwvereniging of huiseigenaar naar de plannen voor het verbeteren van uw woning. Duurzaamheid is voor de woningcorporaties een belangrijk aandachtspunt. Zie Woongoed Zeist of RK Woningbouwvereniging. In aanvulling hierop kunt u natuurlijk ook uitzoeken wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

Zelf aan de slag met duurzaamheid

Milieucentraal.nl is een onafhankelijke website met zeer veel informatie en tips op het gebied van energie en milieu. Van woningisolatie tot zuinige cv-ketels en wasdrogers. Van milieubewust eten tot duurzaam vervoer.

MilieuCentraal.nl

Klimaatvoetafdruk gemeentelijke organisatie

De impact die uw handelen heeft op het klimaat, heet uw klimaatvoetafdruk. Hoe minder uw handelen zorgt voor verslechtering van het klimaat, hoe kleiner uw voetafdruk.

Sinds 2013 meet de gemeente Zeist haar eigen klimaatvoetafdruk. Het gaat dan om de vraag: wat heeft het energieverbruik van de activiteiten van de gemeentelijke organisatie voor effect op de de CO2-uitstoot en het klimaat? Denk daarbij aan energie die wordt verbruikt in de meer dan 100 gemeentelijke gebouwen, door openbare verlichting, rioolgemalen en verkeerslichten.

Door de CO2-uitstoot jaarlijks te meten, wordt duidelijk hoe alle maatregelen die de gemeente neemt, zorgen voor verkleining van haar voetafdruk.

Klimaatvoetafdruk gemeentelijke organisatie Zeist (Pdf; 102kB)

Geld besparen door slimme energiemeter

De netbeheerder in onze regio, Stedin, heeft in 2016 bij de meeste Zeister huishoudens de traditionele energiemeters vervangen door slimme meters.

De slimme energiemeter geeft u meer inzicht in uw energieverbruik en uw energiekosten. Het meeste effect haalt u uit de nieuwe meter als u deze koppelt aan een energieverbruiksmanager (slimme thermostaat of webapplicatie). Dit kan u helpen geld te besparen. Hier vindt u een overzicht van de beschikbare energieverbruiksmanagers.

Meer informatie over het plaatsen van de slimme energiemeter vindt u op de website www.stedin.net/slimmemeter

Eerlijk winkelen

Onze gemeente is een Fairtrade gemeente. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

De gemeente heeft ook een duurzame winkelroute. Deze route staat voor eerlijk winkelen in Zeist en geeft de winkels en eetgelegenheden aan die fairtrade zijn of biologische en tweedehands producten verkopen.

Stadslandbouw

Het Platform Stadslandbouw is een organisatie van vrijwilligers die samenwerken om (gezamenlijke) moestuinen en het gebruik van streekproducten in Zeist te stimuleren. Meer informatie vindt u op stadslandbouwzeist.nl.

100 gemeentegebouwen energiezuiniger

De gemeente maakt in de periode tot en met 2021 circa 100 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger. De gemeente zorgt ervoor dat 75% van de gebouwen energielabel A krijgen en 25% krijgt energielabel B. Dat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met die van ruim 260 huishoudens.

Het gaat bijvoorbeeld om sporthallen, het oude raadhuis, monumentale panden, parkeergarages en een extra slag voor het zwembad. De gemeente is bezig met een plan om ook schoolgebouwen voor voortgezet onderwijs te verduurzamen, in samenwerking met de scholen zelf.