Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met augustus voorkomt. De rupsen verplaatsen zich 's nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Door de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

U herkent de nesten van de rupsen aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn er bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten. 

Gezondheidsklachten

Voor mens en dier kan de rups een plaag worden, want de brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De GGD regio Utrecht geeft informatie over: de klachten, wat te doen bij klachten en hoe u problemen kunt voorkomen.
Bij gezondheidsklachten raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030 8507879 of per e-mail via mmk@ggdru.nl

Controle en bestrijding

Gemeentebomen

De gemeente controleert jaarlijks de gemeentelijke eikenbomen op deze schadelijke en hinderlijke Eikenprocessierups. Vanaf mei start men met de curatieve bestrijding van deze rups.
Wekelijks worden de bekende 'vaste' locaties geïnspecteerd. Als er nesten aanwezig zijn, worden deze direct verwijderd. Nesten die hoger in de bomen zitten, worden eens in de 2 weken verwijderd.

Er zijn verschillende manieren om de nesten van de rups te verwijderen. In Zeist worden de nesten weggezogen en afgevoerd.
Ziet u de rups in gemeentelijke bomen? Bel dan naar 14 030. U kunt ook een online melding doen.

Particuliere bomen

U bent zelf verantwoordelijk voor de controle van uw eigen bomen en struiken. Als u de eikenprocessierups signaleert op uw terrein, dan dient u zelf een deskundig bedrijf in te schakelen om de rups te verwijderen.

Aanwezigheid eikenprocessierups online melden

De aanwezigheid van eikenprocessierupsen in gemeentebomen kunt u online aan ons melden. U kunt de melding natuurlijk ook telefonisch doorgeven via 14 030.

Online melden

Folder over eikenprocessierups