Aangepast groenonderhoud bij droog en warm weer

De laatste zomers zijn erg warm geweest. Daardoor is de bodem erg droog. Dit is vooral een probleem voor de jonge planten. Bij droog en warm weer passen we ons groenonderhoud aan.

Droogte probleem voor jonge planten

Als het een langere tijd zonnig is en er weinig regen valt, droogt de natuur flink uit. Planten en bomen die wat ouder zijn, kunnen daar vaak prima tegen. Hun wortels hebben zich goed vastgezet in de aarde., waardoor ze water uit de grond kunnen opnemen. Bij jongere planten is dat helaas vaak niet zo. De wortels moeten nog ‘aanslaan’, waardoor ze meer moeite hebben om water uit de grond te halen. De kans is dan groot dat ze door watergebrek doodgaan.

Wat doet de gemeente?

Extra water

In droge periodes geven we de jonge planten extra water. Dat doen we in de hele gemeente en de hele dag door, met speciale waterwagens. Het water voor het openbaar groen wordt gehaald bij de rioolzuiveringsinstallatie van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Natuurlijk gebruiken we hiervoor niet het vervuilde rioolwater, maar water dat geen (schadelijke) afvalstoffen meer bevat.

  • We geven 10 tot 12 keer water aan bomen van 1 jaar oud.
  • We geven 8 tot 10 keer water aan bomen van 2 jaar oud
  • We geven 4 tot 6 keer water aan bomen tot 3 jaar oud.

Niet maaien

Bij warm en droog weer hebben ook de gazons het zwaar. Het gras is dan zo kwetsbaar, dat maaien de grasmat kapot zou maken. Bij aanhoudende droogte laten we het gras dus even met rust.

Wat kunt u doen?

Het is voor de gemeente een grote inspanning om alle struiken en bomen fris te houden. Met de huidige watergeefrondes lukt het wel om veel beplanting en bomen in leven te houden. Toch is het bij aanhoudende droogte lastig om overal tijdig water te geven. Heeft u voor de deur een jong boompje of jonge planten staan? Geef deze dan eens een emmer water.

Tips bij water geven:

  • Haal (indien mogelijk) een emmer water uit de sloot of de singel, daarmee bespaart u kostbaar drinkwater
  • Geef op warme, droge dagen alleen water in de avond
  • Breng het water bij de kluit en niet rechtstreeks op het blad.
  • Doseer het water geven en laat geen harde straal op de wortels lopen. De grond spoelt dan weg en de wortels kunnen daardoor verdrogen en beschadigen.

Water besparing eigen tuin

Geeft u uw eigen tuin water? Onthoud dan dat planten die al meerdere jaren in uw tuin staan wel een tijdje zonder water kunnen. Ze zullen er misschien wat minder goed uit gaan zien, maar de kans is groot dat ze bij een regenbuitje direct opknappen. Richt uw water daarom op de jonge planten en geef niet meer dan nodig is om te overleven. Zo spaart u water.

Droogtezorgen

Zijn onze droogtezorgen direct voorbij als het gaat regelen? Nee, helaas niet. De grond is na een droge periode zodanig uitgedroogd, dat het water van de eerste regenbuien niet goed in de bodem kan zakken. Pas als het een langere tijd regent, kan de bodem weer voldoende water opslaan om de planten en bomen weer van genoeg water te geven.