Engerling

De engerling (larve van de meikever) leeft onder de grond en voedt zich met de wortels van het gras. Uiteindelijk gaat hierdoor het gras stuk (afhankelijk van de aantasting).

De engerling is onderdeel van het voedselpakket van de kauw. De kauw trekt de graspollen los om bij de engerlingen te komen, waardoor het gras uiteindelijk niet meer herstelt.

Als de grasmat (al) teveel is vernield wordt de bovenste laag (ca. 5 tot 10 cm) helemaal doorgefreesd. Hierbij verwerkt men meteen korrels in deze laag. Deze korrels zijn op kruidenbasis (niet chemisch en niet giftig). Zij vormen geen gevaar voor de gezondheid en zijn niet gevaarlijk voor flora en fauna.

Al snel geven deze korrels een kruiden-knoflookgeur in de grond af, waardoor de engerlingen niet meer van het gras eten (ze lusten het niet meer). Ze kruipen dieper weg in de grond en verhongeren.
Vlak na deze behandeling zijn er nog wel veel engerlingen in de bovenlaag aanwezig, waar de kauwen op af komen. Daarom wacht men na deze behandeling met inzaaien. Het gazon wordt anders door de kauwen meteen weer vernield. Als na een 2-tal weken de meeste engerlingen dieper in de grond zijn weggekropen of zijn opgegeten, is het terrein voor de kauwen niet meer interessant.

Dan wordt het terrein tot ca. 15 cm diep doorgefreesd (om een goede bovenlaag voor de toekomstige grasmat te maken) en vervolgens ingezaaid.
Dit wordt in de 2e helft van april uitgevoerd. Na ongeveer 3 weken is het gras opgekomen. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het weer (warmte, vochtigheid et cetera).

Als de grasmat nog te herstellen is, worden er geen korrels maar een vloeistof gebruikt. Deze vloeistof heeft dezelfde werking en samenstelling als de korrels. Dus ook de kruiden-knoflookgeur en niet gevaarlijk voor de gezondheid en niet gevaarlijk voor flora en fauna. Na een 2-tal weken wordt de grasmat doorgezaaid. (Dit is zaaien met het heel houden van de bestaande grasmat, vergelijkbaar met het herstel van sportvelden in de zomer).