Nieuws

Coronacrisis: Bericht burgemeester Koos Janssen

Burgemeester Koos Janssen thuis aan het werk zittend aan de eettafel achter een laptop

Beste inwoners en ondernemers,

Al anderhalve week lang fiets ik niet meer ’s ochtends door het centrum van Zeist naar het gemeentehuis om de werkdag te beginnen. Het coronavirus dwingt ook mij thuis te blijven. Vanuit huis doe ik mijn werk, houd ik zo goed mogelijk de verbinding met collega’s en heel graag ook met u. Het is een onnatuurlijke gewaarwording. Júist de samenleving, het onder de mensen zijn, het zelf ervaren wat er buiten leeft, inspireert mij in mijn dagelijks werk. En dat geldt vast voor velen van u.

Daarom schrijf ik u vanuit het hart een persoonlijk bericht vanaf mijn thuiswerkplek. We zijn zo gewend om elkaar te treffen, even een praatje te maken, elkaar in de ogen te kijken. Voorlopig kan dat niet.

Er zijn veel vergaande maatregelen, omdat we allemaal rekening met elkaar moeten houden. Voor onze eigen gezondheid én voor die van de ander. Maandagavond (24 maart) heeft het kabinet deze maatregelen opnieuw aangescherpt. Boa’s en politie kunnen forse boetes gaan uitschrijven als mensen zich niet aan de afspraken houden:

  • geen samenscholingen,
  • minimaal 1,5 meter afstand en
  • vooral thuis blijven.

Het is ongekend dat we elkaar zo moeten aanspreken, maar echt heel hard nodig. We zullen andere manieren moeten vinden om met elkaar in verbinding te zijn. Juist in deze tijd hebben we die verbinding nog meer dan anders nodig.

Deze onzekere situatie vraagt van ons allemaal om sterk te zijn. Om te accepteren dat het is zoals het is. En vooral om te doen wat noodzakelijk is; de maatregelen van de overheid opvolgen. Dat is allerminst eenvoudig. Mensen houden werk, onderneming, het huishouden zo goed mogelijk draaiende en begeleiden tegelijkertijd hun kinderen bij online schoolwerk. Er zijn ook mensen die alleen wonen en juist die reuring van gezinsleden missen. Medewerkers in de zorg en in andere vitale functies werken keihard om anderen te helpen en kunnen zelf juist nauwelijks thuis zijn. Ook in Zeist zijn mensen getroffen door het coronavirus. Zij zijn aan bed gekluisterd of liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen hebben het zwaar. Hen wens ik van harte alle goeds en beterschap.

Gelukkig worden er voorzichtig aan ook mensen weer beter. En vele Zeistenaren hebben prachtige grote en kleine initiatieven bedacht om elkaar door deze lastige tijd heen te helpen. We hebben een lange adem nodig om de situatie het hoofd te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen alles aan kunnen doen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Beste mensen. Houd de moed erin.
Wees zuinig op uzelf. En op de ander.

Hartelijke groet,

Koos Janssen
Burgemeester Zeist