Meldpunt voor signalen over eenzaamheid

Om eenzaamheid te verminderen hebben wij een signaalpunt tegen eenzaamheid geopend. 'Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid' is een punt waar iedereen die zich zorgen maakt over een eenzaam persoon, hulp kan inschakelen. Een professional van welzijnsorganisatie MeanderOmnium reageert dan binnen 48 uur op de melding en zoekt contact met deze persoon. Besproken wordt of die persoon eenzaamheid ervaart, en wat er mogelijk is om dat te verminderen.

Iedereen kan bij het 'Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid' terecht. Op onze website staat meer informatie en kan een signaal worden doorgeven. Ook kunnen inwoners bij de wijkservicepunten binnenlopen om een signaal door te geven. Dat kan via:

  • De Koppeling (De Clomp 1904);
  • het Binnenbos (Hoog Kanje 186);
  • Wijkservicepunt Noord (Johan van Oldenbarneveltlaan 103);
  • en ’t Noorderpunt (Laan van Vollenhove 1014).

Cijfers over eenzaamheid

De GGD meet elke 4 jaar de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van inwoners in onze gemeente. 35% van de ouderen (65+) ervaart gevoelens van eenzaamheid, 8% voelt zich ernstig eenzaam en bij 12% wordt sociale isolatie ervaren. Eenzaamheid komt ook bij volwassenen (19 tot 65 jaar) voor. Zo voelt 11% van de volwassenen zich ernstig eenzaam. Mogelijk neemt eenzaamheid (onder ouderen) toe vanwege het coronavirus. Wij vinden het belangrijk om hier iets tegen te doen.