Mogen we een cookie plaatsen? U helpt ons ermee. Meer informatie over cookies?
Zeist heeft rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en gemeentelijke monumentale structuren zoals parken en lanen. Daarnaast heeft Zeist twee door het Rijk beschermde dorpsgezichten: ‘Het Slot en omgeving’ en het ‘Wilhelminapark’.
Vanaf donderdag 8 maart 2018 ligt gedurende 6 weken het voornemen ter inzage tot het schrappen van Dolderseweg 206 tot en met 254 te Den Dolder van de monumentenlijsten.
Het betreft zowel het schrappen van de panden van de ‘Gemeentelijke monumentenlijst’ als het aanpassen van de monumentale structuur, zoals die is opgenomen in de ‘Gemeentelijke monumentale structurenlijst’. Deze percelen vallen voortaan buiten de monumentale structuur. Kijk voor meer informatie bij onderstaande bijlagen.
Gedurende genoemde termijn kunnen belanghebbenden een zienswijze op het voornemen indienen en deze richten aan het college, t.a.v. team Ruimtelijke Ontwikkeling, postbus 513, 3700 AM Zeist. Zienswijzen kunnen ook digitaal (via www.zeist.nl/zienswijze) of mondeling (na afspraak via tel 14 030) worden ingediend.
De monumentencommissie adviseert het college van Burgemeester en Wethouders over alle plannen die betrekking hebben op monumenten. De monumentencommissie vergadert maandelijks in een openbare vergadering in het gemeentehuis van Zeist (in principe iedere tweede woensdagochtend van de maand).
Aanmelding van plannen gebeurt altijd via uw behandelaar bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze schakelt de medewerker cultuurhistorie in voor (intern) advies of een bezoek ter plaatse. Uw plan wordt zo voldragen mogelijk bij de monumentencommissie gebracht. U kunt altijd uw plan in de vergadering komen toelichten.
Voor een eerste gesprek over uw monumentenplan kunt u een afspraak maken bij het bouwloket via het telefoonnummer 14 030.
De gemeente heeft in de gemeentelijke monumentenlijst gebouwen, parken, lanen en pleinen opgenomen. Deze zijn aangemerkt als monument, omdat ze een culturele en/of historische waarde hebben.
In de gemeentelijke monumentale structurenlijst zijn niet bebouwde ruimten (zoals straten, parken en pleinen) aangemerkt als gemeentelijke monumentale structuur, waarvan het oorspronkelijke karakter nog aanwezig of kenbaar is.
In de rijksmonumentenlijst zijn de door het rijk aangewezen monumenten opgenomen, zoals gebouwen, bouwwerken, beelden en parken.
U bezit een beschermd monument of pand dat is gelegen in de gemeentelijke monumentale structuur en u wilt dat verbouwen, herstellen of aanpassen. Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig voor de activiteiten bouwen en wijzigen monument. Via de website omgevingsloket online kunt u nagaan of en voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bent u leges verschuldigd.
Uw (concept)aanvraag wordt digitaal behandeld. Alle correspondentie en besluiten worden per email naar u verzonden. Wij sturen geen exemplaar meer per post.
De tarieven zijn vastgelegd in de gemeentelijke legesverordening. De factuur wordt verzonden door de BghU.
De gemeente Zeist heeft grote ambities om met de samenleving samen te werken aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. En voor wat hoort wat: degene die zich inspant om extra energiezuinig te bouwen, kan in aanmerking komen voor een korting op de leges. Kijk daarvoor op de webpagina: groene leges.
Er zijn verschillende subsidies of voordelige leningen voor het onderhouden of restaureren van een monument.