Honden

Hondenbeleid gemeente Zeist 2016 - 2017
Klik op de afbeelding voor een afdrukbare pdf.

Een schone en leefbare openbare ruimte voor mens én dier is belangrijk. Dat gaat niet vanzelf.  Zo zorgt de gemeente voor het beheer en onderhoud van losloopgebieden, uitlaatstroken, hondenspeelplaatsen en afvalbakken. Om de openbare ruimte schoon en leefbaar te houden hebben we ook uw hulp als hondenbezitter nodig. Zo vragen we u om uw hond(en) aan te lijnen en hondenpoep op te ruimen. Gelukkig zijn er al veel hondenbezitters die dat dagelijks doen. Op die manier kan iedereen genieten van al het moois in de gemeente Zeist.

In Nederland worden zo’n 2,2 miljoen honden als huisdier gehouden. Dat betekent dat gemiddeld 1 op de 7 huishoudens een hond heeft. Aan het houden van honden zijn dan ook regels verbonden, zoals het uitlaten in bepaalde hondenuitlaatgebieden, het aanlijnen in openbaar gebied, opruimen van hondenpoep en het aanmelden van uw hond.

Opruim- en aanlijnplicht

  • In  Zeist geldt overal een opruimplicht voor hondenpoep, behalve op uitlaatstroken en in losloopgebieden. Vanwege de opruimplicht moeten alle hondenbezitters bij het uitlaten een opruimmiddel (bv een poepzakje) bij zich hebben.
  • De regels voor de opruimplicht gelden niet voor geleidehonden of andere honden die dienen als hulp of geleide voor gehandicapten.
  • De regels voor het aanlijnen van uw hond(en) is afhankelijk van de plek waar u uw hond(en) uitlaat. In losloopgebieden en hondenspeelplaatsen kan uw hond vrij rondrennen, maar buiten deze plaatsen moeten honden verplicht zijn aangelijnd. Op alle kinderspeelplaatsen is het verboden voor honden.

Overzicht uitlaatgebieden

Er zijn 3 soorten uitlaatgebieden voor honden:

Hondenspeelplaatsen

Hondenspeelplaatsen zijn speciaal aangewezen losloopgebieden met opruimplicht. Honden mogen hier vrij rennen en spelen, maar de uitwerpselen moeten opgeruimd worden. De hondenspeelplaatsen hebben een open karakter en liggen zoveel mogelijk omsloten om overlast in de omgeving te voorkomen.

Hondenuitlaatstroken

Hondenuitlaatstroken zijn speciaal aangewezen en gemarkeerde groenstroken waarop u de honden mag uitgelaten en de uitwerpselen niet opgeruimd hoeven te worden. De gemeente maakt deze stroken periodiek schoon met een speciale hondenpoepzuiger. Op de uitlaatstroken geldt wel een aanlijnplicht.

Hondenlosloopgebieden

Hondenlosloopgebieden zijn hetzelfde als hondenspeelplaatsen, maar dan zonder opruimplicht.

Overzicht hondenuitlaatgebieden

Kijk voor een compleet overzicht van de opruim- en aanlijnplekken in Zeist op de kaart hondenuitlaatgebieden >>

Handhaving en boetes

De regels over het aanlijnen van honden en de opruimplicht zijn er niet voor niets. Vele hondenbezitters zijn van goede wil en ruimen de ontlasting van hun hond op. Toch ligt er op veel plekken nog hondenpoep. In de top 10 van grootste ergernissen staat hondenpoep op straat nog steeds hoog genoteerd.

In de gemeente Zeist zien handhavers erop toe dat hondenbezitters zich houden aan de opruim- en aanlijnregels. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een fikse geldboete van € 90,- voor het niet aanlijnen en € 140,- voor het niet opruimen.

Poepzakjes

Iedere hondenbezitter moet bij het uitlaten van zijn of haar hond(en) een opruimmiddel bij zich hebben. U kunt ervoor kiezen om uw eigen opruimmiddel te verzorgen of een poepzakje te gebruiken die u gratis op het gemeentehuis en de wijkservicepunten kunt krijgen.

Sinds kort kunt u ook via www.mooibezorgd.nlgratis poepzakjes bestellen. De poepzakjes kunnen vervolgens in de afvalbakken worden gedeponeerd die door de gemeente zijn geplaatst. Uiteraard kunt u de poepzakjes ook in de container voor restafval(grijs) gooien.

Hondenbelasting

In de raadsvergadering van 13 november is besloten om de hondenbelasting af te schaffen. Vanaf 1 januari 2019 hoeft u geen hondenbelasting meer te betalen.

De BghU.(Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht) voerde tot en met 31 december 2018 de heffing en invordering van de lokale belastingen uit, waaronder ook de hondenbelasting.

Online melden

Meldingen over de openbare ruimte geeft u door via Online meldenof via telefoonnummer 14 030.