Duurzaam Zeist

Steeds meer Zeistenaren vinden duurzaamheid vanzelfsprekend. De gemeente ook! Daarom stimuleren en ondersteunen we duurzame initiatieven van inwoners en bedrijven. Bijvoorbeeld om energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen te nemen. Ook proberen we zelf het goede voorbeeld te geven. De gemeentelijke ambities staan beschreven in de Brede Milieu Visie.

Op deze pagina vindt u informatie en tips om duurzamer en milieuvriendelijker te wonen, leven en werken.

aanmelden nieuwsbrief

Samen Duurzaam Zeist

Samen Duurzaam Zeist is een brede groep van inwoners, ondernemers en gemeente sámen. Deze beweging ontwikkelt initiatieven die bijdragen aan een duurzaam, groen en gezond Zeist en staat open voor iedereen met goede ideeën en zin om aan te pakken. Meer weten, of meedoen? Kijk op:

samenduurzaamzeist.nl

Nieuwe energie voor Zeist

Klimaatverandering is al merkbaar. Extreem weer doet al veel schade aan natuur en aan samenlevingen. Dat is het slechte nieuws. Om dit tegen te gaan, moeten we broeikasgassen terugbrengen en we moeten af van fossiele brandstoffen. En dát is ook het goede nieuws: door over te gaan naar nieuwe, duurzame energie voor Zeist, bouwen we aan een schoner, gezonder en groener Zeist. Samen werken we aan nieuwe oplossingen en dragen we bij aan een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Hier vindt u meer informatie over Nieuwe energie voor Zeist.

Tips voor duurzaam leven

Milieucentraal.nl is een onafhankelijke website met zeer veel informatie en tips op het gebied van energie en milieu. Van woningisolatie tot zuinige cv-ketels en wasdrogers. Van milieubewust eten tot duurzaam vervoer.

MilieuCentraal.nl

Bandenpomp op zonne-energie

De eerste slimme bandenpomp in Zeist staat op het parkeerterrein naast Slot Zeist. In Nederland rijdt 63% van de auto’s met te zachte banden. Dat resulteert in extra CO2-uitstoot, brandstofverbruik, bandenslijtage en een langere remweg. U kunt de bandenpomp gratis gebruiken voor uw auto, aanhanger of scooter, om dat te voorkomen.

Waar staat de bandenpomp?

De Bandenpomp is te vinden op één van de middeneilandjes op het parkeerterrein aan de Zinzendorflaan (naast het Slot).

Bandenpomp gratis te gebruiken

De slimme bandenpomp is gratis te gebruiken en laat direct zien hoeveel euro je bespaart. Dat kan rond de € 20,00 per keer gebruik zijn. Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. Het touchscreendisplay helpt met juist instellen, geeft tijdens gebruik weer wat er gebeurt en toont na afloop direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde uitstoot. De totale besparingen zijn zichtbaar op internet.

De bandenpomp werkt op zonne-energie.

Verantwoord hout stoken

Veel mensen hebben een open haard, een houtkachel of een vuurkorf en stoken deze overwegend vanwege de gezellige sfeer. Velen weten echter niet dat het stoken van hout voor omwonenden tot overlast kan leiden en effecten heeft op onze gezondheid en het milieu.

Hier vind u meer informatie over verantwoord hout stoken.