Paspoort

Met een paspoort reist u naar elk land in de wereld. Tevens kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. U moet hiervoor zelf langskomen en in Zeist ingeschreven staan. Of hier een briefadres hebben. Vraagt u een paspoort aan voor uw kind, dan moet ook uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Het nieuwe paspoort kunt u zelf ophalen of laten bezorgen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Afspraak maken paspoort

Voor een gestolen of verloren paspoort of een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort lees onderstaande informatie en maak daar uw afspraak.

Type paspoortTarief 2020Geldigheid
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder€ 73,2010 jaar
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar€ 55,355 jaar
Extra administratiekosten spoedaanvraag€ 49,85-
Vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort€ 55,35maximaal 5 jaar
Tweede paspoort€ 73,202 jaar
Zakenpaspoort€ 73,2010 jaar

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

 • een recente pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Als service staat er in het gemeentehuis een pasfotocabine waar u zelf uw foto’s mee maakt. Kiest u hiervoor dan is het verstandig extra goed te controleren of de foto voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft u hulp nodig of heeft u kleine kinderen? Dan is de pasfotocabine niet geschikt.
 • alle geldige en verlopen reisdocumenten die in uw bezit zijn.
 • schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
 • alle buitenlandse reisdocumenten, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft.
 • Paspoort voor kind: kinderen die zelfstandig een paspoort aanvragen, moeten bij hun aanvraag de ingevulde toestemmingsverklaring (pdf 59 kB) én een geldig legitimatiebewijs van beide ouders meenemen. Als de ouders meekomen, kunnen ze de toestemmingsverklaring ook aan de balie invullen. De ouders moeten dan wel hun geldig legitimatiebewijs meenemen.
 • Vreemdelingenpaspoort: uw geldige verblijfsvergunning. U moet aantonen dat u niet in uw eigen land een paspoort kunt aanvragen, of dat redelijkerwijs niet van u kan worden verwacht dat u in een ander land een paspoort aanvraagt.
 • Vluchtelingenpaspoort: uw geldige verblijfsvergunning.

Paspoort voor kind

Als u een reisdocument voor een kind aanvraagt, moet het kind zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen. Kinderen jonger dan 18 jaar mogen een eigen paspoort aanvragen. Ook hiervoor is een toestemmingsverklaring en geldig legitimatiebewijs van beide ouders nodig. Of van degene die het gezag over het kind heeft.

Heeft u een reisdocument snel nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u het reisdocument voor 13.30 uur aanvraagt, dan kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag. Heeft u uw oude reisdocument niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Dit formulier kunt u gebruiken om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van het ministerie van Defensie.

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een tweede paspoort aanvragen als u:

 • landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw paspoort kunnen dan problemen geven bij toelating tot die landen.
 • vaak reist naar landen waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat deze nog bij de ambassade ligt.

Voorwaarden tweede paspoort:

 • uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u moet de noodzaak van een tweede paspoort schriftelijk aantonen met reisbescheiden of ontvangstbewijzen van ambassades en eventueel een verklaring van uw werkgever
 • u vraagt een tweede paspoort niet aan voor een éénmalig bezoek. In dat geval kunt u terecht bij de Marechaussee voor een nooddocument

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina's in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Op een zakenpaspoort reist u alleen om zakelijke of beroepsmatige redenen.

U meldt een gestolen of vermist reisdocument bij de gemeente. Let op: Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 08.00 en 17.00 uur voor het maken van een afspraak.

Stap 1: Melding verklaring vermissing reisdocument

U kunt de vermissing eenvoudig online melden.

melding vermissing reisdocumentU heeft hiervoor DigiD nodig.

Uw vermiste paspoort wordt de volgende werkdag ongeldig verklaard en internationaal als vermist/gestolen geregistreerd. Ook wanneer u het terugvindt, is het reisdocument niet meer geldig. U moet het ongeldige reisdocument inleveren bij de gemeente.

Meer informatie over DigiD.

Moeilijk?

Vindt u DigiD ingewikkeld? Bekijk dan deze uitleg over DigiD.

Geen DigiD?

Hebt u nog geen DigiD, doe dan in het gemeentehuis melding van vermissing en vraag direct een nieuw reisdocument aan.

Stap 2: Nieuw reisdocument aanvragen na verlies of diefstal

Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) direct een nieuw document aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden.

Afspraak maken na verlies of diefstal paspoort

Verlies of diefstal in buitenland

Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Vreemdelingenpaspoort

U kunt in aanmerking komen voor een vreemdelingenpaspoort als u in Nederland woont, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit kan alleen als u kunt aantonen dat u geen paspoort in uw eigen land kunt aanvragen. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vreemdelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland met een asielstatus. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vluchtelingenpaspoort