Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met augustus voorkomt. De rupsen verplaatsen zich 's nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Door de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

U herkent de nesten van de rupsen aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn er bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten. 

Gezondheidsklachten

Voor mens en dier kan de rups een plaag worden, want de brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De GGD regio Utrecht geeft informatie over: de klachten, wat te doen bij klachten en hoe u problemen kunt voorkomen.

Bij gezondheidsklachten raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030 8507879 of per e-mail via mmk@ggdru.nl

Controle en bestrijding

Gemeentebomen

De gemeente controleert jaarlijks de gemeentelijke eikenbomen op deze schadelijke en hinderlijke Eikenprocessierups. Vanaf mei start men met de curatieve bestrijding van deze rups. Wekelijks worden de bekende 'vaste' locaties geïnspecteerd. Als er nesten aanwezig zijn, worden deze direct verwijderd. Nesten die hoger in de bomen zitten, worden eens in de 2 weken verwijderd.

Er zijn verschillende manieren om de nesten van de rups te verwijderen. In Zeist worden de nesten weggezogen en afgevoerd. Dit is de meest veilige methode waarbij geen haartjes vrijkomen.

Bestrijding

Normaal gesproken kunnen we de bestrijding van de rups in Zeist goed aan, maar ondanks de inzet van alle beschikbare capaciteit, lukt het de gemeente dit seizoen niet om alle rupsennesten op tijd weg te krijgen. De gemeente geeft prioriteit aan plekken waar veel mensen en kinderen met grote regelmaat komen zoals speeltuinen, fiets- en voetpaden.

Ziet u de rups in gemeentelijke bomen? Bel dan naar 14 030. U kunt ook een online melding doen.

Particuliere bomen

U bent zelf verantwoordelijk voor de controle van uw eigen bomen en struiken. Als u de eikenprocessierups signaleert op uw terrein, dan dient u zelf een deskundig bedrijf in te schakelen om de rups te verwijderen.

Aanplant nieuwe eiken

In Zeist planten we elk jaar verschillende soorten bomen terug, zowel inheems als uitheemse soorten. Een boomsoort is inheems als deze hier van nature voorkomt en een uitheemse soort komt van nature niet in Nederland voor. Dit doen we om voldoende diversiteit te hebben in ons bomenbestand.

Op dit moment hebben veel boomsoorten last van ziektes of plagen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjebloedingsziekte, de essentaksterfte, iepziekte of de massaria ziekte. Als we al deze boomsoorten zouden wegstrepen, blijft er op dit moment een hand vol boomsoorten over die (nu) resistent zijn. De eik is een inheemse boom die van oorsprong in Zeist voorkomt. Deze boomsoort heeft hier een cultuurhistorische waarde en is een beeldbepalende boomsoort in zijn formaat. Eiken zijn bekend om hun rijkdom aan insecten die kunnen voorkomen en daardoor waardevol voor de biodiversiteit. De eik heeft een lange doorlooptijd en heeft buiten de eikenprocessierups geen andere ziektes.

Bij iedere plantlocatie wordt gekeken wat de juiste soort is om aan te planten. Ruimte, grondsoort en locatie is hierbij van belang. Er kan dus gekozen worden voor het aanplanten van eiken.

Aanwezigheid eikenprocessierups online melden

De aanwezigheid van eikenprocessierupsen in gemeentebomen kunt u online aan ons melden. U kunt de melding natuurlijk ook telefonisch doorgeven via 14 030.

Online melden

Folder over eikenprocessierups