1 tot en met 8 oktober: Week tegen eenzaamheid 2019

Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het onderwerp eenzaamheid. Ook in de gemeente Zeist worden er speciale activiteiten georganiseerd.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam en door de vergrijzing neemt dit aantal toe. Eenzaamheid is van alle leeftijden, ook jongeren voelen zich (soms) eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. De gemeente Zeist wil samen met inwoners, organisaties en ondernemers aandacht vragen voor dit probleem en eenzaamheid tegengaan. De Week tegen Eenzaamheid vormt hiervoor het startschot.

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid vinden er een aantal activiteiten en een symposium voor professionals plaats.

Op donderdag 3 oktober organiseert de gemeente Zeist samen met pensioenuitvoerder PGGM een symposium over eenzaamheid. Het symposium vormt de aftrap van een brede aanpak tegen eenzaamheid. Het symposium is bedoeld voor professionals, beleidsmakers, raadsleden, bestuurders, organisaties en ondernemers. Tijdens het symposium krijgt u de laatste wetenschappelijke inzichten aangereikt voor een aanpak tegen eenzaamheid. Ook is er gelegenheid om uw ideeën met collega’s uit te wisselen. Sprekers zijn o.a.:

 • dr. Carolien van den Brink van het RIVM,
 • prof. dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek,
 • dr. Marlies Maes van de KU Leuven (eenzaamheid onder jongeren) en
 • Jan Smelik M.D., medeoprichter van Austerlitz Zorgt en oprichter en algemeen coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar.
 • Ook het ministerie van VWS zal vertegenwoordigd zijn.

Het symposium kent een beperkt aantal plaatsen (vol is vol). Aanmelden kan tot 26 september. Bekijk hieronder het programma onder leiding van dagvoorzitter Frido Kraanen.

Aanmelden symposium

Datum en tijd

Donderdag 3 oktober van 14.00 tot 17.00 uur

Plaats

PGGM in Zeist, Noordweg Noord 150 (routebeschrijving)

Programma

Symposium tegen eenzaamheid
14.00 uurOntvangst
14.30 uurStart programma
14.40 uurOpening door wethouder M. Fluitman en W. Schuurmans, programmaleider ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
15.00 uurDr. Carolien van den Brink, RIVM, Volksgezondheid Toekomst Verkenning
15.20 uurProf. dr. Anja Machielse, Universiteit van Humanistiek, Eenzaamheid volwassenen
15.45 uurDr. Marlies Maes, KU Leuven, Eenzaamheid jongeren
16.10 uurJan Smelik MD, Nederland zorgt voor elkaar
16.30 uurPanelgesprek met sprekers en Edwin Velzel CEO PGGM
16.50 uurPresentatie manifest
17.00 uurAfsluiting en borrel
Logo PGGM

Eenzaamheid kan ons allemaal overkomen, van jong tot oud. Daar moeten we samen wat aan doen!

De gemeente Zeist wil de ontwikkeling van eenzaamheid doorbreken door met veel partners eenzaamheid eerder te zien en hier acties op ondernemen. De gemeente Zeist roept organisaties op om zich aan te sluiten bij de Zeister samenwerking tegen eenzaamheid. Deze samenwerking vormt het middelpunt van de aanpak tegen eenzaamheid. U kunt zich aansluiten bij de samenwerking door ondertekening van het manifest.

Manifest bekijken Manifest ondertekenen

Wilt u nieuwe mensen leren kennen? Gezellig, tijdens een lekkere maaltijd?

Op dinsdag 1 oktober van 12.30 tot 13.30 uur kunt u in diverse wijkinloophuizen gratis van een lekkere, zelfgemaakte soepmaaltijd genieten, onder de noemer ‘Samen Soepen’. Schuif aan en leer uw buurtgenoten kennen. Iedereen is welkom.

Graag wel even aanmelden door te bellen of te mailen naar de inloophuizen.

Locaties samen soepen
WijkinloophuisAdresContactpersoonTelefoonnummerE-mailadres
Het LindenhuisCort van der Lindenlaan 1Ton Verweij06 51977912lindenhuis@kerkensamenleving.nl
VollenhoveLaan van Vollenhove 1095Ina Duit030 6955066vollenhove@kerkensamenleving.nl
Zeist WestDe Clomp 3302Marianne Krijgsman06 53103578zeistwest@kerkensamenleving.nl
CentrumAchterheuvel 2Rianne Verduin06 23584270zeistcentrum@kerkensamenleving.nl

Op dinsdag 8 oktober om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) wordt Fennameen vertoond, een film van Babette Bürgi. Fenna is 86 jaar oud en blind. Ondanks haar handicap is zij heel ondernemend en heeft ze een inspirerende levenslust. Fenna is een toonbeeld van positiviteit, gezonde veerkracht en eigenheid. De film volgt Fenna 1 week in haar leven.

Na de film vindt een gesprek plaats onder begeleiding van filmmaker Babette Bürgi en huisarts Brenda Ott. De film wordt vertoond in de Walkartkerk (Kerkweg 19-23 in Zeist). Ook voor muzikale begeleiding wordt gezorgd. Iedereen is welkom, toegang is gratis.

Graag van te voren aanmelden door te bellen of te mailen naar:

In het verlengde van de Week tegen Eenzaamheid biedt FC Utrecht 50 gratis kaarten aan voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard op zondag 3 november om 14.30 uur. Het is de bedoeling dat u in uw eigen omgeving kijkt wie er wat aandacht kan gebruiken. Samen met hem of haar kunt u dan naar de wedstrijd. Deze activiteit staat open voor alle leeftijden, maar is voor jonge mensen misschien extra interessant. Wie weet houdt u er een leuk contact aan over! We zullen met alle aanmelders gezamenlijk naar de wedstrijd reizen.

Aanmelden kan als volgt: stuur een email naar zeist@zeist.nl, onder vermelding van; Aanmelding wedstrijd FC Utrecht op 3 november. Graag daarbij vermelden:

 • Uw eigen naam en de naam van degene die u meeneemt,
 • e-mailadres en
 • telefoonnummer.

Half oktober ontvangt u meer informatie over uw aanmelding.

Voor hulp bij het aanmelden voor de activiteiten kunt u terecht op alle wijklocaties. De (vrijwillige) medewerkers van MeanderOmnium helpen u graag bij een wijkservicepunt in uw wijk. U bent van harte welkom in:

 • Wijkservicepunt De Koppeling: De Clomp 1904 in Zeist
 • Het Binnenbos: Hoog Kanje 186H  in Zeist
 • Wijkservicepunt Noord: Johan van Oldenbarneveltlaan 103 in Zeist
 • Wijkservicepunt Centrum/ De Ark: Van Reenenweg 9A in Zeist
 • Wijksteunpunt Pelita: Dr. Ramaerlaan 2 in Den Dolder

In 2018 is de gemeente Zeist via ‘de Maaltijd van Zeist’ in gesprek gegaan met inwoners en ondernemers in Zeist over wat er nodig is voor ‘een goed leven in Zeist’. Daar zijn veel ideeën uit voortgekomen. Zo werd onder meer extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Dit symposium en deze activiteiten dragen daaraan bij.

Meer informatie

Voor meer informatie over bovenstaande activiteiten of de brede aanpak tegen eenzaamheid in de gemeente Zeist kunt u contact opnemen met de gemeente Zeist via zeist@zeist.nl of 14030.