Nieuwe impuls voor de Dorpsstraten

We gaan de 1e en de 2e Dorpsstraat én hun omgeving verbeteren. In deze historische straten wordt gewoond, gewerkt en uitgegaan. Om de unieke kwaliteiten van de Dorpsstraten zoals gezelligheid, leefbaarheid, veiligheid en economische gezondheid te versterken heeft het college van B&W besloten dat er snel zichtbare verbeteringen moeten komen.  Zo wordt het straks een nog prettiger verblijfsgebied en ontmoetingsgebied voor iedereen.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief 'Verbetering Dorpsstraten en omgeving'. Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen? Hier kunt u zich aanmelden:

Aanmelden nieuwsbrief

Inloopcafé

Het eerstvolgende inloopcafé vindt plaats op maandagavond 27 november. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur in Lokaal Victoria, zaal ‘De Stal’. Graag horen we dan weer van u, hoe u het leven en werken in het gebied in en rond de Dorpsstraten ervaart.

Terugblik eerste inloop café

Op 25 september hielden we voor het eerst een inloopcafé. De vele aanwezigen hebben ons laten weten wat er goed gaat in het gebied, maar ook wat de verbeterpunten zijn. Inmiddels zijn alle suggesties en tips verwerkt. Met veel van die punten zijn we al aan de slag gegaan.

Dit betekent bijvoorbeeld dat het gemeentelijke handhavingsteam op de hoogte is van de nieuwe plekken waar jongeren ‘indrinken’. Ook is de wijkmanager op de hoogte en laten we een verkeerskundige naar de situatie kijken. Daarnaast nemen we aanvullende locaties op in de schoonmaakroutes. Tijdens het volgende inloopcafé op 27 november horen we graag uw ervaringen over onze acties.

Nulmetingen

Eind augustus/begin september hebben wij nulmetingen uitgevoerd in en rond de Dorpsstraten. Zo hebben we gemeten hoeveel verkeer er op verschillende wegen rijdt en hoeveel geluid het uitgaanspubliek precies maakt.
De informatie van de nulmetingen kunnen we over een paar maanden vergelijken met een vervolgmeting en zo beoordelen wat het effect is van onze acties.

Als onderdeel van onze acties hebben we inmiddels 2 pilots gestart:

 1. afsluiting van de 2e Dorpsstraat tijdens uitgaansnachten ten behoeve van de verkeersveiligheid;
 2. flexibele sluitingstijden van de horeca om het geluidsoverlast te verminderen.

Hier vindt u de resultaten van de nulmetingen.

Planning

juli/augustus

september

oktober

Projectgebied

Het focus van het project ligt op de 1e Dorpsstraat en de 2e Dorpsstraat. Maar ook de onderstaande straten vallen binnen het projectgebied:

 • Het Rond
 • Jufferstraat
 • Laan van Beek & Royen (deels)
 • Lageweg
 • Slotlaan (gedeelte Donkerelaan)
 • Stalhouderij
 • Stuivingastraat
 • Tuin van Schellinger
 • Waterigeweg (deels)
plattegrond
De grenzen van het projectgebied zijn met een rode lijn ingetekend.

Geschiedenis Dorpsstraten

Al sinds de middeleeuwen zijn de Dorpsstraten en de straten er omheen een uniek gebied. Uit verschillende stukken blijkt dat de Dorpsstraat toen al een verharde weg was. Het gebied rond de Dorpsstraten was toen van grote waarde voor Zeist en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Voor meer informatie kunt u kijken op Het geheugen van Zeist.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 030. U kunt ook een e-mail sturen aan de projectleider, Jorieke Vermeulen, via zeist@zeist.nl.