Speeltuin met eetgelegenheid

De openbare speeltuin met horecagelegenheid gaat er komen. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd. Winnares van de Z-Battle, Anouk De Sonnaville-Drost, is met haar zakenpartner, horeca onderneemster Emily Boot, druk bezig met de realisatie. De locatie wordt sportpark Blikkenburg op het terrein van de kantine van de Schaats- en Inline Vereniging Zeist (SIVZ), aan het Filosofenlaantje (naast sportveld Jonathan). Er zijn al veel enthousiaste reacties van gezinnen in Zeist en Stichting Speeltuin Blikkenburg heeft al honderden vrienden.

Volg het laatste nieuws op de Facebookpagina van Speeltuin Blikkenburg.

ontwerptekening nieuwe speeltuin met horeca
Ontwerpschets van de speel- en horecagelegenheid (Ontwerp door Berends Design en Bouw)

Locatie

De speeltuin komt op Blikkenburg (filosofenlaantje). Locatie voor de horecagelegenheid Blik&Burgers is het terrein waar nu de kantine van de Schaats- en Inline vereniging Zeist (SIVZ) staat. De vereniging staat positief tegenover het plan en is bereid een deel van hun kantine op te offeren. Er komt een nieuw, multifunctioneel paviljoen.

De Evangelische Broedergemeenschap (grondeigenaar) en monumentencommissie staan hier positief tegenover. Mits er een mooi(er) gebouw wordt neergezet en het accent blijft liggen op sporten en bewegen. Geen techno-feesten dus! Daar waren de omwonenden het tijdens de informatiebijeenkomst op 19 december 2016 ook mee eens.

Gebruikers van het gebouw

In ruil mag SIVZ het nieuwe gebouw ook gebruiken voor hun opslag, kleedkamers, trainingsruimte en toiletvoorzieningen. In het nieuwe paviljoen komt naast horeca en skeelervereniging SIVZ ook ruimte voor Stichting IJsbaan Blikkenburg en het sanitair voor andere gebruikers van de skeelerbaan, zoals hardloopclubs. In eerste instantie voor de minimale duur van 2,5 jaar totdat duidelijk is geworden wat er met het hele gebied en de verenigingen gaat gebeuren (Masterplan Buitensportaccomodaties).

Afspraken tussen gebruikers

Er zijn onderling afspraken gemaakt tussen Blik & Burgers en de andere gebruikers. Bijvoorbeeld over ledenprijzen voor koffie en thee, gebruik van elkaars ruimten en een aparte prijskaart tijdens de ijsperiode. Tijdens de ijsperiode zal een deel van de opbrengsten van Koek en Zopie naar Stichting IJsbaan gaan, die deze opbrengsten vervolgens als vanouds aan een goed doel schenkt.

Financiering

De gemeente draagt financieel aan het winnende idee door te investeren in een nieuw, verplaatsbaar paviljoen. Voor de speeltoestellen heeft winnares Anouk een crowdfundingactie opgezet. Iedereen die de realisatie een warm hart toedraagt is vrij om geld te doneren of zelfs een heel speeltoestel te sponsoren. Ruim de helft van het geld heeft ze al binnen!

sponsor Speeltuin Blikkenburg

De investeringen in restaurant Blik&Burgers neemt horecaondernemer Emily voor haar rekening.

Officiële opening op 1 juli

Op dit moment wordt het terrein klaargemaakt voor de bouw van het nieuwe paviljoen en het plaatsen van de speeltoestellen. Er is echter bodemverontreiniging aangetroffen. Daarom gebeuren deze werkzaamheden dit extra zorgvuldig en onder toezicht van de RUD.

Naar verwachting is het gebouw half juni klaar. De officiële opening van speeltuin Blikkenburg en restaurant Blik&Burgers is op zaterdag 1 juli. Dat is een speciale datum, want dat weekend is het precies 1 jaar geleden dat Anouk de Z-Battle won.

Steun gemeenteraad voor winnende idee

Tijdens de raadsvergadering van 2 februari reageerde de gemeenteraad enthousiast op het initiatief van Anouk en stemde ermee in. Ze sprak veel waardering uit voor de voortvarende aanpak en heeft vertrouwen in het initiatief. Bijzonder aan deze procedure is dat de Raad een snelle besluitvorming heeft toegepast. Deze procedure is net als de Z-Battle onderdeel van een experiment om de lokale democratie te vernieuwen.