Nieuws

Eerste nest eikenprocessierups bestreden

Het eerste nest met eikenprocessierupsen is gevonden. De gemeente start direct met de bestrijding door de nesten weg te zuigen met een grote stofzuiger. Als inwoners een nest zien, kunnen zij een melding doen. Dit kan via telefoonnummer 14 030 of per mail via zeist@zeist.nl. Deze meldingen zijn vervolgens zichtbaar op een online kaart.

In de eerste periode lopen de rupsen ’s nachts in de boom om te eten. In deze periode worden de nesten weggezogen en afgevoerd. Dit is de meest veilige methode, waarbij geen haartjes vrijkomen. Als blijkt dat er na het wegzuigen toch nog rupsen zitten, komt de bestrijdingsploeg op een later moment terug.

Voorrang

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups geven wij voorrang aan drukbezochte locaties. Bijvoorbeeld langs fietsroutes of de omgeving van scholen, speeltuinen, kinderdagverblijven en zorgcentra. Op deze plekken proberen wij de nesten binnen 24 uur weg te zuigen. Bij locaties met een lager risico kan het langer duren voordat de nesten opgeruimd zijn.

Waarom bestrijding?

Vorig jaar was er veel overlast van de eikenprocessierups. Omdat de haartjes van de eikenprocessierups vervelende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, bestrijdt de gemeente dit ongedierte intensief.