Nieuws

Raad beslist over idee van Z-Battle winnaar Tije

Dinsdagavond 10 juli 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van een klimbos in Zeist.  De raad stemde onder toeziend oog van een volle publieke tribune in met de uitwerking van het idee van de 10-jarige Tije Küpers uit Zeist.

Het plan wat gisteravond voorlag gaat over een klimbos op sportpark Dijnselburg, op de ligweide van het zwembad. Het moet een laagdrempelig klimbos worden; met een brede openstelling en betaalbare tarieven.  Het klimbos moet bijdragen aan de ambitie om kinderen in Zeist meer te laten bewegen en buiten spelen. Een klimbos is goed voor de motorische ontwikkeling van de jeugd en een leuke manier om sportief bezig en even weg van de mobieltjes te zijn. Daarnaast geeft een klimbos een boost aan Zeist qua voorzieningenniveau en specifiek aan de locatie Dijnselhoek. Het past bij de ambitie die daar leeft om meer (outdoor) activiteiten te ontplooien.

Volle raadszaal

Dat Tije niet de enige Zeistenaar is die op een klimbos zit te wachten werd gister wel duidelijk. De publieke tribune zat vol met 100 kinderen die speciaal waren gekomen om het plan van Tije te steunen.  De klas van Tije (groep 7 van basisschool Ichtus) had zelfs spandoeken gemaakt. Ook het Jeugdjournaal was aanwezig om opnames te maken van deze bijzondere gebeurtenis. Dat een jongen van 10 jaar op deze manier de politieke besluitvorming kan beïnvloeden, dat zien ze niet iedere dag!

Ideeënwedstrijd

Tije won in de zomer van 2016 de junior Z-Battle met zijn idee om ergens in Zeist een klimbos te realiseren. Doel van de Z-Battle was destijds vernieuwing van de lokale democratie, de Z-Battle was een experiment om inwoners van Zeist veel directer te laten meedenken- en beslissen over vernieuwende ideeën voor Zeist.  De gemeenteraad heeft destijds de belofte gedaan alle winnende ideeën zo goed mogelijk te faciliteren.  Tije zelf bleef aan de lat staan voor zijn initiatief, maar de gemeente heeft de jeugdige winnaar op alle fronten gesteund bij het verder vormgeven van de plannen.  Zo is er geholpen bij het uitvoeren van benodigde (ecologische- en haalbaarheids-) onderzoeken, het zoeken naar een geschikte locatie en het selecteren van de juiste partners. Dit is niet over één nacht ijs gegaan, het heeft tijd gekost om het plan goed uit te werken. Maar Tije is beretrots op het plan dat er nu ligt.

Opening

De bouw van het klimbos start na de zomer, als de ligweide niet meer wordt gebruikt voor zwembadactiviteiten.  Naar verwachting is het klimbos medio volgend jaar klaar voor gebruik. Vrijwel alle fracties hebben Tije beloofd dat zij graag samen met hem de hoogte in willen gaan bij de opening van het klimbos!