Gearchiveerd weblog Samen verder Den Dolder

Bij inwoners in en rondom Den Dolder zijn er veel zorgen en vragen over de veiligheid. De gemeente en Aventurijn-Altrecht begrijpen deze gevoelens. Wij vinden het belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Op deze pagina vindt u alle beschikbare informatie over de maatregelen die we in samenwerking met politie hebben getroffen om de veiligheid te verbeteren, gesprekken die we voeren met inwoners en ondernemers en met andere partijen.

Wijkteam bij u in de buurt

Medewerker Sociaal Team en Wijkmanager bij de buurtmobiel in Den Dolder.

De afgelopen weken hebben veel mensen hun vragen en zorgen gedeeld bij de buurtmobiel die dagelijks bij het winkelcentrum in den Dolder heeft gestaan. We zijn blij met alle suggesties voor de verbetering van de veiligheid en de leefbaarheid. Diverse acties en maatregelen om de overlast terug te dringen en het veiligheidsgevoel terug te brengen, zijn in gang gezet.

Het wijkteam is steeds in Den Dolder aanwezig voor al uw vragen over leefbaarheid en veiligheid op:

 • dinsdag 14.00 - 17.00 uur bij winkelcentrum Den Dolder (buurtmobiel)
 • vrijdag 16.00 - 19.00 uur in de Maria Christinakerk

Uiteraard kunt u het wijkteam Den Dolder e.o. ook telefonisch bereiken via 14 030.

Openbare verlichting

Monteur van lantaarnpalen staat op het dak van een autobus en repareert de lantaarnpaal.
Reparatie van lantaarnpalen in Den Dolder

Zaterdag 28 oktober 2017

Bij het wijkteam van Den Dolder is doorgegeven dat er een paar kapotte straatlantaarns waren langs het Deltapad en de Willem Coxlaan. Deze zijn donderdag 26 oktober vervangen. Kapotte straatverlichting kan een gevoel van onveiligheid geven. Meld kapotte straatlantaarns daarom bij de gemeente via het online meldformulier of via telefoonnummer 14 030.

Angst bespreken met je kinderen

Donderdag 26 oktober 2017

De veiligheidsgevoelens en leefbaarheid in Den Dolder hebben een stevige knauw gekregen. Kinderen merken dat ook. Hebt u vragen of hulp nodig over hoe u hierover met kinderen praat? Of hebt u zelf hulp nodig? Neem contact op met:

Meld misdaad anoniem

Logo van de politie met blauwe letters

Donderdag 26 oktober 2017

Tijdens de bijeenkomsten in Den Dolder is door inwoners genoemd dat er drugsdealers in Den Dolder wonen. Weet u meer of ziet u een verdachte situatie? Meld dit dan bij de politie. Dit kan anoniem via Meld misdaad anoniem via 0800 7000 en www.meldmisdaadanoniem.nl

Huis-aan-huis brief terugkoppeling informatiebijeenkomsten

Informatiebijeenkomst in de Maria Christinakerk te Den Dolder op zondag 22 oktober

Woensdag 25 oktober 2017

Donderdag 26 oktober valt er een huis-aan-huis brief op de mat in Den Dolder, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Bilthoven Noord.

Zondag 22 en maandag 23 oktober hebben we in 3 intensieve bijeenkomsten met elkaar gesproken over de gebeurtenissen van de afgelopen weken en de impact daarvan. We hebben waardering voor de waardigheid en het respect waarmee de gesprekken zijn gevoerd. Het is ons meer dan duidelijk dat er veel zorgen en veel vragen zijn. In deze brief leest u een compacte terugkoppeling van deze bijeenkomsten mét concrete toezeggingen en maatregelen.

Lees hier de verstuurde huis-aan-huis brief (PDF 177 kB)

Uit de media

Woensdag 25 oktober 2017

Contactgegevens buurtcoaches Altrecht

Dinsdag 24 oktober 2017

Samen met de gemeente en politie zetten de buurtcoaches van Altrecht zich in om de rust te waarborgen. Kijk hier voor de directe contactgegevens

Sprekers bijeenkomsten 22 en 23 oktober

Op het podium ziet u van links naar rechts: Roxanne Vernimmen, Floor van Dijk, Carsten Herstel, Ad Sanders, Roland de Kruijk en Koos Janssen.
Op het podium ziet u van links naar rechts: Roxanne Vernimmen, Floor van Dijk, Carsten Herstel, Ad Sanders, Roland de Kruijk en Koos Janssen.

Dinsdag 24 oktober 2017

Wie waren de sprekers tijdens de drie bijeenkomsten op 22 en 23 oktober in de Maria Christinakerk in Den Dolder?

Koos Janssen, burgemeester:

“Hoe komen we samen verder na de vermissing en dood van Anne? Veiligheid is van ons allemaal en helaas heeft ons veiligheidsgevoel met deze verschrikkelijke gebeurtenis een flinke knauw gehad. Het dagelijkse rondje loop je nu niet meer onbekommerd. Het moet weer normaal worden en veilig voelen in Den Dolder. Veiligheid is niet een kwestie van woorden maar een kwestie van doen. En daar kunt u mij op aanspreken!” Lees hier de volledige speech (PDF 75 kB).

Carsten Herstel, directeur-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie:

“Ik realiseer mij dat u zich ernstig zorgen maakt en ik wil dat u weet dat het ministerie die zorgen heel erg serieus neemt. Het heeft de hoogste prioriteit bij minister Blok om de belangrijkste feiten nu op een rij te krijgen. Het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd door de inspectie van Gezondheidszorg moet aantonen of alle regels zijn gevolgd of niet. Ik besef mij dat we Anne hier helaas niet mee terug krijgen. Maar ik beloof met de hand op het hart dat we deze casus tot de bodem gaan uitzoeken.”

Roxanne Vernimmen, bestuurder Altrecht:

“De vermissing en dood van Anne Faber is een verschrikkelijke gebeurtenis die met geen mogelijkheid te bevatten is. Het heeft ook heel veel impact gehad op de medewerkers en bewoners van Altrecht. Ik voel met u mee. Het gevoel van onmacht rondom gebruik van drank en drugs is echt een thema en dat merken wij zelf ook. We gaan serieus kijken hoe we het drang- en drugsgebruik op een andere manier kunnen aanpakken dan dat we nu doen. Verder was er ook onduidelijkheid over wat een buurtcoach wel of niet mag doen. We gaan daarom opnieuw met de buurtcoaches om de tafel om te bespreken wat zij wel en niet mogen doen om de veiligheid te waarborgen.” Lees hier de volledige speech (PDF 7 kB).

Floor van Dijk, bestuurder Aventurijn:

“Ook ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. En ik wil samen met u kijken hoe we nu verder gaan. Ik wil proberen om alle vragen die er leven zo goed mogelijk te beantwoorden en u een inkijk te geven in wie wij zijn en wat wij doen. Tot nu toe merk ik dat er onder alle vragen twee grote vragen zijn die steeds weer terugkomen.  ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’ en ‘wat moeten we doen om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurd?’

Het zijn vragen waar helaas geen simpel antwoord op te vinden is. Er zijn zoveel partijen die met deze twee vragen te maken hebben dat ik ze niet zomaar kan beantwoorden. Maar wat ik wel kan vertellen is dat er ondertussen meerdere onderzoeken zijn gestart en dat er onlangs vier inspecteurs langs zijn geweest om onderzoek te doen in de kliniek.

Als ik hier een maand geleden voor u had gestaan, dan stond ik hier nog met trots te vertellen over Aventurijn en het werk wat we met zijn allen doen maar dit is nu geheel ongepast. Ik sluit graag af met een quote uit een brief die ik van een patiënt kreeg die in het verleden bij ons onder behandeling is geweest – ‘Zo zonde dat deze tragedie het kan verpesten voor zoveel welwillenden’.” Lees hier de volledige speech (PDF 126 kB).

Politie en openbaar ministerie:

Bij de eerste bijeenkomst spraken ook Ad Sanders (onderzoeksleider van de politie)  en Roland de Kruijk (openbaar ministerie). De heer Sanders sprak over de zoektocht naar Anne en de heer De Kruijk gaf uitleg over het onderzoek en legde uit wat het betekent dat de verdachte (en daarmee ook het onderzoeksteam) in beperking zit en dat er op dit moment weinig gezegd kan worden. Bij de derde bijeenkomst was Jan Dirk Bogerd aanwezig namens de politie. Hij zei: “Ik vind het erg mooi om te zien hoeveel burgerkracht hier heerst en dat hebben we meer dan ooit nodig. Dus als u iets verdachts ziet, meld het dan en bel meteen de politie, bel 112. Wij hebben namelijk concrete aanwijzingen nodig voordat we iets kunnen ondernemen en hoe meer aanwijzingen u ons geeft hoe beter. Blijf dat melden A.U.B. want de politie wil niets liever dan boeven vangen!”

Informatiebijeenkomst maandag 23 oktober

Maria Christinakerk
Maria Christinakerk in Den Dolder

Maandag 23 oktober 2017

Er wordt een informatiebijeenkomst gehouden op maandag 23 oktober in de Maria Christinakerk in Den Dolder. De bijeenkomst duurt van 15.00-17.00 uur.

Eerder vonden twee informatiebijeenkomsten plaats op zondag 22 oktober.

We hebben er bewust voor gekozen om de bijeenkomst in de Maria Christinakerk te houden. In deze setting (max. 200 mensen) kunnen de bestuurders van de aanwezige organisaties het persoonlijke gesprek aangaan. En zo iedereen de aandacht en geborgenheid geven die nodig is.

Verslag informatiebijeenkomst zondag 22 oktober 16:30 uur

overzicht publiek tijdens informatiebijeenkomst
Burgemeester Koos Janssen spreekt aanwezigen toe tijdens de informatiebijeenkomst

Zondag 22 oktober 2017

Tijdens de informatiebijeenkomst op zondag 22 oktober werden inwoners van Den Dolder geïnformeerd over de maatregelen rond veiligheid en leefbaarheid in Den Dolder. Vertegenwoordigers van Gemeente Zeist, Politie,  Openbaar Ministerie, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Altrecht en Aventurijn vertelden de  inwoners over de achtergronden. Maar luisterden ook naar de inwoners. Na deze toelichting konden mensen één op een vragen stellen aan de vertegenwoordigers van de zes aanwezige organisaties. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Er werden ook kritische noten gekraakt. Niet iedereen heeft zijn vragen kunnen stellen. Daarom zijn we de komende tijd ook zichtbaar in Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin en blijven we in gesprek met inwoners om hun zorgen in acties om te zetten.

Gedurende de bijeenkomst werd er respectvol naar elkaar geluisterd. Ook ontstonden er veel gesprekken tussen bewoners onderling.

 • Burgemeester Koos Janssen

“We hebben vanavond niet alle antwoorden op uw vragen. Maar wat wij vanavond horen gaat ons helpen de antwoorden te vinden. We wachten niet op de Haagse discussie maar kijken wat wij nu al kunnen doen om de veiligheid in Den Dolder op een hoger niveau te krijgen.”

In totaal waren er zo’n 185 mensen aanwezig. Wat bracht deze mensen naar de informatiebijeenkomst?

 • Rosalie

“Ik ben veel met de vermissing van Anne bezig geweest. Ik vind het onvoorstelbaar dat je als 20 jarige vrouw om 19.00 uur in de avond niet buiten kan fietsen. ”

 • Marnix

“Wat mij aangrijpt is dat het iedereen had kunnen zijn. Dat maakt ook dat ik benieuwd ben hoe we na deze drie weken verder gaan. ”

 • Henk

“ Dit is een plons in een emmer die al gevuld was. En van ‘we gaan in gesprek heb ik genoeg gehoord.’ Ga eens wat doen! Praten moet geen doel zijn.”

 • Naomi

“Het is zeker niet tof wat er gebeurd is. Maar het feit dat mensen nu iedereen over een kam scheren daar kan ik niet tegen. Van alle mensen die er zitten zijn er misschien drie rotte appels. Ik heb echt nooit last van die mensen. Je wilt ook niet weten wat voor mensen er in de rest van Nederland lopen.”

Heeft u suggesties of vragen? Wij horen ze graag. Neem contact op via telefoonnummer 14 030 of mail naar zeist@zeist.nl dan nemen wij contact met u op.

Bewoners aan het woord

Wijkmanager Den Dolder aan het praten met een inwoner zittend in 2 stoelen voor de buurtmobiel.
Wijkmanager Den Dolder in gesprek met inwoners_foto Mel Boas

Zaterdag 21 oktober 2017

 • Edith

“Weet je wat ik nou zo vreselijk vind? Zo vreselijk dat ik dáár een stuk over in de krant zou willen. Laat ik voor stellen, ik vind het verschrikkelijk. Maar ik maak mij druk om welbewuste mensen die tijdens het rijden op hun telefoon kijken en appen. Daar gebeuren heel veel ongelukken mee. Hoe vaak gebeurt dit nou? Dit is een heel vervelend incident. Mijn schoondochter heeft ook in een kliniek gewerkt en in iedere kliniek kun je drugs kopen. Waar is de nuchterheid van mensen gebleven? Er is altijd een risico! We moeten toch ook leven, ze zitten hier al 100 jaar.”

 • Kees

“Zolang als ik leef dus al 60 jaar is er veel ophef over de kliniek. Het is dat ik de petitie niet 66x mocht invullen anders had ik het gedaan. Ik vind dat die gasten weg moeten, de zware delinquenten. Reinaerde en de mensen die daar wonen met een geestelijke handicap mogen direct allemaal terug komen. Maar die zware gasten flikkeren alles van zich af hier in het dorp. En misschien lopen hier nog wel meer gasten rond zoals Michael P. Mijn dochters kunnen hier niet veilig rondlopen. Deze lui moeten gewoon weg. Wegplaatsen en hopen dat ze nooit meer terug komen. Protesteren dat de deuren hier dichtgaan. Die externe onderzoeken worden met de mantel der liefde afgeschermd. Verwacht dat er niks gebeurt met de uitkomsten.”

Peter van der Laan, hoogleraar reclassering, was donderdag 19 oktober te gast bij Nieuwsuur

Vrijdag 20 oktober 2017

Hoogleraar reclassering Peter van der Laan was donderdagavond 19 oktober te gast bij Nieuwsuur. Hij bepleit daarin de verruiming van tbs-gronden om het de rechter makkelijker te maken.

Lees en bekijk hier de reportage

Golfsociëteit De Lage Vuursche: geen hinder, wel alerter

Foto van een lege golfbaan met bomen aan de horizon.
Golfsociëteit De Lage Vuursche en de Willem Arntsz Hoeve zijn directe buren.

Vrijdag 20 oktober 2017

“Natuurlijk hebben de gebeurtenissen rondom Anne Faber diepe indruk op ons gemaakt”, vertelt Arnoud de Jager, directeur van Golfsociëteit De Lage Vuursche. De golfclub is de directe ‘buurman’ van de Willem Arntsz Hoeve. De Jager geeft aan geen hinder te ondervinden van de kliniek even verderop. “Als er zich een keer iets voordoet, zijn de lijntjes met de wijkagent en Altrecht kort.”

Veiligheid voorop

De Jager geeft aan dat de gebeurtenissen van de afgelopen weken de medewerkers wel alerter hebben gemaakt. De Jager: “We kijken met andere ogen naar de beveiliging in en om het gebouw. Deuren die eerder openstonden, hebben nu een automatisch slot. Sinds maandag is een beveiliger ingeschakeld om het personeel dat ’s avonds het restaurant afsluit, te ondersteunen. Het kost wat, maar de veiligheid van onze mensen is het waard”. Ook de verlichting aan het gebouw en op de parkeerplaats is een punt van aandacht voor De Jager. “Alles om de kans op ongewenste situaties zo klein mogelijk te maken.”

Bewoner aan het woord

Vrijdag 20 oktober 2017

Een mevrouw die anoniem wil blijven

“Er gebeuren rare dingen. Waarom wordt er overdag op straat alcohol gedronken? Daar zitten wij Doldernaren helemaal niet op te wachten. Ik woon 20 jaar in Den Dolder en het gebeurt allemaal in je “achtertuin” daarom ben ik er ook zo boos over. Ook ben ik heel verdrietig en ik voel mij machteloos. Het is geaccepteerd als normaal. Iedere keer verschuiving van type patiënten. Die andere categorie heeft problemen gebracht. We zitten niet op die mensen te wachten. Je voelt je onveilig en ze behandelen je onbeschoft door je na te roepen. De kliniek zou gesloten moeten worden voor de zware delinquenten. Dat zou de enige manier zijn of een goede tussenweg die een goed gevoel geeft. Heb geen enkel  vertrouwen in de gemeente. Met alle signalen is nooit iets gedaan. Het blijft aaien en paaien. Ik zie ook nooit politie. Er moet worden opgekomen voor het algemeen belang. Waarom moet ík dat doen als inwoner? Ik ben 71. Ik wil mijn oude dag prettig doorbrengen door in alle rust en comfortabel te leven. Ik durf niet eens alleen te fietsen in de omgeving van centrum Maliebaan. Als individuele burger voel je je machteloos.”

Eleanor Platt initiatiefneemster condoleanceregister

Ondertekening condoleanceregister door wethouders Fluitman, Jansen en Luca

Donderdag 19 oktober 2017

“Ik voelde de emotie en wilde iets doen. Daarom is er geld ingezameld voor bloemen voor de familie en hebben we een condoleanceregister gestart voor iedereen die zijn of haar medeleven wil uiten. Dit register stond eerst bij mij thuis. We ontvingen mensen uit de buurt. Ze kregen koffie en wat lekkers en konden in het condoleanceregister schrijven. Nu staat het register hier in Woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide. Een centrale plek waar iedereen die dat wil naar toe kan.”

Vanmiddag bezochten ook wethouders Fluitman, Luca en Jansen het woonzorgcentrum en hebben zij ook in het condoleanceregister geschreven.

Reacties die bij Altrecht zijn binnengekomen

Donderdag 19 oktober 2017

Er leven veel vragen over de rol van Aventurijn. Daarbij spelen heftige emoties, en dat is heel begrijpelijk. Maar soms leiden die emoties ook tot bedreigingen van medewerkers van Aventurijn. Aventurijn heeft besloten daartegen aangifte te doen. Hier heeft de pers over gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan heeft Aventurijn veel steunbetuigingen ontvangen, hieronder 2 voorbeelden:

 • Marjolein (naam is gefingeerd)

Vorige week is er iets vreselijks gebeurd en ik heb als reactie daarop aan jullie (Altrecht) een hele nare mail gestuurd. Ik heb daar oprecht heel veel spijt van…Vanuit mijn woede, frustratie en machteloosheid deed ik iets wat niet mag en kan. Het zit me dwars dat die nare woorden nu terecht zijn gekomen bij mensen die het beste met andere mensen voor hebben, die hun werk doen. Jullie dus. Het moet voor jullie allemaal ook een vreselijke tragische gebeurtenis zijn. Ik heb mijn leermomentje gehad en wens jullie alle mogelijke sterkte voor de komende periode.

 • Mailer wil anoniem blijven

Lieve mensen, ga zo door en laat je niet ontmoedigen! Jullie hebben niet voor niks gekozen voor dit beroep, hou vol en trek al de negatieve woorden je niet persoonlijk aan. Jullie zijn hard nodig, bedankt dat jullie dit zware werk aankunnen! Jullie zijn geweldig.

Huis-aan-huis brief en veelgestelde vragen en antwoorden

Wijkteam Den Dolder in gesprek met inwoners _ foto Mel Boas

Woensdag 18 oktober 2017

De tragische dood van Anne Faber heeft veel inwoners van deze wijk en de hele gemeente diep geraakt. Tijdens de vele contacten met bewoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben wij gehoord dat het verdriet en de angst bij velen bij wijze van spreken bijna letterlijk de huiskamer is binnengedrongen. Vandaag valt er bij de inwoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin een huis-aan-huisbrief op de mat.

In die brief informeren wij, Aventurijn en de Gemeente Zeist, de inwoners over de maatregelen die we in samenwerking met de politie hebben getroffen om de leefbaarheid, veiligheid en veiligheidsgevoel te bevorderen. Ook gaan we in op de meest gestelde vragen die in de afgelopen week zijn gesteld tijdens het zogenaamde ‘huiskamergesprek’ op woensdag 11 oktober, de vele gesprekken bij de Buurtmobiel die dagelijks in het winkelcentrum van Den Dolder en omgeving aanwezig is en in de diverse brieven en e-mails aan Aventurijn en het gemeentebestuur.

Op 22 en 23 oktober worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor inwoners.


Vijver Blookerpark wordt weer gevuld

Vijver in Blookerpark wordt weer gevuld

Woensdag 18 oktober 2017

Het Blookerpark en de vijver is een plek die bij velen nog lang een naar gevoel geeft. Duikers van de brandweer, afzetlinten, lichtmasten om het zoekwerk ’s avonds voort te kunnen zetten.... De fiets van Anne Faber werd er gevonden. De vijver is leeggepompt om verdere sporen te zoeken. Sinds dinsdag 17 oktober wordt de vijver weer gevuld.

De vijverbak vertoonde wat scheurtjes en krasjes, die eerst zijn hersteld. Daarom kon de vijver niet eerder worden gevuld. Het vullen met duizenden liters water moet voorzichtig gebeuren. Naar verwachting duurt het vullen tot 18 of 19 oktober. Brandweer Zeist (VRU) verzorgt het vullen van de vijver. Vitens heeft aangegeven de kosten van het water voor eigen rekening te nemen. Ook het gazon wordt hersteld. Er is graszaad ingezaaid.

Vissen

De vissen, dat is een ander verhaal. De Zeister Hengelaars Vereniging (ZHV) houdt in Zeist de visstand in de viswateren in de gaten. Marcel van Eck, voorzitter van de ZHV, vertelt over de betrokkenheid van de ZHV bij de vijver: “Toen de vijver werd leeggepompt, zagen we dat de politie de vissen uit de vijver haalden om ergens anders weer uit te zetten. We hebben toen een stuk of negen schepnetten van onze vereniging aangeboden, dat maakte het werk een stuk makkelijker. Want er zat veel vis in de vijver, bijvoorbeeld snoek, brasem en stekelbaars en ik schat wel een stuk of 100 schubkarpers. We konden de politie verder niet helpen met het vangen van de vis, want zij moesten natuurlijk alle mogelijke sporen veilig stellen.”

Lage temperatuur

De vissen zijn nu tijdelijk ondergebracht in een vijver van de KLPD in Driebergen. Van Eck: “We brengen ze rond februari weer terug naar de vijver van het Blookerpark. We houden het juiste moment in de gaten, want hier spelen twee belangrijke punten mee. Het  eerste punt is de waterkwaliteit. De vijver wordt nu met kraanwater gevuld en daar kan vis niet in leven. Het duurt een paar maanden voordat het water zich weer heeft ontwikkeld tot natuurlijk viswater. Het tweede punt is de watertemperatuur. Het overplaatsen van vissen kan het best bij een lage watertemperatuur gebeuren. Vissen hebben bij lage temperatuur het minst last van stress en zijn dan ook het minst gevoelig voor ziektes.” Mede door de goede zorgen van de ZHV zal er in het voorjaar dus weer volop vis in de vijver te vinden zijn.

Fontein

De gemeente plaatst de fontein na de winter weer terug in de vijver. Deze wordt elk najaar verwijderd en in de opslag schoongemaakt. Dat is dit jaar dus iets eerder gebeurd dan was gepland.

Bewoners en ondernemers aan het woord

Sociaal Team en Wijkmanager bij de buurtmobiel in Den Dolder.

Dinsdag 17 oktober 2017

 • Wil uit Den Dolder

“Scheer niet alles over een kam. Ik woon hier al jaren maar ik heb er nooit over nagedacht dat er mensen met zo’n zware achtergrond wonen. Maar nu wel. 100% veiligheid kun je nooit garanderen maar ik vind dat er vanuit Den Haag ook wat moet gebeuren. Want met al die bezuinigingen op die klinieken en de veiligheid wordt het een stuk onveiliger. 25 jaar geleden was er zichtbare beveiliging, dat willen we terug.”

 • Een mevrouw die graag anoniem blijft

“ik roep al jaren dat het onveilig is. Er lopen vreemde figuren rond waarbij je je niet veilig voelt.Mijn dochter studeert in Utrecht en reist iedere dag heen en weer. Toch voelt ze zich in Utrecht veiliger dan in Den Dolder. De afgelopen weken heb ik haar opgehaald, je moet er toch niet aan denken dat er iets met je kind gebeurt. Ik bracht haar ook altijd naar de manege. En dan denk je ‘als ze groter worden kunnen ze wel alleen gaan’ maar dat kan dus niet. Zelfs niet als je 20 bent. Er zal iets moeten gebeuren maar de oplossing weet ik ook niet 1,2,3.”

 • Jan uit Den Dolder

Al jaren woon ik in Den Dolder. Mijn kinderen zijn opgegroeid tussen alle gekken. Maar die zware criminelen moet je hier weghalen. Mijn zwager werkte vroeger ook in de kliniek. Er was toen meer beveiliging. De kliniek was “veilig” maar met de komst van zwaardere gevallen is de beveiliging niet toegenomen maar juist afgenomen. Iedereen heeft recht op terugkeer in de samenleving. Maar die zware gevallen moeten naar Vught.”

 • Arjan Uit Den Dolder

Ik woon hier nog maar twee jaar maar met veel plezier. Mijn mening is dat we eerst de onderzoeken moeten afwachten. Je kunt de verkeerde mensen óveral tegenkomen. Ik voel mij hier veiliger dan in Friesland waar ik jaren gewoond hebt. Daar waren jongeren die voor veel overlast zorgde omdat zij zich verveelde. Hierdoor voelde ik mij minder veilig. In Den Dolder heb ik dat nooit gehad. Dus ik zou zeggen maak haast met het onderzoek! En het zou mij niet verbazen als de verdachte in deze zaak hoe dan ook binnen korte tijd was vrijgekomen. Dus heb geduld en relativeer en wacht vooral de onderzoeken af.

Brieven aan Raad naar aanleiding van overlijden Anne Faber

Maandag 16 oktober 2017

De gemeenteraad krijgt brieven binnen naar aanleiding van het overlijden van Anne Faber. De raad en college nemen deze brieven serieus en zullen met een reactie komen.

Binnengekomen brief:

Vrijdag 13 oktober 2017

De gemeenteraad krijgt brieven binnen naar aanleiding van het overlijden van Anne Faber. De raad en college nemen deze brieven serieus en zullen met een reactie komen.

Binnengekomen brieven:

 

Wijkteam met buurtmobiel in centrum Den Dolder

Maandag 16 oktober 2017

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober heeft het wijkteam met de buurtmobiel in het centrum van Den Dolder gestaan. Doel: gesprekken aangaan, ophalen wat er leeft in de buurt en welke vragen inwoners hebben. De geluiden die het wijkteam hoorde, waren heel verschillend. Er zijn mensen die zeggen dat ze al jarenlang in goed contact met de patiënten van Altrecht samen leven. Maar er zijn ook inwoners die bezorgd zijn. Veel vragen gingen over het type patiënten dat behandeld wordt in de instelling, wat zijn de extra maatregelen vanuit de instelling en hoe wordt daarop gehandhaafd.

Gemeente en Altrecht geven zo snel mogelijk een antwoord op alle vragen die nog niet beantwoord zijn. We publiceren ze op deze website. 

Gesprekken Raad

Maandag 16 oktober

Op vrijdag 13 oktober heeft de raad zich in een speciaal ingelast werkoverleg door het college laten bijpraten over de maatregelen die zijn genomen en worden genomen om het gevoel van onveiligheid in de omgeving weg te nemen. Een dag later hebben raadsleden in het gemeentehuis gesproken met vertegenwoordigers van Altrecht en Aventurijn over de zorgen uit de samenleving over de veiligheid in het gebied. Dat was een goed en openhartig gesprek, waarin volop gelegenheid was om - in een besloten setting - kritische vragen te stellen en informatie uit te wisselen. De gemeenteraad houdt heel actief komende periode de vinger aan de pols.

Facebookbericht RaadZeist; Focus op veiligheid

Zaterdag 14 oktober 2017

De gemeenteraad van Zeist is zeer betrokken bij de gevoelens van onrust en onveiligheid onder inwoners van Den Dolder naar aanleiding van alle berichten rondom Aventurijn en Altrecht.

Vrijdagavond zijn zij door burgemeester en wethouders bijgepraat over de maatregelen in en om Den Dolder en zaterdagochtend is uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van Aventurijn en Altrecht. Hierbij was in besloten setting veel ruimte voor kritische vragen en uitwisseling van informatie.

De raadsleden blijven de ontwikkelingen op de voet volgen waarbij veel aandacht is voor de verbetering van de veiligheid en goede communicatie met de inwoners.

Acties met ingang van vrijdag 13 oktober

Vrijdag 13 oktober 2017

De Buurtmobiel staat zaterdag 14 oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag 15 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur bij de Albert Heijn in Den Dolder.

Voor de korte termijn, de komende 3 weken:

 • Intensivering zichtbaarheid en beschikbaarheid van het wijkteam, in ieder geval voor de komende drie weken; u kunt voor alle vragen, zorgen en suggesties met betrekking tot dit onderwerp bij het wijkteam terecht.
 • Meer surveillances door politie.
 • Intensivering begeleiding clienten buiten het terrein van de instelling door Altrecht; buurtcoaches worden hierbij benut en meer uren ingezet.

Op de middellange termijn gaan Altrecht en gemeente in samenwerking met Openbaar Ministerie en politie een analyse maken van de veiligheid op het terrein van Altrecht in relatie tot de omgeving. 

Verklaring van Koos Janssen, burgemeester van Zeist

Donderdag 12 oktober 2017

Na bijna twee weken van tergende onzekerheid en intensieve zoektochten heeft de familie van Anne Faber het verschrikkelijke nieuws ontvangen dat haar lichaam is gevonden in Zeewolde. We leven intens mee met de familie en vrienden van Anne. Vanuit het hart wensen wij hen heel veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke en verdrietige tijd.

Wat mag wel en niet op een Forensisch Psychiatrische Afdeling

Donderdag 12 oktober 2017

Er zijn veel vragen over het gedrag van patiënten en medewerkers die op een forensisch psychiatrische afdeling met elkaar omgaan. Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet?

Lees het op de website van Altrecht

Verslag huiskamergesprek met Den Dolder

Donderdag 12 oktober 2017

Op woensdagmiddag 11 oktober 2017 hebben burgemeester Koos Janssen, bestuurder van Altrecht, Roxanne Vernimmen en bestuurder van Aventurijn, Floor van Dijk, in de ontmoetingsruimte van de Maria Christinakerk in Den Dolder een ‘huiskamergesprek’ gevoerd met ongeveer 15 vertegenwoordigers uit de Dolderse samenleving. De insteek van dit samenkomen was om met elkaar het gesprek aan te gaan in deze heftige zaak en de mogelijkheid te bieden om er verder over te praten in de rest van de samenleving.

Lees meer hierover in het verslag van dit gesprek (PDF 91kb)

Burgemeester Janssen: "Anne vinden gaat boven alles"

Maandag 9 oktober 2017

De politie heeft 9 oktober 2017 bekendgemaakt dat een 27-jarige man uit Den Dolder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber uit Utrecht. Anne is nog steeds vermist. Het volledige bericht staat op de website van de politie.

De burgemeesters van de betreffende gemeenten, Jan van Zanen van Utrecht en Koos Janssen van Zeist, zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen rond de vermissing van Anne.

Reactie burgemeester

Burgemeester van Zeist, Koos Janssen: “Ik voel mij zeer begaan bij de ontwikkelingen rond de vermissing van Anne. Familierechercheurs van de politie hebben vanmiddag de familie van Anne geïnformeerd over de aanhouding. De familie en vrienden zitten al heel lang in onzekerheid. Aan die grote onzekerheid komt met de aanhouding helaas nog geen einde, want alles blijft erop gericht om Anne te vinden. De hulpdiensten stellen daartoe alles in het werk. Vele vrijwilligers helpen daarbij. We leven en helpen onverminderd mee met de familie. Anne vinden gaat boven alles.”