Splitsing en onttrekking woonruimte

Om een gebouw te splitsen in appartementen heeft u een splitsingsvergunning nodig. Als u woonruimte op een andere manier wilt gebruiken, moet u een onttrekkingsvergunning aanvragen.

U heeft geen vergunning nodig als uw nieuwe koopprijs boven de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens of uw nieuwe huurprijs boven de liberaliseringsgrens ligt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 030.

Om een gebouw te splitsen in appartementen heeft u een splitsingsvergunning nodig. De splitsing moet dan volgens de kadastrale gegevens verwerkt worden. Indien u tevens bouwkundig gaat splitsen heeft u ook een omgevingsvergunning nodig. U vraagt de splitsingsvergunning aan samen met een omgevingsvergunning voor bouwen.

Aanvraagformulier splitsingsvergunning (pdf, 588 kB)

Als u woonruimte op een andere manier wilt gebruiken, moet u een onttrekkingsvergunning aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer u:

  • woonruimte als bedrijfsruimte, kantoor of winkel wilt gebruiken
  • meerdere woonruimte samenvoegt
  • de woning per kamer verhuurt
  • de woning wilt slopen

Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig.

Aanvraagformulier onttrekkingsvergunning (pdf, 597 kB)

De tarieven zijn vastgelegd in de gemeentelijke legesverordening. De factuur wordt verzonden door de BghU.

De gemeente Zeist heeft grote ambities om met de samenleving samen te werken aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. En voor wat hoort wat: degene die zich inspant om extra energiezuinig te bouwen, kan in aanmerking komen voor een korting op de leges. Kijk daarvoor op de webpagina: groene leges.