Bouw crematorium en verbouw aula

De Gemeentelijke Begraafplaats Zeist aan de Woudenbergseweg is een prachtig park middenin het Zeisterbos. De begraafplaats werd tot nu toe gebruikt op een standaard manier: voor begrafenissen en als urnentuin. Maar tijden veranderen en wensen veranderen. Voor de gemeentelijke begraafplaats is het dus tijd om mee te veranderen. We werken aan een paar nieuwe ontwikkelingen, zoals de bouw van een klein crematorium. Ook gaan we de aula verbouwen.

De wijze van omgaan met de overledenen is in de loop der tijden gewijzigd. Dit vraagt ons om na te denken hoe wij onze bestaande voorzieningen en dienstverlening op de veranderende vraag moeten aanpassen. Het deel van de mensen dat kiest voor cremeren, in plaats van begraven, neemt steeds verder toe. In 2016 is door de gemeenteraad besloten om meer diensten aan te gaan bieden:

  • de bouw van een crematorium;
  • het onderzoeken van verschillende mogelijkheden van begraven;
  • mogelijk maken van een opbaarvoorziening.

Architect Ineke Hulshof heeft ervaring met het ontwerpen van aula's en crematoria. Het inpassen van een crematorium in een monumentaal gebouw blijft een uitdaging.

Onze gemeente wil graag een duurzaam uitvaartcentrum, dat het liefst helemaal gasloos is in de toekomst. Elektrische ovens bleken in het najaar van 2018 nog volop in ontwikkeling. Dit heeft geleid tot het huidige plan: met een stookruimte in een kelder, gedeeltelijk naast het gebouw.

Bij een crematies wordt een overledene naar de kelder gebracht via een uitbreiding onder de luifel naast de aularuimte. Familie en naasten kunnen de kelderruimte bereiken via een trap en een eenvoudige personenlift. Er is ruimte voor een klein gezelschap om de crematie bij te wonen.

In maart werd een omgevingsvergunning voor de bouw van een crematorium aangevraagd.

Het crematorium wordt gemaakt in het bestaande gebouw op de begraafplaats. Het ontwerp van het crematorium bestaat uit het aanleggen van een kelder voor het cremeren. Door het verdiept aanleggen blijft boven de grond de architectonische en cultuurhistorische waarde van het pand zoveel mogelijk in stand.

doorsnede kelder in 3D
bovenaanzicht (plattegrond) in 3D
zuidoostzijde gebouw begraafplaats in vogelvlucht (3D)
zuidwestzijde gebouw begraafplaats in vogelvlucht (3D)

De aula van de begraafplaats gaan we renoveren. Hierbij nemen we gelijk een aantal energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld:

  • isolatie aanbrengen onder vloerdelen van begane grond;
  • enkelglas ramen vervangen door HR++ glas;
  • CO2-sturing van de luchtbehandeling;
  • 60 zonnepanelen installeren op het dak;
  • warmteterugwinning uit de crematieoven (opvang warmte in 11.000 liter voorraadvat en gebruik als verwarming van het gebouw).

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws omtrent de Gemeentelijke begraafplaats Zeist? Dat kan. Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

In de nieuwsbrief komen actualiteiten en toekomstige ontwikkelingen rond de begraafplaats aan bod. Er is geen vaste verzendfrequentie.

aanmelden