Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Of waar u een briefadres heeft. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen of laten bezorgen

Afspraak maken rijbewijs

Voor een gestolen of verloren rijbewijs of om een buitenlands rijbewijs om te wisselen lees onderstaande informatie en maak daar uw afspraak.

Tarieven rijbewijs
TypeTarief 2019
Rijbewijs aanvragen, vernieuwen of omwisselen€ 39,75
Extra administratiekosten spoedlevering€ 34,10
Gezondheidsverklaring / eigen verklaring€ 37,80

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

 • een recente pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Als service staat er in het gemeentehuis een pasfotocabine waar u zelf uw foto’s mee maakt. Kiest u hiervoor dan is het verstandig extra goed te controleren of de foto voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft u hulp nodig? Dan is de pasfotocabine niet geschikt.
 • uw oude rijbewijs bij vernieuwing/verlenging of beschadiging
 • een geldig identiteitsbewijs bij aanvraag eerste rijbewijs en, als u dat bezit, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs)
 • in sommige gevallen moet u gekeurd worden. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de RDW

U heeft een gezondheidsverklaring nodig als u:

 • een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D) aanvraagt
 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • een medische beperking heeft.

Op de website van het CBR leest u welke gezondheidsverklaring op u van toepassing is en welke stappen daar bij horen.

Een formulier voor de gezondheidsverklaring krijgt u via uw rijschool of koopt u op Mijn CBR(u heeft hiervoor uw DigiD nodig).

Let op: Wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de medische keuring minstens 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.

Liever een gezondheidsverklaring 75+ op papier?

Het is alleen mogelijk om een gezondheidsverklaring 75+ op papier bij de gemeente op te halen. U maakt daarvoor een afspraak.

Afspraak maken gezondheidsverklaring/eigen verklaring

Heeft u het rijbewijs snel nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs voor 13.30 uur aanvraagt, kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. U betaalt extra kosten.

U meldt een gestolen of vermist rijbewijs bij de gemeente. U vult een verklaring van diefstal of verlies in en kunt direct een nieuw document aanvragen. Bij verlies of diefstal in het buitenland doet u altijd aangifte bij de politie ter plaatse.

Als u een vermist document terug vindt, dan moet u dit inleveren bij de gemeente.

Afspraak maken verloren of gestolen rijbewijs

Afspraak maken

Spoedafspraak

Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 08.00 en 17.00 uur voor het maken van een afspraak.

Als u slaagt voor een rijexamen van een andere categorie, dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs.

Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs (AM) is dan verplicht. Als u al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) heeft, is een bromfietsrijbewijs niet nodig.

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben of
 • een EU-nationaliteit hebben of
 • in het bezit zijn van één van de volgende verblijfsvergunningen:

  • Type I: regulier bepaalde tijd
  • Type II: regulier onbepaalde tijd
  • Type III: asiel bepaalde tijd
  • Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan

Militair rijbewijs omwisselen

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. In het normale verkeer is deze niet toegestaan. Het is daarom noodzakelijk een militair rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs. Heeft u al een burgerrijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.

Heeft u uw militair rijbewijs behaald, dan heeft u 3 jaar na de dag waarop u rijexamen deed de tijd om hem om te wisselen.

Bij het omwisselen van een militair rijbewijs van de categorie C, CE, D, of DE moet u eerst een Gezondheidsverklaring indienen bij het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR). Bij deze Gezondheidsverklaring zit een gedeelte dat moet worden ingevuld door een Arbo-arts (het medisch verslag). U krijgt vervolgens een Verklaring van Geschiktheid van het CBR. Ná ontvangst van deze verklaring kunt u uw rijbewijs omwisselen.

Bij uw aanvraag voor omwisseling van uw militair rijbewijs neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs.
 • een recente pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Als service staat er in het gemeentehuis een pasfotocabine waar u zelf uw foto’s mee maakt. Kiest u hiervoor dan is het verstandig extra goed te controleren of de foto voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft u hulp nodig? Dan is de pasfotocabine niet geschikt.
 • bij rijbewijs categorie C, CE, D of DE: een Verklaring van Geschiktheid van het CBR.
 • bij het overzetten van categorieën van uw militaire naar uw burgerrijbewijs neemt u ook dit burgerrijbewijs mee.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Het kan zijn dat u een verklaring van rijgeschiktheid nodig heeft. Kijk voor meer informatie, de handleiding en de procedure op de volgende websites:

Afspraak maken omwisselen buitenlands rijbewijs

Let op: Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. U mag geen voertuig besturen tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) wil de Europese Unie verlaten. Deze zogeheten Brexit kan in principe plaatsvinden op 31 oktober 2019. Dit kan gevolgen hebben voor uw rijbewijs. Op de website van de RDW leest u alle informatie hierover.

Vanaf 16 jaar mag u op een landbouwvoertuig of motorrijtuig met beperkte snelheid rijden. Om op de openbare weg op een tractor te rijden heeft u een tractorrijbewijs nodig. Op eigen wegen en akkers is het rijbewijs niet verplicht.

Had u op 1 juli 2015 een autorijbewijs (rijbewijs B)? Dan krijgt u het tractorrijbewijs automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs bij de eerstvolgende vernieuwing.

Meer informatie

Help ons de website verbeteren

Wij werken continu aan de verbetering van deze website. Mist u informatie, kunt u het niet vinden of heeft u een tip? Laat het ons weten. 

Help ons de website verbeteren