Campagne Zeist stimuleert afvalscheiding en schone straten

Afval scheiden gaat in de gemeente Zeist steeds beter. Toch worden er nog steeds teveel bruikbare grondsstoffen verbrand als restafval. En Zeist is behoorlijk schoon, maar kan nóg schoner. 

Daarom is gemeente Zeist gestart met de campagne ‘Zeist is slim met afval’: een campagne die loopt tot en met maart 2025. De campagne loopt onder meer via social media, posters in de openbare ruimte en de website www.schoonzeist.nl.

Restafval afgenomen

De afgelopen jaren heeft de gemeente onder inwoners 8000 kliko’s voor plastic, metaal en drinkpakken (pmd) verspreid. Daarmee is het makkelijker voor inwoners geworden om afval te scheiden. Wethouder Wouter Catsburg: “We zamelen nu flink meer gescheiden afval in. In wijken waar de pmd-kliko’s zijn uitgereikt, is de hoeveelheid restafval afgenomen met maar liefst 33 tot 45%. We zijn dus op de goede weg, maar we zijn nog niet helemaal waar we willen zijn. Daarom willen we afval scheiden een duwtje geven door onze inwoners helpen met praktische tips.” De campagne laat mensen zien die goed bezig zijn met afval scheiden. Ook biedt de campagne afvalscheiders praktische informatie: welk afval hoort in welke bak? Catsburg: “Dat is niet altijd voor iedereen duidelijk. Of soms dénk je dat het duidelijk is, maar zit het toch nèt even anders.”

Samen Zeist schoonhouden

Ook toont de campagne inwoners die hun buurt schoonhouden door zwerfafval te rapen. De campagne laat ook zien hoe een makkelijk op straat gegooid stuk afval voor een ander een irritatie kan zijn. Catsburg: “Met een klein beetje extra aandacht en inspanning van ons allemaal, maken we Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin zo nóg mooier!”

In de campagneperiode organiseert de gemeente ook speciale activiteiten in een aantal buurten in Zeist. Zo is er op 1 juli een grote schoonmaakactie bij de L-flat en Geroflat in Vollenhove. Medewerkers van gemeente, RMN, Biga, Woongroen, met hulp van enkele vrijwilligers, maken de openbare ruimte schoon, verwijderen onkruid, fietswrakken en achtergelaten afval.