Onderwijs vluchtelingen

1 op de 3 vluchtelingen is minderjarig. Vluchtelingenkinderen en hun ouders willen vooral een zo normaal mogelijk leven. Weer naar school gaan is daar een belangrijk onderdeel van.

Basisschool

Op het terrein van het azc Zeist staat een basisschool voor kinderen die wonen in het azc. WereldKidz Vrije Vogel geeft hier les aan kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Op de Vrije Vogel leren de vluchtelingenkinderen zo snel mogelijk Nederlands spreken, lezen en schrijven, en maken zij kennis met de Nederlandse maatschappij.

Op 29 maart 2018 is bekend gemaakt dat deze locatie in het najaar van 2018 zal sluiten. Bij het verhuizen van de bewoner zal rekening gehouden worden met schoolgaande kinderen. Deze zullen in de vakantieperiodes overgeplaatst worden.

Middelbare school

De kinderen in het azc Zeist en van statushouders in Zeist gaan naar een Internationale Schakelklas in Amersfoort of Utrecht. Dit is een school voor leerlingen van 12 tot 18 jaar die geen of weinig Nederlands spreken. Zij worden voorbereid op het reguliere, Nederlandstalige onderwijs. Voor elke leerling wordt apart bekeken hoe lang hij of zij daarvoor nodig heeft. Dat kan variƫren van een half jaar, tot 3 jaar. Het grootste gedeelte van de lessen bestaat uit het vak Nederlands als tweede taal. Verder worden leerlingen wegwijs gemaakt in de Nederlandse cultuur en samenleving.

Taalklas

Kinderen van statushouders in Zeist en omliggende gemeenten die de Nederlandse taal nog niet beheersen, gaan naar De Taalklas van basisschool Wereldkidz Koppel in Zeist. In 1 jaar tijd volgen zij een intensief programma en bereiken zij het juiste taalniveau om door te stromen naar een reguliere basisschool.