Duurzaam Zeist

Steeds meer Zeistenaren vinden duurzaamheid vanzelfsprekend. De gemeente ook (pdf; 1MB)! Daarom stimuleren en ondersteunen we duurzame initiatieven van inwoners en bedrijven. Bijvoorbeeld om energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen te nemen. Ook proberen we zelf het goede voorbeeld te geven.

Op deze pagina vindt u daarnaast informatie en tips om duurzamer en milieuvriendelijker te wonen, leven en werken.

aanmelden nieuwsbrief

Samen Duurzaam Zeist

Samen Duurzaam Zeist is een brede groep van inwoners, ondernemers en gemeente sámen. Deze beweging ontwikkelt initiatieven die bijdragen aan een duurzaam, groen en gezond Zeist en staat open voor iedereen met goede ideeën en zin om aan te pakken. Meer weten, of meedoen? Kijk op:

samenduurzaamzeist.nl

Hulp bij het energiezuinig maken van uw woning

Voor hulp bij het energiezuinig maken van uw woning, kunt u terecht bij mijngroenehuis.nu en bij regionaal energieloket.nl.

Mijngroenehuis.nu is de website van de Stichting Energie Zeist (SEZ). Onder de naam ‘Mijn Groene Huis’ stimuleert SEZ het verduurzamen van bestaande particuliere woningen, onder meer via gezamenlijke inkoopcampagnes.

Regionaal energieloket.nlis het nieuwe online energieloket voor de regio Utrecht. De website is een sociale marktplaats voor het energiezuinig maken van uw woning. Dat maakt het regionaal energieloket anders dan andere sites met informatie over duurzaam wonen en sites over klussen.

De website is een onafhankelijk initiatief, gesteund door de gemeente Zeist en 14 andere gemeenten.

Regionaal energieloket.nl

Doel van Regionaal energieloket

Veel mensen willen hun huis verduurzamen. Vaak weten ze echter niet waar ze moeten beginnen of hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. De website regionaalenergieloket.nl biedt uitkomst. Het regionaal energieloket helpt u als huiseigenaar van A tot Z met het verduurzamen van uw huis. Het doel is om u van onafhankelijke en betrouwbare inzichten te voorzien en optimaal te helpen bij het verbeteren van uw huis.

Zo werkt het Regionaal energieloket

Voor een  huisscan door het regionaal energieloket vult u eenmalig een aantal gegevens over uw woonsituatie in. Op basis hiervan geeft de site advies over de maatregelen die het best bij uw huis passen. Als u al iets hebt verbouwd, kunt u uw kennis delen met anderen die dat ook overwegen. Ook kunt u het bedrijf, dat u geholpen heeft met de maatregelen, een score geven.

doe de huisscan

Huurwoning verbeteren

Woont u in een huurwoning? Vraag dan aan uw woningbouwvereniging of huiseigenaar naar de plannen voor het verbeteren van uw woning. Duurzaamheid is voor de woningcorporaties een belangrijk aandachtspunt. Zie Woongoed Zeist of RK Woningbouwvereniging. In aanvulling hierop kunt u natuurlijk ook uitzoeken wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

Zelf aan de slag met duurzaamheid

Milieucentraal.nl is een onafhankelijke website met zeer veel informatie en tips op het gebied van energie en milieu. Van woningisolatie tot zuinige cv-ketels en wasdrogers. Van milieubewust eten tot duurzaam vervoer.

MilieuCentraal.nl

Geld besparen door slimme energiemeter

De netbeheerder in onze regio, Stedin, heeft in 2016 bij de meeste Zeister huishoudens de traditionele energiemeters vervangen door slimme meters.

De slimme energiemeter geeft u meer inzicht in uw energieverbruik en uw energiekosten. Het meeste effect haalt u uit de nieuwe meter als u deze koppelt aan een energieverbruiksmanager (slimme thermostaat of webapplicatie). Dit kan u helpen geld te besparen. Hier vindt u een overzicht van de beschikbare energieverbruiksmanagers.

Meer informatie over het plaatsen van de slimme energiemeter vindt u op de website www.stedin.net/slimmemeter

Duurzame buurtinitiatieven

In sommige buurten worden collectief zonnepanelen ingekocht, in andere buurten worden er samen moestuinen beheerd. De gemeente vindt duurzaamheid heel belangrijk. Daarom stimuleert en ondersteunt zij dit soort initiatieven van inwoners.

Wilt u weten wat er in uw buurt speelt op dit gebied? Neem contact op met Corina Onderstijn, via c.onderstijn@odru.nl of telefoonnummer 088 022 5024.

Eerlijk winkelen

Onze gemeente is een Fairtrade gemeente. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

De gemeente heeft ook een duurzame winkelroute. Deze route staat voor eerlijk winkelen in Zeist en geeft de winkels en eetgelegenheden aan die fairtrade zijn of biologische en tweedehands producten verkopen.

Stadslandbouw

Het Platform Stadslandbouw is een organisatie van vrijwilligers die samenwerken om (gezamenlijke) moestuinen en het gebruik van streekproducten in Zeist te stimuleren. Meer informatie vindt u op stadslandbouwzeist.nl.

100 gemeentegebouwen energiezuiniger

De gemeente maakt in de periode tot en met 2021 circa 100 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger. De gemeente zorgt ervoor dat 75% van de gebouwen energielabel A krijgen en 25% krijgt energielabel B. Dat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met die van ruim 260 huishoudens.

Bekijk het filmpje: op weg naar CO2-neutraal

Het gaat bijvoorbeeld om sporthallen, het oude raadhuis, monumentale panden, parkeergarages en een extra slag voor het zwembad. De gemeente is bezig met een plan om ook schoolgebouwen voor voortgezet onderwijs te verduurzamen, in samenwerking met de scholen zelf.