Eerste vluchtelingen komen aan op Kamp van Zeist

Categorie├źn

  • Vluchtelingenopvang

Donderdag 28 april arriveren de eerste vluchtelingen in de noodopvang op het terrein van Kamp van Zeist. Het gaat om een groep van 100 alleengaande mannen met een verblijfsvergunning uit het voormalige Holland Casino in Utrecht.  Verder komen er gezinnen, alleengaande vrouwen en nareizigers. In de noodopvang is plek voor 200 vluchtelingen. De noodopvang is nodig vanwege de enorme toestroom van vluchtelingen. Hierdoor is een mensonwaardige situatie ontstaan in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel en is er dringend behoefte aan opvangplekken. 

Noodopvang tot na de zomer

 De gemeenten Zeist en Soest waren al in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over een asielzoekerscentrum (azc) op het terrein van Kamp van Zeist. Vooruitlopend komt er nu eerst een noodopvang. Deze noodopvang sluit zodra het azc gereed is. Dit is naar verwachting in oktober. Voor de noodopvang maken de gemeenten Zeist en Soest goede afspraken met het COA over de randvoorwaarden waaronder dit alles kan plaatsvinden, zoals voorzieningen, leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. 

Paviljoens

De noodopvang bestaat uit een aantal paviljoens met verschillende functies. Zo is er een gebouw waar bewoners kunnen eten en overdag kunnen verblijven. Verder is er een informatiebalie, zijn er twee slaappaviljoens, sanitaire ruimtes, twee klaslokalen en vier onderzoeksruimtes voor de GZA (gezondheidszorg asielzoekers). De artsen en verpleegkundigen zijn drie dagen per week aanwezig. De andere dagen worden deze ruimtes gebruikt door de GGD/ Jeugdgezondheidszorg. Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van de opvanglocatie.

Informatie en vragen inwoners

Vanaf vrijdag 29 april staat een informatiepost op het parkeerterrein van het Odijkplein in Soesterberg. Iedereen met vragen, zorgen en idee├źn kan hier terecht. In de eerste twee weken (vrijdag 29 april t/m zondag 15 mei) is de post gedurende twee uur per dag open. Van maandag t/m donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur en van vrijdag t/m zondag tussen 16.00 en 18.00 uur. Voor de periode daarna wordt bekeken of de openingstijden aangepast moeten worden. 

Daarnaast kunnen inwoners nog steeds terecht op inloopspreekuren in Soesterberg. Iedere eerste woensdag van de maand tussen 10.00 en 11.00 uur staan medewerkers van beide gemeenten en de wijkagent bij de Plusmarkt in de Rademakerstraat in Soesterberg om vragen te beantwoorden. Ook zijn inwoners van harte welkom op de Christiaan Huygenslaan 4a (voormalig dorpshuis De Linde). Hier kan men in ieder geval tot en met eind mei terecht op maandag tussen 19.00 en 20.00 uur of op woensdag tussen 13.00 en 14.00 uur, met uitzondering van de feestdagen.

Tot slot kunnen inwoners terecht bij het COA door te mailen naar: opvangzeist@coa.nl.

Hier vindt u de laatste ontwikkelingen en meest gestelde vragen. Deze staan ook op de website van de gemeente Soest.