Ongediertebestrijding

Is het ongedierte nog geen plaag, dan is ingrijpen vaak niet nodig en kun je een enkel exemplaar gewoon verwijderen. Zijn de plaagdieren met velen en veroorzaken ze overlast? Kies dan bij voorkeur voor een milieuvriendelijk huismiddeltje. Meer tips tegen ongedierte is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) verzorgt, namens de gemeente, de ongediertebestrijding van ratten en muizen voor huishoudens in Zeist.  Op de website van de RMN vindt u meer informatie door in te loggen bij 'Mijn RMN'. Bedrijven dienen contact op te nemen met een particuliere ongediertebestrijder.

Wespen die overlast veroorzaken op openbaar terrein kunt u melden bij de gemeente Zeist. Heeft u overlast op eigen terrein? Dan moet u zelf een ongedierte bestrijder inschakelen.

Wat te doen als u een bijennest of bijenzwerm heeft ontdekt? Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm geconstateerd? Via de website voor bijenhouders kunt u een imker bij u in de buurt vinden. Klik op de landkaart op uw provincie en zoek vervolgens de dichtstbijzijnde bijenkorf bij u in de buurt. Elke bijenkorf geeft een imkerafdeling weer. Als u op de bijenkorf klikt, komt u op de website van de desbetreffende imkerafdeling. Hier vindt u contactgegevens van imkers bij u in de buurt.

 

 

Heeft u overlast van hommels? Op de website van de KNNV, vereniging voor veldbiologie, vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met augustus voorkomt. De rupsen verplaatsen zich 's nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Door de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Lees verder over de eikenprocessierups

De engerling (larve van de meikever) leeft onder de grond en voedt zich met de wortels van het gras. Uiteindelijk gaat hierdoor het gras stuk (afhankelijk van de aantasting).

Lees verder over de engerling

Het is net of de herfst al begonnen is, de bladeren van Paardekastanje zijn bruin en vallen vroegtijdig op de grond. De Kastanjemineermot kan er voor zorgen dat het blad van de kastanjes een aantal keer per jaar bruin kleurt. Over het algemeen kan de boom hier tegen. Wanneer de boom al een verminderde conditie heeft kan de aantasting van Mineermot de gezondheid van de boom nog verder aantasten. Een preventieve behandeling is het weghalen van de Kastanjebladeren en deze aanbieden bij een erkende composteerder.

Lees verder over de Kastanjemineermot