Bijeenkomst Slavernijverleden in Zeist

Zeist - Op vrijdag 28 juni was op het gemeentehuis een bijeenkomst waarin werd stilgestaan bij onze gedeelde geschiedenis van het slavernijverleden. Er waren diverse sprekers, er was muziek en een korte voordracht uit de theatervoorstelling ‘Yu Sabi’ van het Kunstenhuis Idea. Samen stonden we stil bij de impact van het verleden en deelden we persoonlijke verhalen. De opkomst was groot. De betrokkenheid van de aanwezigen was hartverwarmend en troostend. Deze bijeenkomst is de afsluiting van het herdenkingsjaar slavernijverleden in Zeist. Het herdenken gaat echter ook het komende jaar door. 

Geschiedenisdocent Thalitha Bhugwandass was de moderator van de avond. Zij vertelde hoe zij zich vanuit haar werk op een middelbare school inzet voor bewustwording rondom het trans-Atlantische slavernijverleden. Kathleen Ferrier, voormalig Tweede Kamerlid namens het CDA en nu voorzitter van de Nederlandse Unesco-commissie, haalde in haar verhaal het belang aan van erkennen, excuses en herstel. Waarbij ze benadrukte dat het verleden doorwerkt in het heden. Dat we allen geroepen zijn verbinding te zoeken en ons uit te spreken als we ongelijkheid zien. In de theatervoorstelling ‘Yu Sabi’, waar een deel van werd vertoond, zagen we hoe sporen van het kolonialisme werden blootgelegd. De muzikale omlijsting was van zangers Nancy Zeefuik. De avond werd afgesloten met een open dialoog tussen alle aanwezigen.

Burgemeester Joyce Langenacker benadrukte het belang van de bijeenkomst in haar welkomstwoord: “Vandaag delen wij verhalen en staan we stil bij onze gezamenlijke geschiedenis van het slavernijverleden. Daarmee sluiten we het herdenkingsjaar af, maar níet de dialoog. We blijven gedenken, we blijven onderzoeken en we blijven verhalen delen. Want we willen leren van onze geschiedenis en verandering teweegbrengen in het heden.”

Meer bijeenkomsten

Het komend jaar organiseert Cultuur Zeist meer bijeenkomsten over het slavernijverleden in Zeist. Belangstellenden die willen meedenken of meehelpen met het organiseren van activiteiten kunnen zich melden bij Cultuur Zeist via info@cultuurzeist.nl t.a.v. Brenda Emmen-Hassell. Om op de hoogte te blijven van de activiteiten kunnen mensen zich aanmelden op www.zeist.nl/slavernijverleden