Nieuws coronavirus

Hier vindt u een actueel overzicht van het laatste nieuws rondom de verspreiding van het coronavirus in de gemeente Zeist.

Aantal besmettingen

Op dit moment (vrijdag 10 april) zijn 80 inwoners van de gemeente Zeist besmet met het coronavirus.

8 april, 16.00 uur: Direct boete bij negeren coronamaatregelen

De periode van waarschuwen is voorbij. Met ingang van woensdag 8 april delen de politie en de gemeentelijke handhavers direct boetes uit aan iedereen die de maatregelen rond het coronavirus (COVID- 19) negeert. In het bijzonder de 1,5 meter afstand bewaren.

Lees verder over het direct uitdelen van boetes

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunt u uw werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Vanaf maandag 6 april 2020, 9.00 uur kunnen werkgevers hun aanvraag indienen. De regeling wordt uitgevoerd door het UWV.

Meer informatie over indienen NOW-aanvraag

Overzicht belangrijkste regelingen ondernemers

De gemeente Zeist heeft de parkeerterreinen in de bossen en bij natuurgebieden in Zeist, Den Dolder, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Austerlitz afgesloten. Deze maatregel moet voorkomen dat mensen, ook bezoekers uit andere gemeenten, met de auto naar het bos gaan. De oproep is om thuis te blijven en als mensen toch een frisse neus willen halen, niet met de auto naar het bos te gaan. Het doel is dat iedereen zich houdt aan de 1,5 meter afstand. Foutparkeerders worden beboet.

De afsluiting geldt tot nader order op alle dagen van de week. Met tekstborden en via sociale media worden bezoekers geïnformeerd over de afsluitingen. Op de meeste locaties staan borden. Politie en BOA’s spreken actief automobilisten aan en geven een bekeuring wanneer mensen zich niet aan de regels houden. De parkeerplaatsen zijn afgezet.

Wethouder Marcel Fluitman: “Het wordt de komende week prachtig weer, geniet daarvan in je eigen omgeving. Die 1,5 meter afstand is niet vol te houden als er te veel mensen naar het bos gaan. Haal die frisse neus lopend of fietsend, in je eigen omgeving. We moeten ons met elkaar aan de maatregelen houden. Dat vraagt om begrip van iedereen. We kunnen geen uitzonderingen maken, dus zijn alle parkeerplekken afgesloten bij de bossen. De meeste mensen begrijpen dit en houden zich prima aan de regels. Ook parkeren in de berm is verboden en wordt bekeurd.”

Dranghekken met gesloten verklaring parkeerplaats De Franse Put (bos) bij Austerlitz

Sinds gisteren geldt een parkeerverbod bij ALLE bossen in de gemeente Zeist. We doen dit om drukte (ook van bezoekers uit omliggende gemeenten) te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de 1,5 meter afstand kan houden. Foutparkeerders worden beboet. Ook in de omliggende gemeenten geldt een parkeerverbod bij de bossen.

Wilt u graag een frisse neus halen of de hond uitlaten? Ga er dan lopend of fietsend op uit in uw eigen omgeving en houd u aan de 1,5 meter afstand.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

We roepen iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilt u naar het bos? Dat kan, maar ga dan niet naar een populaire locatie en houdt u zich ook in het bos aan de 1,5 meter afstand. Om drukte te voorkomen en te zorgen dat iedereen zich aan de 1,5 meter afstand kan houden, geldt het parkeerverbod bij alle bossen in de gemeente Zeist.

Dinsdagavond 31 maart heeft het kabinet tijdens een persconferentie laten weten de maatregelen te verlengen tot en met dinsdag 28 april. De maatregelen blijven nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En om de druk op de ziekenhuizen te verminderen.

Dit betekent concreet:

 • Alle scholen blijven dicht tot en met de meivakantie.
 • Alle horeca blijft dicht.
 • Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs, blijft verboden.
 • Alle evenementen en samenkomsten blijven verboden tot 1 juni (ongeacht het aantal deelnemers).

Minister-President Rutte adviseerde om geen plannen te maken voor de meivakantie: “We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen. Na 28 april gaan we niet direct terug naar de oude situatie.” Het kabinet houdt er rekening mee dat de maatregelen na 28 april opnieuw verlengd worden. Uiterlijk 21 april wordt daarover een besluit genomen.

Nog steeds geldt:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Ga alleen naar buiten indien noodzakelijk, bijvoorbeeld voor werk in een vitale sector of zorg voor een ander.
 • Ziek of verkouden? Het hele gezin blijft thuis.
 • Doe boodschappen alleen.
 • Houd buiten, in winkels en openbaar vervoer 1,5 meter afstand.
 • Groepen van meer dan 2 mensen buiten mag niet, tenzij de mensen uit hetzelfde gezin komen. Dit geldt niet voor jonge kinderen die buiten spelen.
 • De burgemeester heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels, bijvoorbeeld door een boete op te leggen.

We roepen iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. De meeste mensen houden zich gelukkig aan de regels. Toch even een frisse neus halen? Maak dan een ommetje in uw eigen omgeving en houd u aan de 1,5 meter afstand. Wilt u naar het bos? Dat kan, maar ga dan niet naar een populaire locatie en houd u zich ook in het bos aan de 1,5 meter afstand. Om drukte in het bos te voorkomen blijven de parkeerplaatsen op de doorgaande weg tussen Zeist en Woudenberg gesloten.

wegafsluiting

De gemeente Zeist sluit per direct alle parkeerplaatsen gelegen langs de N224 en alle toegangswegen die leiden naar deze parkeerplaatsen. Zaterdag was het hier erg druk en op een parkeerplaats is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Met deze maatregel willen we ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt en verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Hier wordt ook op gehandhaafd door onder andere politie en boa’s.

We vragen iedereen nogmaals om zo veel mogelijk thuis te blijven. Wilt u toch even een frisse neus halen? Houd u dan aan de maatregelen en blijf op afstand.  

De meeste mensen in Zeist nemen de maatregelen zeer serieus. Zij houden zich aan de richtlijn om in de buitenruimte en in winkels minimaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Toch blijkt het nodig om erop toe te zien dat iedereen zich eraan houdt. Met als doel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de maatregelen en handhaving.

Wat doet de lokale overheid?

We houden toezicht, spreken mensen aan die zich niet aan de maatregelen houden en handhaven waar nodig.

 • We zijn de komende weken veel zichtbaarder in de buitenruimte. ‘We’ zijn: boa’s, politie, jongerenwerk, wijkmanagers en andere partners.
 • We brengen hotspots in beeld. Denk aan sportvelden, bepaalde wijken, schoolpleinen, het hertenkamp.
 • We houden ook toezicht op bijvoorbeeld winkels: we rekenen erop dat de ondernemers meewerken.
 • Sancties kunnen oplopen tot een boete van € 400 voor particulieren en € 4.000 - of zelfs sluiting - voor winkels.

Wat kunt u doen?

Houd u aan de maatregelen.

 • Schroom niet elkaar aan te spreken.
 • Signalen kunt u doorgeven aan de gemeente (via mail op zeist@zeist.nl of bel 14 030)
 • De maatregelen gelden vooralsnog niet voor kinderen, maar ook zij kunnen het virus verder brengen. Gebruik daarom uw logische verstand.
 • Laat dus ook kinderen niet te dicht bij elkaar komen; hoe minder mensen binnen elkaars 1,5 meter, hoe beter. Beperk het aantal vriendjes dat met elkaar speelt tot 1 à 2.
 • Toegang tot speeltuinen is niet verboden, maar ga niet in groepen spelen.

Lees hier het persoonlijk bericht van burgemeester Koos Janssen over de coronacrisis. Dit bericht staat ook in de nieuwsbode van woensdag 25 maart.

Burgemeester Koos Janssen thuis aan het werk zittend aan de eettafel achter een laptop

De weekmarkt in Zeist gaat voorlopig niet door. De maatregel gaat per direct in en daarom is er vanaf donderdag 26 maart voorlopig geen markt.

De reden hiervoor is dat niet iedere marktbezoeker zich aan de 1,5 meter afstand houdt. Het is heel jammer dat dit nodig is. Maar deze maatregel is noodzakelijk om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. De gezondheid van ons allemaal weegt op dit moment zwaarder dan andere belangen.

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen in het kort:

 • samenkomsten zijn verboden tot 1 juni, ook voor minder dan 100 mensen;
 • burgemeesters kunnen optreden, ook in winkels en tegen groepen;
 • handhaving maatregelen met forse boetes en sluiting;
 • heeft 1 persoon koorts, dan blijft het hele gezin thuis.

uitgebreide informatie over de aangescherpte en nieuwe maatregelen

In de gemeente Zeist gaat de politie mensen nadrukkelijk wijzen op de regels. Bij de sportvelden, in het bos en in de speeltuinen houden mensen zich niet aan de regels: houd 1,5 meter afstand. En bent u ziek of verkouden? Blijf dan thuis. Wees zuinig op uzelf en op anderen!

Lees hier de open brief (Pdf, 63 kB) van burgemeester Koos Janssen aan alle inwoners van de gemeente Zeist.

Burgemeester Koos Janssen: “Ook in Zeist houdt het Coronavirus ons bezig. Wees zuinig op jezelf en op de ander. Laten we met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen.”

Bekijk de videoboodschap van de burgemeester op youtube