Cultuur, kunst en historisch erfgoed

De gemeente Zeist is actief op het gebied van cultuur, kunst en historisch erfgoed en beschikt over een veelzijdige culturele infrastructuur. Zeist bruist steeds meer. Inwoners, ondernemers en sector hebben in 2017 samen met de gemeente een nieuwe Cultuurvisie opgesteld.

De Gemeenteraad heeft daar onder meer een 10-tal speerpunten aan toegevoegd. De culturele sector en de vele culturele organisaties en initiatieven in en voor Zeist zijn onder meer georganiseerd in platforms voor Podia, Erfgoed, Amateurkunst, Beeldende Kunst, Slot Zeist, Film, Culturele Diversiteit en Vrijwilligersinitiatieven. Inzet: optimaal gebruik van elkaars kennis, netwerken, voorzieningen en middelen (gemeentelijke subsidies, andere subsidies en bijdragen). Nieuwe plannen en plannenmakers worden daarom aangeraden met de sector en platforms samen aan de slag te gaan. Een zo volledig mogelijk overzicht is te vinden via www.cultuurinzeist.nl (een initiatief van de sector en het KunstenHuis).

Cultuur

Zeist kent een veelzijdige cultureel voorzieningenniveau en een bloeiend verenigingsleven. Voor een ontdekkingstocht wat allemaal mogelijk is in Zeist en omgeving zijn de links onderaan deze webpagina een goede start.

Beeldende kunst

De gemeente Zeist heeft een uitgebreide collectie kunst in de openbare ruimte. De oudste kunstwerken dateren uit de 18e eeuw en zijn veelal verbonden met (monumentale) woonhuizen en parken. De jongste kunstwerken zijn vervaardigd door eigentijdse kunstenaars. Beeldende kunst is een belangrijk middel om strategische plekken in de openbare ruimte te markeren.

Beeldenroute

Sinds 2015 staat in de tuinen van Slot Zeist en van Slotlaan tot centrum Zeist een unieke Beeldenroute centraal. De beeldenroute bestaat in totaal uit 36 beelden; 20 beelden in de Slottuin en 16 in het centrum van Zeist. Beeldenroute

Historisch erfgoed

Geheugen van Zeist en Zeister Historisch Genootschap

Zeist heeft een actieve gemeenschap die zich bezig houdt met het historisch erfgoed van Zeist.  Op de website www.geheugenvanzeist.nl is heel veel te vinden over de geschiedenis van Zeist en de activiteiten. Ook de website www.zhg.nl van het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) is een ongekende bron van informatie.

Gemeentearchief

Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Zeist, zijn familie, een woonhuis of een buurt, kan bij het gemeentearchief putten uit talrijke bronnen.

Toeristische informatie

Bij Hotel Theater Figi aan Het Rond 2 staat een paneel met toeristische informatie. Aan de balie kunt u terecht voor uw IRIS cheques, theaterbonnen, Bol.com bonnen, dinercheques en fiets- en wandelkaarten. Zie ook de agenda op de website van Hotel Theater Figi

Bibliotheek

De bibliotheek is gevestigd aan de Markt 1, in gebouw De Klinker. Behalve de uitlening van boeken kunt u ook bij de bibliotheek terecht voor informatieve bijeenkomsten en een leescafé.

Actuele informatie en openingstijden kunt u vinden op de website van de bilbiotheek.