Geboorte aangifte

Aangifte wordt gedaan door de vader of moeder. Kunnen zij geen aangifte doen? Het is mogelijk dat iemand anders aangifte doet, meer informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid

De geboorte van een kind moet u binnen 3 dagen na de geboorte aangeven in de gemeente waar het kind is geboren.

Overzicht aangifte dagen
GeboortedagAangifte uiterlijk
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag

Meenemen

  • geldig identiteitsbewijs van de aangever

En indien van toepassing:

  • kopie van de akte van erkenning ongeboren kind
  • trouwboekje (voor bijschrijven kind)
  • een verklaring van Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (dit kan van toepassing zijn als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen)

Geboorteakte

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de geboorteakte op. Deze akte is het bewijs van de geboorte van een persoon.

Naamskeuze

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren. Dit geldt ook voor de achternaam van de duo-moeder als het binnen een huwelijk wordt geboren wanneer er geen bekende donor is.

Kinderen die hierna geboren worden, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Wilt u dat uw kind de achternaam krijgt van de andere partner? Dan kunt u naamskeuze doen voor de geboorte of tijdens de geboorte aangifte. U moet beiden persoonlijk aanwezig zijn bij deze naamskeuze. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Heeft uw kind de nationaliteit van een ander land? De gemeente kijkt dan wat het namenrecht van dit land over naamskeuze zegt.

Meer informatie over de keuze van de achternaam op de website van de Rijksoverheid.

Burgerservicenummer

Is uw kind in Zeist geboren? Dan krijgt u bij de geboorte aangifte het burgerservicenummer (BSN) mee. Als uw kind niet in Zeist is geboren ontvangt u binnen 2 weken na de geboorte het BSN van uw kind.