Ontwikkelingen begraafplaats

De Gemeentelijke Begraafplaats Zeist aan de Woudenbergseweg is een prachtig park middenin het Zeisterbos. De begraafplaats werd tot nu toe gebruikt op een standaard manier: voor begrafenissen en als urnentuin. Maar tijden veranderen en wensen veranderen. Voor de gemeentelijke begraafplaats is het dus tijd om mee te veranderen. We werken aan een paar nieuwe ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws omtrent de Gemeentelijke begraafplaats Zeist? Dat kan. Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

In de nieuwsbrief komen actualiteiten en toekomstige ontwikkelingen rond de begraafplaats aan bod. Er is geen vaste verzendfrequentie.

aanmelden

Bouw kleinschalig crematorium

De wijze van omgaan met de overledenen is in de loop der tijden gewijzigd. Dit vraagt ons om na te denken hoe wij onze bestaande voorzieningen en dienstverlening op de veranderende vraag moeten aanpassen. Het deel van de mensen dat kiest voor cremeren, in plaats van begraven, neemt steeds verder toe. In 2016 is door de gemeenteraad besloten om meer diensten aan te gaan bieden:

  • de bouw van een crematorium;
  • het onderzoeken van verschillende mogelijkheden van begraven;
  • mogelijk maken van een opbaarvoorziening.

Omgevingsvergunning crematorium

Op 20 maart is de omgevingsvergunning voor de bouw van een crematorium aangevraagd. De aanvraag lag tot 15 mei ter inzage.

Het crematorium wordt gemaakt in het bestaande gebouw op de begraafplaats. Het ontwerp van het crematorium bestaat uit het aanleggen van een kelder voor het cremeren. Door het verdiept aanleggen blijft boven de grond de architectonische en cultuurhistorische waarde van het pand zoveel mogelijk in stand.

doorsnede kelder in 3D
bovenaanzicht (plattegrond) in 3D
zuidoostzijde gebouw begraafplaats in vogelvlucht (3D)
zuidwestzijde gebouw begraafplaats in vogelvlucht (3D)

Islamitisch begraven

Een gedeelte van de begraafplaats gaan we inrichten voor islamitisch begraven. We starten met ongeveer 25 tot 30 graven. Als de vraag groot is, dan is uitbreiding naar ongeveer 200 graven mogelijk. Waarschijnlijk kan er vanaf medio april gestart worden met islamitisch begraven.

Natuurbegraven

Natuurbegraven kan nu nog niet op de begraafplaats. We onderzoeken of we dit in de toekomst mogelijk kunnen maken. Eerst komt er een onderzoek naar de aanwezige flora en fauna op de begraafplaats. Na de zomer verwachten we dat de resultaten van het onderzoek bekend zijn.