Tiny Houses in waterwinpark De Waterbron

In Zeist Noord ligt waterwinpark 'De Waterbron'. Dit park is in 2011 in overleg met de omwonenden ingericht met veel ruimte om te spelen, te ontmoeten en te recreëren. Helaas komt het noordelijk deel van dit park niet tot zijn recht; het wordt niet veel gebruikt.

Wij krijgen daarnaast al langer vragen om mogelijkheden te bieden voor 'tiny houses'. Hierdoor is het plan ontstaan om, bij wijze van proef, het ongebruikte deel van het Waterwinpark te gebruiken voor dit doel.

Criteria en voorwaarden voor het plaatsen van een tiny house

Er zijn 6 plekken voor tiny houses in waterwinpark 'De Waterbron'. De toewijzing van die plekken vindt plaats aan de hand van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn in overleg met omwonenden opgesteld.

Wie komt in aanmerking: selectievolgorde

De onderstaande 5 categorieën geven de selectievolgorde aan waarin geïnteresseerden in aanmerking komen voor een plek. Als blijkt dat er meerdere geïnteresseerden zijn die op basis van deze selectiecriteria evenveel 'recht' hebben op een plek, dan gaan we die plek(ken) verloten.

 1. U woont in onze gemeente of heeft in de afgelopen 5 jaar voor een aaneengesloten periode van 3 jaar in onze gemeente gewoond. Ook beschikt u al over een Tiny House.
 2. U woont in onze gemeente of heeft in de afgelopen 5 jaar voor een aaneengesloten periode van 3 jaar in onze gemeente gewoond. U heeft binnen 6 maanden de beschikking over een Tiny House.
 3. U woont niet in onze gemeente, maar heeft wel een economische binding met de gemeente Zeist. Ook beschikt u al over een Tiny House.
 4. U woont niet in onze gemeente, maar heeft wel een economische binding met de gemeente Zeist. U heeft binnen 6 maanden de beschikking over een Tiny House.
 5. U woont niet in onze gemeente. U beschikt al over een Tiny House.

Voorwaarden huisje

Het huisje:

 • heeft een houtlook (dus geen felle, opvallende kleur), zodat het opgaat in de omgeving en het park;
 • is gebouwd van duurzaam hout of heeft een houtachtige uitstraling;
 • is maximaal 4 meter hoog;
 • is maximaal 25 vierkante meter groot;
 • maximaal 50% van de oppervlakte van het huisje mag worden bijgebouwd

  • bijvoorbeeld vlonder, berging, overkapping;
  • dit moet tegen het huisje worden aangebouwd;

 • alleen een pelletkachel of elektrische kachel is toegestaan (een hout-, gas- of kolenkachel mag niet).

Huur kavel

De kavel voor een tiny house in het waterwinpark is ongeveer 40 vierkante meter groot. De eigenaar van een tiny house huurt de kavel voor 5 jaar. De huur gaat meteen in op het moment waarop de kavel wordt toegewezen.

Plaatsing tiny house

De huurder plaatst zelf het huisje op de kavel. Ook zorgt de huurder zelf voor de aansluiting van de woning op het riool en het elektriciteitsnet.