Gratis workshops veilig online voor senioren
Categorieën
In 2024 waren er in Midden-Nederland meer slachtoffers van online oplichting dan van woninginbraken, autokraken, (brom)fietsdiefstal en geweldsincidenten. Daarom zet de gemeente Zeist zich actief in om inwoners weerbaarder te maken tegen digitale fraude. Na een succesvolle workshop in De Koppeling vorig jaar, organiseren we komende maand nieuwe bijeenkomsten in het centrum van Zeist en in Den Dolder – en in de toekomst volgen ook andere wijken.
Kom naar de workshops
Hoe vaak krijgt u een mailtje of een appje waarvan u denkt: “Klopt dit wel?” In een tijd waarin alles vlug verloopt en veel digitaal gebeurt, maken criminelen misbruik van onze onoplettendheid. Samen met de politie organiseert de gemeente Zeist daarom gratis bijeenkomsten voor senioren. Tijdens deze workshops krijgt u handige tips over het herkennen van nep e-mails en neppe WhatsApp berichten, en kunt u al uw vragen stellen over online veiligheid.
Centrum-Zeist
- Datum: 27 maart 2025
- Tijd: 15.00 – 17.00 uur
- Locatie: Bethel Kerk (Boulevard 2a, Zeist)
- Aanmelden: Bel het vijfcijferig telefoonnummer 14 030 of meld u aan bij de bibliotheek (Markt 1, Zeist).
Den Dolder
- Datum: 31 maart 2025
- Tijd: 15.30 – 17.30 uur
- Locatie: Maria Christinakerk (Dolderseweg 123, Den Dolder)
- Aanmelden: Bel 14 030 of meld u aan bij de Werkwinkel (Dolderseweg 79a, Den Dolder).
Cursusleiders gezocht
Wilt u niet alleen deelnemen aan deze workshops, maar later zelf als cursusleider de training verzorgen? Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die mee willen helpen. Laat het ons weten als u interesse heeft!
Ik ben slachtoffer van online fraude, wat nu?
Als u slachtoffer bent geworden van online fraude, is het belangrijk om te weten dat het niet uw schuld is. Hier volgen een aantal stappen die u kunt ondernemen:
- Meld de fraude direct bij uw eigen bank, zodat zij eventueel verdere schade kunnen voorkomen.
- Doe aangifte bij de politie. Aangifte is essentieel om de daders op te sporen. U kunt dit vaak online doen via politie.nl, of persoonlijk naar uw politiebureau gaan.
- Regel eventuele financiële schadevergoeding. Afhankelijk van de situatie kunnen uw bank, Slachtofferhulp Nederland of de Fraudehelpdesk u helpen om uw schade te verhalen.
- Vraag om hulp bij vervelende gevolgen. Als u last heeft van stress, financiële zorgen of gevoelens van schaamte, aarzel dan niet om ondersteuning te zoeken. Slachtofferhulp Nederland staat voor u klaar. Bezoek www.slachtofferhulp.nl(Verwijst naar een externe website) of bel 0900–0101.