Buurtinitiatieven vinden elkaar

Categorieën

  • Milieu en Energie

Energie besparen, duurzame energie opwekken: wie is er niet mee bezig? Sommigen nog vooral in hun hoofd, maar steeds meer mensen gaan een stap verder. Zij zoeken bijvoorbeeld buurtbewoners op om samen iets te ondernemen. De Koppeling bood onlangs onderdak aan de eerste bijeenkomst voor dit soort buurtinitiatieven. Hans Snel van Mijn Groene Huis was 1 van de organisatoren.

Ondersteuning

Hans: "We hebben met 18 mannen en vrouwen een prima bijeenkomst gehad. Naast 16 bewoners, waren Wouter Pieterse namens de gemeente en ik namens Mijn Groene Huis aanwezig. We wilden al die gemotiveerde bewoners en buurtinitiatieven met elkaar kennis laten maken. Ook waren we benieuwd waar die buurtinitiatieven behoefte aan hebben. Hoe kunnen de gemeente en Mijn Groene Huis ze ondersteunen? En natuurlijk was er ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen."

Collectieve energieopwekking

Op de bijeenkomst waren mensen van ongeveer 9 verschillende buurtinitiatieven, met namen als: Duurzaam Wonen Den Dolder-Zuid, Energie Transitie Initiatief Griffensteijn, Austerlitz Duurzaam, Duurzaam Lipsplein en Duurzaam Hoge Dennen.

De deelnemers kregen 2 presentaties te zien over collectieve energieopwekking. Hans: "Dat wekte de nodige belangstelling. De 2 projecten gingen over Lipsplein en Austerlitz. Ze zullen door andere wijkinitiatieven met belangstelling worden gevolgd."

Kennisuitwisseling

De organisatoren kregen positieve reacties op de bijeenkomst. Hans: "Het voldeed aan een behoefte en smaakt zelfs naar méér. De bedoeling is dat we ieder kwartaal een kennisuitwisselingssessie gaan organiseren. Initiatieven gebruiken dan een deel van de avond om zelf te vergaderen, en een deel om te netwerken en kennis te delen." Wouter Pieterse, projectleider Warme Wijken van de gemeente Zeist, heeft het op zich genomen deze volgende bijeenkomsten mogelijk te maken.

De tweede bijeenkomst is op 15 februari 2023, in het gemeentehuis. Alle buurtinitiatieven rond isolatie en duurzame energie uit onze gemeente zijn van harte welkom!