RMN leegt groene container in zomermaanden wekelijks

De zomer komt er weer aan en in opdracht van gemeente Zeist leegt RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) dan iedere week de groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). In de groene container (‘kliko’) mogen ook etensresten. In de periode van 17 juni tot en met 30 augustus kunnen inwoners elke week hun groene container op de juiste inzameldag vóór 7.30 uur aan de weg plaatsen.

Oproep

Wethouder Wouter Catsburg: "Een deel van onze inwoners gooit etensresten bij het restafval. Ze willen voorkomen dat de GFT-container stankoverlast geeft. Maar nu RMN de GFT container in de zomermaanden wekelijks leegt, is dat niet meer nodig. Restafval wordt verbrand en dat kost veel geld voor de gemeente– en dus voor de belastingbetaler. Groente-, fruit- en tuinafval wordt hergebruikt voor onder meer compost. Mijn oproep is daarom: gooi uw etensresten in de groene container!"

Voordelen

Er zijn veel redenen om GFT gescheiden in te zamelen. Er wordt maar liefst 80% van het GFT verwerkt tot compost en groen gas. Het verwerken van GFT tot compost is goedkoper dan verbranden. Daarnaast zorgt de verwerking tot compost en groen gas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Doordat RMN de container vaker leegt, raakt deze niet overvol en voorkomen we stankoverlast.

Inzamelschema

De extra inzamelrondes lopen tot en met 30 augustus. De rest van het jaar leegt RMN de GFT container iedere twee weken. Op de website van RMN kunnen inwoners, na het intypen van postcode en huisnummer, zien op welke dag RMN in hun straat langskomt. Handig is ook de gratis RMN app waar inwoners de ophaaldagen snel kunnen terugvinden. Deze app geeft meldingen wanneer de inwoner welke container kan aanbieden.

Wat mag er in de container voor GFT?

  • groente- fruit- en tuinafval
  • eierschillen
  • koffiefilters met koffiedik 
  • klein snoeisel
  • etensresten (waaronder gekookt voedsel, vis en vlees ook graatjes en botjes)

Meer informatie is te vinden op de scheidingswijzer op de website van RMN (na het invoeren van postcode en huisnummer) of in de gratis RMN-app.

Voorkom (stank)overlast

Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig de container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Onderin de container kan de inwoner een oude krant of stro neerleggen om het aankoeken van de resten te voorkomen. Voor het bestrijden van de insecten kan de inwoner onder andere zout of klimop gebruiken. Deze en meer tips staan op de website van RMN en in de RMN App.