Nieuws coronavirus

Hier vindt u een actueel overzicht van het laatste nieuws rondom de verspreiding van het coronavirus in de gemeente Zeist.

Noodverordening 17 september

17 september, 10.00 uur

De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vandaag, op donderdag 17 augustus in werking treed.

De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Van het ministerie van VWS is een aanvulling op de aanwijzing COVID-19 ontvangen. Daarin staat de opdracht om niet te handhaven op het gebod tot het dragen van een niet-medisch mondkapje voor jongeren in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. De voorzitter heeft besloten de regionale noodverordening vast te stellen in overeenstemming met het landelijke model.

De noodverordening vindt u op de website van de Veiligheidsregio Utrecht onder besluiten en publicaties.

Burgemeester Koos Janssen
Burgemeester Koos Janssen

2 september, 9.00 uur

Beste inwoners en ondernemers,

Van harte hoop ik dat u een fijne zomerperiode heeft gehad en dat u in goede gezondheid bent. Wellicht heeft u de afgelopen warme maanden doorgewerkt. Misschien bent u op vakantie geweest, in eigen land of in het buitenland. Of bleef u dit jaar thuis. Voor het mooie weer hoefden we in elk geval niet ver weg.

Hoe dan ook, de omstandigheden zijn anders dan anders. Dat zal voorlopig nog zo zijn. Het coronavirus is nog steeds onder ons. We weten allemaal dat we alert moeten blijven. Vanuit de gemeente blijven we begeleiden en zijn we behulpzaam bij vragen.

Voor ieder mens heeft deze buitengewone tijd een andere uitwerking. Of je nu zelfstandig ondernemer bent of werknemer bij een groot bedrijf. Of je nu studeert of nog op school zit. Of je in een ziekenhuis werkt of op kantoor. Veel mensen werken al maanden verplicht thuis, en helpen hun kinderen met hun schoolwerk tussen de eigen werkzaamheden door. Anderen moeten juist extra veel op pad vanwege hun vitale beroep, bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs. Sommige mensen hebben hun baan verloren, of zijn ziek (geweest). Sommige mensen hebben verdriet vanwege een faillissement of rouwen om dierbaren die zijn overleden.

Iedereen beleeft deze ongekende tijd op zijn of haar manier. We hebben allemaal ons gedrag moeten aanpassen om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Van de één vraagt dat meer inspanning dan van de ander. Waar de één gevangen wordt door beperkingen in zijn of haar bewegingsvrijheid, vindt de ander juist creatieve oplossingen om met elkaar in contact te zijn.

We weten nog niet hoe lang deze situatie gaat duren. We weten wél dat van iedereen verantwoordelijkheid én een lange adem nodig zijn, om bij te dragen aan de gezondheid van ons allemaal. Om met elkaar vooruit te komen.

Laten we oog houden voor verschillen in beleving en in de manier waarop we met de situatie omgaan. Laten we op elkaar blijven letten. Laten we elkaar de ruimte gunnen. Letterlijk én figuurlijk.

Pas goed op uzelf en op elkaar. We blijven in verbinding.

Bij vragen of zorgen kunt u gerust contact met mij opnemen, via mijn e-mailadres: jjlm.janssen@zeist.nl.

Met hartelijke groet,

Koos Janssen
Burgemeester van Zeist

Nieuwe maatregelen vanaf 19 augustus

19 augustus 2020, 9.45 uur

Het gaat helaas niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Dat meldde het kabinet tijdens haar persconferentie gisterenavond. Vanaf 19 augustus gelden daarom enkele aanvullende, landelijke maatregelen:

 • Thuis mag u maximaal 6 gasten ontvangen. Ook moet u vooraf vragen of iedereen vrij is van klachten. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee als 'gast'.
 • Komt u terug uit een gebied met een oranje reisadvies vanwege corona? Dan gaat u 10 dagen thuis in quarantaine.

Ook geeft het kabinet enkele dringende adviezen:

 • Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

De 5 basisregels voor iedereen blijven onverminderd van kracht:

 1. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 2. Werk zoveel mogelijk thuis.
 3. Vermijd te drukke plekken.
 4. Houd 1,5 meter afstand. Zowel binnen als buiten.
 5. Was vaak uw handen.

Meer informatie over de nieuwe regels per 19 augustus

De coronaregels in eenvoudige taal

12 augustus, 12.30 uur

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD om u te laten testen als u klachten heeft die kunnen passen bij het coronavirus. Zoals: verkoudheidsklachten, neusverkouden, loopneus, enzovoort. De coronatest is gratis.

U kunt op 2 manieren een afspraak maken:

 1. Bel met 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar, vanaf 8.00 uur tot 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Uw BSN staat bijvoorbeeld op uw identiteitskaart of uw rijbewijs.
 2. Maak online een afspraak via www.coronatest.nl. Houd uw DigiD bij de hand, want die heeft u nodig om in te loggen.

Meer informatie over coronatest

Filmpje met uitleg over coronatest in eenvoudige taal

4 augustus, 13.00 uur

Inwoners en bezoekers die er in de provincie Utrecht op uit willen, kunnen terecht op druktemonitorutrecht.nl. Op deze online kaart is te zien op welke toeristische plekken het druk of rustig is.

Met de hulp van ondernemers, beheerders van natuur- en recreatiegebieden, binnensteden, buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) en andere lokale experts wordt de informatie op de kaart actueel gehouden. Gaat u er een dagje op uit in de provincie Utrecht? Controleer dan vooraf de website. Op deze manier kunt u drukte mijden.

9 juni, 14.55 uur

Sportverenigingen, culturele instellingen en winkelcentra in de gemeente Zeist hebben het zwaar door de coronacrisis. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders willen deze partijen waar mogelijk door de crisis heen helpen, via een financieel steunpakket. Het gaat om een pakket van 995.000 euro. Ondernemers krijgen de helft van de precariobelasting dit jaar kwijtgescholden. Ook krijgen winkelgebieden subsidie.

Lees meer over het steunpakket voor sport en cultuur