Basisregistratie personen

Een uittreksel basisregistratie personen (BRP) vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Hierop staan uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en adres en, afhankelijk van het doel van de aanvraag, een aantal aanvullende gegevens. Vraag bij de instantie waarvoor u het uittreksel aanvraagt welke gegevens op het uittreksel moeten staan. Na betaling wordt het uittreksel binnen 5 werkdagen thuis gestuurd.

Uittreksel aanvragenU heeft hiervoor DigiD en iDeal nodig.

Meer informatie over DigiD en over betalen met iDeal.

Moeilijk?

Vindt u DigiD ingewikkeld? Bekijk dan deze uitleg over DigiD.

Tarieven uittreksels
OmschrijvingTarief 2019
Uittreksel basisregistratie personen€ 14,85
Bewijs van in leven zijngratis
Bewijs van Nederlanderschap€ 14,85

Als u geen DigiD heeft, dan kunt u per post, e-mail of in de publiekshal een uittreksel aanvragen.

Per post of e-mail

Stuur het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier en een kopie identiteitsbewijs (maak een veilige kopie met de kopieID app) op naar: Gemeente Zeist, Ter attentie van burgerzaken, Postbus 513, 3700 AM  Zeist.

Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier kunt u ook inscannen en met bijlagen e-mailen naar zeist@zeist.nl.

In de publiekshal

Afspraak maken Neem uw identiteitsbewijs mee.

U betaalt bij voorkeur met pin en u krijgt het uittreksel direct mee.

Vraagt u een uittreksel voor iemand anders aan? Dan neemt u mee:

Toestemmingsformulier machtiging (pdf, 723 kB)

Met een bewijs van in leven zijn kunt u schriftelijk bewijzen dat u op het moment van afgifte in leven bent. U kunt het bewijs nodig hebben voor pensioen of levensverzekering.

Een bewijs van in leven zijn is voor gebruik binnen Nederland en kunt u alleen aanvragen in de gemeente waar u woont. Heeft u een internationaal bewijs nodig, kijk dan bij Attestatie de Vita.

Op het uittreksel uit de BRP staat sinds 1 februari 2015 altijd nog maar 1 nationaliteit. Het stoppen van registreren in de BRP betekent niet het verlies van een tweede nationaliteit. Die wordt namelijk bepaald door buitenlandse wetgeving.

Personen die emigreren worden onder de Wet BRP aangemerkt als niet-ingezetenen. De persoonslijst van zo’n persoon ‘verhuist’ dan naar het Register Niet-ingezetenen (RNI). Derhalve kunnen deze personen geen uittreksel meer verkrijgen uit de BRP van hun laatste woongemeente. Neem hiervoor contact op met een RNI gemeente. De dichtstbijzijnde RNI-gemeente van Zeist is de gemeente Utrecht.

Een bewijs van Nederlanderschap is een verklaring van de gemeente dat u in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit. U kunt het bewijs nodig hebben voor bepaalde banen.

Een uittreksel is standaard in het Nederlands. Bij het aanvragen kunt u kiezen voor een uittreksel met meerdere talen. Het uittreksel heeft dan de volgende talen:

  • Nederlands, Frans, Duits en Engels OF
  • Nederlands, Turks, Spaans en Italiaans.