Gratis evenement Park Vliegbasis Soesterberg zondag 1 oktober

Categorie├źn

  • Leefomgeving

Natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg is tien jaar open voor het publiek. Programma Hart van de Heuvelrug viert deze mijlpaal op 1 oktober met een gratis evenement van 11.00 tot 15.00 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien, doen en beleven: natuurexcursies, hardloopwedstrijden en activiteiten over de militaire historie.

Veel te doen

Iedereen is uitgenodigd om samen te genieten van een gezellige dag midden in dit bijzondere gebied:

  • Er zijn leerzame natuurexcursies, meerdere met gids. Benieuwd naar welke dieren in het gebied leven? Kinderen ontdekken het tijdens het speuren naar dierensporen of gaan op zoek naar kleine waterdieren in een van de poelen.
  • Er is een nieuwe tentoonstelling over de Koude Oorlog in de commandobunker.
  • Jonge bezoekers kunnen hun survivalskills oefenen of doen mee aan een mini-bootcamp.
  • Sportfanaten kunnen deelnemen aan een parkloop van 3 kilometer (13-17 jaar) of 4 kilometer (17+). Ook is er een prestatieloop van 10 kilometer voor geoefende lopers (alle leeftijden). Beide worden door Atletiekvereniging Pijnenburg georganiseerd.
  • De kunstenaars van Dropstuff serveert bij de gezellig ingerichte locatie Shelter 610 snacks en drinken. Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven nodig.

Bereikbaarheid

Kom met het openbaar vervoer, de fiets of te voet naar de evenementenlocatie via entree 4 (Hertenlaan, 3734 CP Den Dolder) van Park Vliegbasis Soesterberg. Vanaf hier volgt u de borden naar het evenemententerrein. Het dichtstbijzijnde trein- en busstation is in Den Dolder. Vanaf hier is het 7 minuten fietsen of 25 minuten lopen naar entree 4. Let op: streekbus 59 (Hilversum-Zeist) niet rijdt op zondag.

Lees meer over alle activiteiten, de routebeschrijving en inschrijving. Wie zich vooraf heeft ingeschreven voor de parkloop of prestatieloop parkeert zijn fiets of auto bij het Nationaal Militair Museum. Hier kunnen zij hun startbewijs ophalen.

Vrij toegankelijk natuurgebied

Na het sluiten van de vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar samen met het Utrechts Landschap geleidelijk vormgegeven in een grotendeels toegankelijk natuurgebied, dat iedereen vrij kan bezoeken. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden om er te wandelen, fietsen of joggen.

Programma Hart van de Heuvelrug

Dit gratis evenement wordt georganiseerd door het programma Hart van de Heuvelrug. Provincie Utrecht, gemeente Zeist, gemeente Soest, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen dit programma. Hierbinnen is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd.

Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie, waarmee het programma bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.