Nieuws

Gratis compost voor inwoners van de gemeente Zeist

Op zaterdag 25 maart kunnen alle inwoners van de gemeente Zeist op verschillende locaties gratis compost ophalen. Wethouder Roy Luca: “Met deze jaarlijkse actie bedanken we als gemeente Zeist onze inwoners voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval.”

Op vertoon van legitimatie kan elke inwoner van de gemeente Zeist bij recyclestation Seysterberg,  tuincentrum Van Ee of bij de Kringloop Zeist gratis één zak compost van 40 liter ophalen. Op Kwikstaartlaan 13 is het mogelijk om zelf compost te scheppen. Neem in dat geval zelf iets mee om de compost in te vervoeren, zoals vuilniszakken of een mand. Grote aanhangers worden geweigerd.

Milieuvoordelen

De hoeveelheid groente-, fruit- en tuinafval (gft) die in 2016 in de gemeente Zeist is opgehaald is 98 kilo per inwoner per jaar. Dat staat gelijk aan het gewicht van een stevige, volwassen man. Het gescheiden houden en het aanleveren van gft levert veel milieuvoordelen op. Het vermindert de afvalberg en door gft om te zetten in compost krijgt afval een herbestemming als bodemverbeteraar voor land- en tuinbouw. Ook wordt er biogas van gemaakt.

Wethouder Roy Luca: “We zien dat steeds meer inwoners van de gemeente Zeist hun afval scheiden. Zij krijgen ingezameld gft nu terug in de vorm van compost.” Wethouder Luca is van 9 tot 10 uur aanwezig op recyclestation Seysterberg om compostzakken uit te delen.

Workshop composteren

Zelf leren composteren? Bij de Boswerf wordt op woensdag 29 maart van 14.00 tot 16.30 uur in samenwerking met het Platform Stadslandbouw Zeist een workshop gegeven. Aanmelden kan via m.bours@odru.nl of bel 06-55291674 (maandag, dinsdag, donderdag, tijdens kantooruren).

Locaties en openingstijden

Compostzakken:

Recyclingstation Seysterberg: Zandbergenlaan 2, Huis ter Heide, van 9.00 - 16.00 uur.
Tuincentrum Van Ee: Arnhemse Bovenweg 15-b,  9.00 - 17.00 uur.
Kringloop Zeist: Johannes Postlaan 4 van 10.00 - 16.00 uur.

Losse compost:

Kwikstaartlaan nr. 13 van 12:00 – 16:00 uur.
De losse compost is afkomstig van het eigen Zeister groen- en snoeiafval dat bij Van Dorresteijn in Soest verwerkt is tot keurcompost.

Zo lang de voorraad strekt

Compost is verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt. Compost die na 25 maart over is, kan de dagen erna worden opgehaald. U kunt bellen met de afhaallocaties of er nog compost voorradig is.