College: investeren in biodiversiteit is noodzaak
Categorieën
Zorgen over de stand van de biodiversiteit leven breed, ook bij ons in de gemeente Zeist. Stevige actie is nodig en het college van burgemeester en wethouders ziet daarvoor volop kansen. Het college wil meer plekken creëren voor natuur. Ook wil het college die plekken geschikt maken voor een grotere variatie aan planten en dieren. Bovendien moeten deze plekken met elkaar worden verbonden, zodat planten en dieren er ook kunnen komen.
Dat staat in het biodiversiteitplan ‘Samen voor meer biodiversiteit’(Verwijst naar een externe website) en in het bijbehorende uitvoeringsprogramma 2025-2029. Het college legt dit plan en programma nu voor aan de gemeenteraad. De raad besluit er naar verwachting over in mei of juni.
Projecten
Het uitvoeringsprogramma(Verwijst naar een externe website) bevat tientallen projecten die de biodiversiteit in onze gemeente versterken. Enkele voorbeelden zijn de aanleg van een amfibieëntunnel onder de Koelaan, samen met bewoners en belanghebbenden wijken vergroenen en het vergroenen van schoolpleinen. Ook gaat de gemeente dieren- en plantensoorten monitoren, om in beeld te houden hoe het gaat met de biodiversiteit.
Kwaliteit van leven
Wethouder Catsburg: “Een rijke biodiversiteit is noodzakelijk voor onze voedselvoorziening, gezondheid en kwaliteit van leven. Met dit plan dragen we daar stevig aan bij. De vele projecten laten ook mooi zien dat we het samen doen: vele organisaties en inwoners helpen stevig mee. Al deze projecten gaan leiden tot een ander beeld van de openbare ruimte: meer groen, meer variatie. Het zal er hier en daar wat minder aangeharkt uitzien. Daar profiteert de natuur van.”
Soortenrijkdom
Biodiversiteit is de variatie aan in het wild levende planten en dieren op de wereld (ook wel: soortenrijkdom). Behalve planten en dieren vallen ook andere vormen onder het begrip biodiversiteit. Bijvoorbeeld bacteriën en schimmels en allerlei ongewervelde dieren in de bodem. Zij dragen bij aan een gezonde voedselkringloop, en een duurzaam landbouwsysteem.
Veel soorten planten en dieren zijn bedreigd. Als het bodemleven verschraalt en insecten verdwijnen, is dat slecht nieuws. Zo’n 80% van de landbouwgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Als deze soorten in aantal afnemen, wordt ons voedsel schaarser en duurder. Een rijkdom aan diersoorten zorgt er ook voor dat soorten elkaar in balans houden, en dat plagen, zoals de eikenprocessierups, minder kans krijgen. Ook onze gezondheid heeft baat bij biodiversiteit. Een rijke biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor schoner water en schonere lucht. En genieten van een wandeling in de natuur, is goed voor lichaam en geest.