Optimaal ruimtegebruik

De tiny house van Anette Peerboom staat nog een beetje verloren op het grote grasveld van het Waterwinpark. Maar over een half jaar moeten de andere 5 huisjes er ook staan. Dan is er een klein nieuw ‘wijkje’ geboren, midden in Zeist. De buitenkant van de woning is bekleed met vierkante plankjes van cederhout. Natuurlijk materiaal dat goed is bestand tegen invloeden van buitenaf.

Al heerlijk geslapen

“Het voelt nog wat onwerkelijk, maar ik heb er deze eerste week heerlijk geslapen.” Vol trots vertelt Anette dat ze de woning helemaal zelf, met hulp van haar vader en vriend, heeft ontworpen en gebouwd. “De afgelopen zeven jaar heb ik op zeven verschillende plekken gewoond. Ik was op zoek naar een kleine, betaalbare woning. In deze tijden is dat niet eenvoudig. Ondanks mijn vaste baan kan ik nog niet voldoende hypotheek krijgen. Voor mij is dit een hele fijne optie om te kunnen sparen voor later.”

Wethouder Laura Hoogstraten beaamt dat: “Daarom hebben we deze pilot in het leven geroepen. Dit is een hele mooie oplossing voor mensen die op deze manier willen wonen. De locatie is bestemd voor woningbouw. Maar het duurt nog even totdat er daadwerkelijk bebouwd gaat worden. Tot die tijd maken we optimaal gebruik van de beschikbare grond.”

Het huisje is eigendom van de betreffende bewoner. De grond huren ze voor vijf jaar van de gemeente, die op deze manier quite speelt.

Meeste spullen weggedaan

Als goudsmid is Anette gewend om met haar handen te werken. Maar een huis bouwen is andere koek. “Gelukkig hebben we vaardige mensen in de familie, waaronder een aannemer en een bouwfysicus. Door corona moest de juwelier waar ik werk tijdelijk sluiten. Vervelend voor mijn baas, maar voor mij was de vrije tijd meer dan welkom. Het afgelopen half jaar was ik iedere vrije dag te vinden in de loods van mijn ouders in Limburg, waar we het huisje hebben opgebouwd. Daarvandaan is het bouwwerk op een trailer hier naartoe gebracht.”

De woonoppervlakte is 25 vierkante meter. Het hoogste punt is vier meter. Voor haar slaapruimte heeft Anette een soort loft gebouwd. “Viervijfde van mijn spullen uit mijn vorige woning heb ik weggedaan. Ik heb nu zelfs nog ruimte over.” Een volgende stap is verdere verduurzaming, zoals zonnepanelen of een sedumdak. Eerst nog even opnieuw geld sparen.

Veel aandacht

Het huisje trekt veel bekijks. De omwonenden zijn heel enthousiast en behulpzaam, vertelt Anette. Als het meezit, organiseren we komend voorjaar een open huis voor de buurt en geïnteresseerden. Voor nu zijn de ontwikkelingen te volgen op Instagram via ‘tinyhousezeist’."

Anette Peerboom in haar tiny house
binnenkant van het tiny house van Anette Peerboom
Anette Peerboom voor haar tiny house samen met wethouder Laura Hoogstraten
Anette Peerboom en wethouder Laura Hoogstraten