Gastvrije opvanglocatie ontvangt burgemeester

Categorieën

  • Vluchtelingenopvang

Binnen no-time is het pand aan de Van Renesselaan opgeknapt door de aannemer en de gemeente. Vervolgens is er keihard geschrobd en geverfd door de vrijwillige locatiemanagers Marja, Peter, Maria en Ineke. De 3 verdiepingen kregen elk een eigen inrichting en sfeer, met tweedehands meubels én met een uitstekend gevoel voor styling.

Burgemeester Koos Janssen wordt hartelijk ontvangen door Ineke en Maria en zo’n 20 van de 34 bewoners. Voor de gelegenheid hebben de bewoners van de ‘eerste verdieping’ een taart gekocht.

Op elke verdieping zijn zo’n 5 kamers en een gedeelde badkamer en sanitaire voorzieningen. Twee jonge vrouwen hebben bij aankomst in Nederland elkaar ontmoet in de Jaarbeurs. Zij verblijven nu samen op een kamer. Op een andere kamer verblijft een jong stel met hun 5 maanden oude baby. En op de begane grond logeert een groepje Nigeriaanse jongeren die studeerden in Oekraïne.

Veelzijdige groep

Het is een veelzijdige groep en we voeren het gesprek met behulp van Google Translate. Af en toe vertaalt 1 van de studenten vanuit het Engels naar het Oekraïens en weer terug. Deze taalbarrière ervaren de mensen dus dagelijks. Bijvoorbeeld bij het solliciteren naar werk of bij het vinden van een studie. De meesten volgen al Engelse taallessen en willen daarna Nederlands leren.

Eén van de dames is in Oekraïne docente scheikunde en biologie. Ze gaat dagelijks naar het Taalhuis in de bibliotheek voor Nederlandse les. De droom van haar 18-jarige dochter is om stewardess te worden. Ze weet niet goed of en hoe ze daarvoor in Nederland een opleiding kan volgen.

"Een baan is zo belangrijk voor je eigenwaarde"

Anastasia heeft het geluk om te werken bij het Broodlokaal. Drie dagen in de week. Drie andere dagen werkt ze bij restaurant Klein Zwitserland in Driebergen. Ze is er dolblij mee: "Het gastgezin waar ik eerst verbleef heeft me hierbij geholpen. Een baan is zo belangrijk voor je eigenwaarde. Ik verdien graag zelf mijn geld."

De weg naar werk is echter voor de meesten niet makkelijk. De taal vormt een drempel, solliciteren is een uitdaging en documenten en zorgverzekeringen zijn niet altijd op orde. De RSD en Vluchtelingenwerk spelen hierbij een belangrijke rol. Binnenkort komen medewerkers van Vluchtelingenwerk langs op de locatie om een handje te helpen.

Veel energie

De meesten hebben ondanks de moeilijke thuissituatie veel energie. Ze vermaken zich door te wandelen door Zeist, te koken, te fietsen en boodschappen te doen op de markt. Aan het eind van de dag, want dan zijn de bloemen en het fruit lekker goedkoop.

Koos Janssen bedankt voor de gastvrijheid. Op de terugweg naar huis fietst hij een stukje op met Anastasia die gaat werken. Bij het Broodlokaal treft hij eigenaresse Jeanette van Echtelt. Een Zeister ondernemer met een groot hart. Mooi dat zij Anastasia deze dankbare kans biedt.