Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Of waar u een briefadres heeft. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen of laten bezorgen. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Voor een gestolen of verloren rijbewijs of om een buitenlands rijbewijs om te wisselen lees onderstaande informatie en maak daar uw afspraak.

Tarieven

Tarieven rijbewijs
TypeTarief 2018Tarief 2019
Rijbewijs aanvragen, vernieuwen of omwisselen€ 39,45€ 39,75
Extra administratiekosten spoedlevering€ 34,10€ 34,10
Gezondheidsverklaring / eigen verklaring€ 34,80€ 34,80

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

Meenemen

 • een geldig identiteitsbewijs
 • een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Als service staat er in het gemeentehuis een pasfotocabine waar u zelf uw foto’s mee maakt. Kiest u hiervoor dan is het verstandig extra goed te controleren of de foto voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft u hulp nodig? Dan is de pasfotocabine niet geschikt.
 • uw oude rijbewijs bij vernieuwing/verlenging of beschadiging
 • in sommige gevallen moet u gekeurd worden. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de RDW

Gezondheidsverklaring/eigen verklaring en medische keuring

Voor uw eerste rijbewijs, behalve voor een bromfietsrijbewijs, heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Uw rijschool regelt dit.

U heeft een medische keuring nodig bij het aanvragen/verlengen van uw rijbewijs:

 • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • om medische redenen
 • bij een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen

De gezondheidsverklaring/eigen verklaring vraagt u eenvoudig online aan via de website van het CBR.

Kunt u het niet online regelen? Dan kunt u de gezondheidsverklaring/eigen verklaring als papieren formulier aanvragen bij de theorie-examencentra van het CBR en bij veel rijscholen. Als u het papieren formulier wilt aanvragen (geldt alleen voor mensen waarvan het rijbewijs verloopt op of na de 75e verjaardag) bij de gemeente, maakt u daarvoor een afspraak. Afspraak maken gezondheidsverklaring/eigen verklaring

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs snel nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs voor 13.30 uur aanvraagt, kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. U betaalt extra kosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen

U meldt een gestolen of vermist rijbewijs bij de gemeente. U vult een verklaring van diefstal of verlies in en kunt direct een nieuw document aanvragen. Bij verlies of diefstal in het buitenland doet u altijd aangifte bij de politie ter plaatse.

Als u een vermist document terug vindt, dan moet u dit inleveren bij de gemeente.

Afspraak maken verloren of gestolen rijbewijs

Spoedafspraak

Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 08.00 en 17.00 uur voor het maken van een afspraak.

Categorie-uitbreiding

Als u slaagt voor een rijexamen van een andere categorie, dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs

Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs (AM) is dan verplicht. Als u al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) heeft, is een bromfietsrijbewijs niet nodig.

Nationaliteit

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben of
 • een EU-nationaliteit hebben of
 • in het bezit zijn van één van de volgende verblijfsvergunningen:

  • Type I: regulier bepaalde tijd
  • Type II: regulier onbepaalde tijd
  • Type III: asiel bepaalde tijd
  • Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Het kan zijn dat u een verklaring van rijgeschiktheid nodig heeft. Kijk voor meer informatie, de handleiding en de procedure op de volgende websites:

Afspraak maken omwisselen buitenlands rijbewijs

Let op: Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. U mag geen voertuig besturen tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

Tractorrijbewijs

Vanaf 16 jaar mag u op een landbouwvoertuig of motorrijtuig met beperkte snelheid rijden. Een T-rijbewijs is sinds 1 juli 2015 verplicht op de openbare weg.

Sinds 1 juli 2016 is het niet meer mogelijk om een trekkercertificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Om de categorie T alsnog te kunnen bijschrijven op het rijbewijs moet met goed gevolg een praktijk- en theorie-examen worden afgelegd bij het CBR.

Meer informatie