Nieuws

Droog en warm weer vraagt aangepast groenonderhoud

Het is al langere tijd warm en droog en daar passen we ons groenonderhoud op aan. Zo maaien we op dit moment geen gazons en zetten we volop in op water geven.

Extra water voor jonge aanplant

Warm weer maakt dorstig en dat geldt ook voor de natuur. Omdat het al langere tijd erg zonnig is en er nauwelijks regen valt, droogt de natuur flink uit. Planten en bomen die wat ouder zijn, kunnen daar vaak best tegen. Hun wortels hebben zich goed vastgezet in de aarde. Daardoor zijn ze goed in staat om water uit de grond op te nemen. Deze planten en bomen kunnen een langere droge periode vaak wel overleven.
Bij jongere aanplant is dat helaas vaak niet zo. De wortels moeten nog ‘aanslaan’, waardoor ze meer moeite hebben om water uit de grond te halen en de kans groot is dat ze door watergebrek afsterven. Daarom geven we ze in droge periodes extra water.
Dat doen we in de hele gemeente en de hele dag door, met speciale waterwagens. De natuur is echter zo droog, dat extra sproeien voor sommige planten niet genoeg is. Daardoor kunt u her en der planten zien die de droogte niet meer aankunnen. We doen ons best, maar meer sproeien dan we al doen gaat gewoon niet.

Water besparing eigen tuin

Geeft u uw eigen tuin water, onthoud dan dat planten die al meerdere jaren in uw tuin staan wel een tijdje zonder water kunnen. Ze zullen er misschien wat triest uit gaan zien, maar de kans is groot dat ze bij een regenbuitje direct opknappen. Richt uw water daarom op de jonge planten en geef niet meer dan nodig is om te overleven. Zo spaart u water.

Besproeien openbaar groen

Al het water dat nodig is om jonge aanplant in het openbaar groen van water te voorzien, halen de waterwagens bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Natuurlijk gebruiken ze niet het vervuilde rioolwater, maar water dat geen (schadelijke) afvalstoffen meer bevat.

Niet maaien

Door het warme droge weer hebben ook de gazons het zwaar. Daarom maaien we daar op dit moment niet. Het gras is nu zo kwetsbaar, dat maaien de grasmat kapot zou maken. Om de grasmat zoveel mogelijk heel te houden, laten we het gras dus even met rust.

Droogtezorgen

Als het weer gaat regenen, zijn onze droogtezorgen dan direct voorbij? Nee, helaas niet. De grond is zodanig uitgedroogd, dat het water van de eerste regenbuien niet goed in de bodem kan zakken. Pas als het langere tijd gestaag regent kan de bodem weer voldoende water opslaan om de planten en bomen weer van genoeg water te voorzien.