Cultuur, sport en recreatie

In de gemeente Zeist treffen de coronamaatregelen ook culturele instellingen, evenementen en festivals, sportlocaties en -activiteiten, en recreatievoorzieningen.

Culturele instellingen in de gemeente Zeist zijn op dit moment gesloten. Denk aan Slot Zeist, De Klinker, Bibliotheek, KunstenHuis, Muziekschool, Peppel, Gemeentelijk (Film-)theater (Figi) en Beauforthuis.

Inmiddels ontstaan er veel alternatieve creatieve ideeën voor jong en oud. Kijk daarvoor op de website cultuurinzeist.nl.

Versoepeling maatregelen

Sinds maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.

Bibliotheek

Bibliotheek Idea is sinds dinsdag 19 mei weer open met aangepaste openingstijden.

Culturele instellingen

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur mogen film-, theater- en concertzalen weer open onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 mensen in het publiek
 • bezoekers moeten vooraf reserveren
 • een controlegesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar

Musea en monumenten

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur mogen musea en monumenten weer open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een controlegesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Muziekscholen

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur mogen muziekscholen weer open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.

Meer informatie over de versoepeling

Georganiseerd bewegen en sporten in de buitenlucht

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Volwassen en jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Want zij hebben een hogere kans op besmetting.
 • Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet.
 • Kleedkamers en kantines zijn gesloten. Dit betekent dat sporters zich thuis moeten omkleden en na afloop thuis moeten douchen.
 • Bij sporten waarbij je dicht bij elkaar in de buurt komt moet de manier van trainen worden aangepast.
 • Volg de instructies op van de aanbieder van uw sport of beweegactiviteit.

Aanbieders van een sportactiviteit of beweegactiviteit (vereniging of professioneel) voor volwassenen moeten hiervoor eerst via een digitaal formulier toestemming aanvragen bij de gemeente Zeist.

Formulier aanvragen toestemming

Sportscholen

Alle sportscholen zijn gesloten.

Binnensportlocaties

Binnensportlocaties zoals sporthallen en gymzalen zijn voorlopig gesloten tot en met 31 augustus. Hier vindt u meer informatie over boekingen tot en met 31 augustus.

Sportief Zeist

Alle activiteiten en evenementen van Sportief Zeist zijn tot en met 1 september afgelast. Sportief Zeist zet zich op dit moment onder andere in op:

 • online activering en ondersteuning van leerkrachten lichamelijke opvoeding;
 • vragen van sportaanbieders;
 • toezicht op het naleven van de coronamaatregelen;
 • ondersteuning bij en het organiseren van sport- en beweegactiviteiten jeugd en jongeren.

Op de website van Sportief Zeist vindt u de meeste gestelde vragen over de invloed van de coronamaatregelen op de sport.

Zwembad

Het zwembad is sinds 20 mei weer open. In de eerste fase is er een beperkt aanbod.

Klimbos

Het klimbos is sinds 27 mei weer open. In de eerste fase is er een beperkt aanbod.

Campings en recreatieparken mogen voorlopig open blijven. Dit heeft de Veiligheidsregio Utrecht besloten. Zij moeten zich echter wel houden aan de maatregelen om corona te bestrijden.

Dat betekent dat:

 • op alle campings en recreatieparken de openbare gebouwen zoals de restaurants, binnenspeeltuinen en bowlingbanen, dicht moeten zijn
 • alle sanitaire gebouwen gesloten moeten zijn
 • er geen recreatieactiviteiten georganiseerd mogen worden
 • het afstandscriterium 1,5 meter gehanteerd moet worden

Als de regels niet worden gevolgd, dan kan de gemeente aan de Veiligheidsregio vragen om per direct de locatie(s) te sluiten.

Wijziging per 1 juni

Per 1 juni mag de horeca, zoals terrassen en restaurants, op de campings en vakantieparken weer open onder strenge voorwaarden.

Verwachte wijziging per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, dan kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc's en douches op de campings en vakantieparken weer open.

Trotsopdeheuvelrug.nl

Kijk op de website trotsopdeheuvelrug.nl voor alle online initiatieven die inmiddels beschikbaar zijn.

De gemeenteraad heeft besloten tot een steunpakket voor sportverenigingen, culturele instellingen (zonder winstdoelstelling) en ondernemers. Het gaat om een pakket van 995.000 euro. Ondernemers krijgen de helft van de precariobelasting dit jaar kwijtgescholden. Ook krijgen winkelgebieden subsidie. 

Help ons de website verbeteren

Wij werken continu aan de verbetering van deze website. Mist u informatie, kunt u het niet vinden of heeft u een tip? Laat het ons weten. 

Help ons de website verbeteren