Paspoort

Met een paspoort reist u naar elk land in de wereld. Ook kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. U moet hiervoor zelf langskomen en in de gemeente Zeist ingeschreven staan. Of hier een briefadres hebben. Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan moet ook uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Het nieuwe paspoort kunt u zelf ophalen of laten bezorgen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Coronavirus

Door de coronacrisis plannen we alleen dringende afspraken in.

Verloopt uw paspoort voor 21 juni? Maak dan hieronder uw afspraak. Overige klanten vragen we om te wachten met het maken van een afspraak.

Afspraak maken paspoort

Lees de informatie hieronder en maak daar uw afspraak voor:

 • een gestolen of verloren paspoort
 • een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort

Kosten en geldigheid

Type paspoortKosten 2020Geldigheid
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder€ 73,2010 jaar
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar€ 55,355 jaar
Extra administratiekosten spoedaanvraag€ 49,85-
Vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort€ 55,35maximaal 5 jaar
Tweede paspoort€ 73,202 jaar
Zakenpaspoort€ 73,2010 jaar

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

Meenemen

Kinderen jonger dan 18 jaar mogen een eigen paspoort aanvragen. Vraagt u een reisdocument voor een kind aan? Dan moet het kind zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

 • 1 recente pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid 
 • alle geldige en verlopen reisdocumenten die u heeft
 • eventueel schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat
 • alle buitenlandse reisdocumenten, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft

Let op: Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. In het gemeentehuis staat een pasfotocabine waar u zelf uw foto’s mee maakt. Wilt u hier gebruik van maken? Controleer dan goed of de foto voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft u hulp nodig of heeft u kleine kinderen? Dan is de pasfotocabine niet geschikt.

Voor kinderen onder de 18 jaar van beide ouders of gezaghouder(s):

 • een geldig identiteitsbewijs
 • een schriftelijke toestemmingsverklaring (Pdf, 59 kB). Dit kan schriftelijk of ter plekke
 • bij de aanvraag en bij het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn

Heeft u een reisdocument snel nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u het reisdocument voor 13.30 uur aanvraagt, dan kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag. Heeft u uw oude reisdocument niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Reist u alleen met uw kind onder de 18 jaar? Dan moet u kunnen bewijzen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden opgemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Gebruik dit formulier om te bewijzen dat u toestemming heeft om met het kind naar het buitenland te reizen.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van het ministerie van Defensie.

Reist u vaak naar het buitenland? U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

 • landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw paspoort kunnen dan problemen geven bij toelating tot die landen.
 • vaak reist naar landen waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat deze nog bij de ambassade ligt.

Voorwaarden tweede paspoort:

 • uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u moet de noodzaak van een tweede paspoort schriftelijk aantonen met reisbescheiden of ontvangstbewijzen van ambassades en eventueel een verklaring van uw werkgever
 • u vraagt een tweede paspoort niet aan voor een éénmalig bezoek. In dat geval kunt u terecht bij de Marechaussee voor een nooddocument

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina's in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Op een zakenpaspoort reist u alleen om zakelijke of beroepsmatige redenen.

U meldt een gestolen of vermist reisdocument bij de gemeente. Let op: Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 8.30 en 17.00 uur voor het maken van een afspraak.

Stap 1: Melding verklaring vermissing reisdocument

U kunt de vermissing online melden.

melding vermissing reisdocumentU heeft hiervoor DigiD nodig.

Uw vermiste paspoort wordt de volgende werkdag ongeldig verklaard en internationaal als vermist/gestolen aangemeld. Ook wanneer u het terugvindt, is het reisdocument niet meer geldig. U moet het ongeldige reisdocument inleveren bij de gemeente.

Meer informatie over DigiD.

Moeilijk?

Vindt u DigiD ingewikkeld? Bekijk dan deze uitleg over DigiD.

Geen DigiD?

Hebt u nog geen DigiD? Doe dan in het gemeentehuis melding van vermissing en vraag direct een nieuw reisdocument aan.

Stap 2: Nieuw reisdocument aanvragen na verlies of diefstal

Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) direct een nieuw document aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden.

Afspraak maken na verlies of diefstal paspoort

Verlies of diefstal in buitenland

Doe direct aangifte bij de politie ter plaatse en vraag om een bewijs daarvan. Vraag een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Lees meer over identiteitsfraude en de kopie-ID appop de website van de Rijksoverheid.

Vreemdelingenpaspoort

U kunt in aanmerking komen voor een vreemdelingenpaspoort als u in Nederland woont, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit kan alleen als u kunt bewijzen dat u geen paspoort in uw eigen land kunt aanvragen. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vreemdelingenpaspoort

Wat neemt u extra mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland met een asielstatus. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vluchtelingenpaspoort

Wat neemt u extra mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning